Αίμα

Σημάδια που φανερώνουν αν πάσχετε από αναιμία

Συχνά συνδέουμε την αναιμία με χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Ωστόσο, ενώ τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να οδηγήσουν κάποιον σε αναιμία, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο.

Η αναιμία προκαλείται όταν δεν έχετε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια ή αιμοσφαιρίνη – πρωτεϊνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης από τον οργανισμό, αλλά άλλοι παράγοντες μπορεί να εμποδίσουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης αρκετά γρήγορα για τις ανάγκες σας. Ως εκ τούτου, η απλή αύξηση της πρόσληψης σιδήρου μπορεί να μην λύσει το πρόβλημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αναιμίας;

Ενώ για ορισμένους τα συμπτώματα της αναιμίας είναι αδιαμφισβήτητα, άλλοι μπορεί να έχουν αναιμία χωρίς να παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα.

Ωστόσο, όταν τα συμπτώματα παρουσιάζονται, είναι συχνά ανεπαίσθητα – αισθάνονται κουρασμένοι, έχουν χαμηλή ενέργεια ή αισθάνονται αδύναμοι. Το να έχετε αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε αναιμία – καθώς πολλές άλλες καταστάσεις, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς, ο διαβήτης ή η κακή ποιότητα του ύπνου, μπορεί να παρουσιάζονται με παρόμοιο τρόπο.

Όταν η αναιμία γίνεται σοβαρή, τα συμπτώματα αυξάνονται και γίνονται πιο εμφανή.

Εάν είστε πιο σοβαρά αναιμικοί, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα δύσπνοιας, αίσθημα παλμών της καρδιάς και, μερικές φορές, πόνο στο στήθος. Εάν έχετε τα συμπτώματα που σχετίζονται με πιο σοβαρή αναιμία, ζητήστε επειγόντως ιατρική συμβουλή.

Τι προκαλεί την αναιμία;

Η αναιμία μπορεί να έχει ποικίλες διαφορετικές αιτίες, από διατροφικές ελλείψεις έως απώλεια αίματος ή ασθένεια. Εμφανίζεται επίσης συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα:

  • Διατροφή

Οι ελλείψεις στη διατροφή αποτελούν κοινή αιτία της αναιμίας. Αυτές περιλαμβάνουν την έλλειψη σιδήρου, αλλά και τις ελλείψεις σε Β12, φυλλικό οξύ ή ριβοφλαβίνη. Η αναιμία μπορεί επίσης να προκληθεί από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο.

  • Απώλεια αίματος

Η αναιμία μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη απώλειας αίματος.

Η απώλεια αυτή μπορεί να είναι εμφανής -για παράδειγμα, αν έχετε εμπλακεί σε ατύχημα- αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα μη ανιχνευμένης αιμορραγίας στο έντερο που προκαλείται από έλκος, φλεγμονώδη νόσο ή καρκίνο. Οι βαριές περίοδοι μπορεί επίσης να προκαλέσουν αναιμία.

  • Ασθένεια

Τέλος, υπάρχουν αρκετές ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, όπως η θυρεοειδοπάθεια, η μεσογειακή αναιμία και ο καρκίνος. Ενώ πολλές περιπτώσεις αναιμίας μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή για να διασφαλίσετε ότι θα λάβετε τη σωστή θεραπεία.

Πώς μπορώ να προλάβω την αναιμία;

Ενώ δεν μπορούν να προληφθούν όλοι οι τύποι αναιμίας, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.

Μία από τις πιο συχνές αιτίες αναιμίας είναι η απώλεια αίματος κατά την περίοδο, η οποία οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα σιδήρου. Η διαχείριση των βαριών περιόδων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας, οπότε αν υποφέρετε από αυτές τότε ζητήστε συμβουλές από το γιατρό σας.

  1. Προσαρμόστε τη διατροφή σας

Ενώ δεν προκαλούνται όλες οι αναιμίες από χαμηλά επίπεδα σιδήρου, το να βεβαιώνεστε ότι λαμβάνετε αρκετές από τις σωστές βιταμίνες και μέταλλα από τις τροφές που τρώτε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων τύπων αναιμίας, όπως αυτές που προκαλούνται από ελλείψεις σιδήρου, βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος.

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε περισσότερες τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο, κόκκινα κρέατα, βερίκοκα και δαμάσκηνα. Θα πρέπει επίσης να μειώσετε τα τρόφιμα και τα ποτά που δυσκολεύουν τον οργανισμό σας να απορροφήσει το σίδηρο, όπως τα γαλακτοκομικά, το τσάι, ο καφές, το γάλα και τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα φυτικού οξέος, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα πουλερικά, το χοιρινό και τα οστρακοειδή είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, ενώ τα κόκκινα κρέατα, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετά από αυτά στη διατροφή σας, καθώς και τη βιταμίνη C, η οποία βοηθά τον οργανισμό σας να προσλαμβάνει το σίδηρο από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνετε. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

  1. Μην αυτοθεραπεύεστε

Χωρίς τις κατάλληλες εξετάσεις, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν η αναιμία οφείλεται σε χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ή όχι- μπορεί να υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες. Επομένως, αν θέλετε να  αυτοθεραπεύεστε, τα αποτελέσματα μπορεί να φαίνονται φυσιολογικά σε μια εξέταση αίματος αλλά να κρύβουν κάτι πιο σοβαρό (όπως καρκίνο του εντέρου). Επιπλέον η δόση σιδήρου που χορηγείται χωρίς συνταγή είναι πολύ χαμηλή για τη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας, οπότε είναι απίθανο να είναι ωφέλιμη.