Γυναίκα

Βακτηριακή κολπίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την πάθηση;

Τι είναι η βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια πάθηση του κόλπου που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις. Αν και μπορεί να συγχέεται με βακτηριακή λοίμωξη, η βακτηριακή κολπίτιδα είναι στην πραγματικότητα η ανισορροπία των “καλών” και των “κακών” τύπων βακτηρίων που φυσιολογικά υπάρχουν στον κόλπο, συνήθως λόγω αλλαγών στο pH. Το φυσιολογικό κολπικό pH κυμαίνεται μεταξύ 3,8 και 5,0, το οποίο είναι μέτρια όξινο.

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι πιο συχνή από ό,τι νομίζετε. Είναι το πιο συχνό κολπικό πρόβλημα για τις γυναίκες ηλικίας 15 έως 41 ετών.

Είναι η βακτηριακή κολπίτιδα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), παρόλο που μπορεί να προκληθεί από το σεξ. Μπορεί, όμως, να σας κάνει πιο ευάλωτες σε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως τα χλαμύδια.

Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το σεξ και αυξάνουν τις πιθανότητες να πάθετε βακτηριακή κολπίτιδα περιλαμβάνουν την αλλαγή σεξουαλικών συντρόφων και αν έχετε τοποθετήσει αντισυλληπτικό σπιράλ.

Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσει όσους δεν έχουν κάνει ποτέ σεξ.

Τι προκαλεί την βακτηριακή κολπίτιδα;

Τα ακριβή αίτια της βακτηριακής κολπίτιδας δεν έχουν αποδειχτεί, αλλά είναι γνωστό ότι αποτελεί αποτέλεσμα αλλαγής των επιπέδων οξύτητας στον κόλπο.

Κανονικά, ο κόλπος είναι όξινος και αυτό βοηθά στην αποτροπή της ανάπτυξης των επιβλαβών βακτηρίων, ενώ παράλληλα διατηρεί τα καλά βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι). Εάν η ισορροπία του pH αλλάξει και γίνει λιγότερο όξινη, τότε υπάρχουν λιγότεροι γαλακτοβάκιλλοι και η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την βακτηριακή κολπίτιδα ;

  1. Χρήση αρωματικών προϊόντων μέσα ή γύρω από τον κόλπο σας

Ενώ μπορεί να μυρίζουν υπέροχα, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στον κόλπο σας. Η χρήση έντονων αρωματικών προϊόντων γύρω από τον κόλπο μπορεί να αλλάξει τη φυσική του ισορροπία και να μπερδέψει τα φυσικά βακτήρια. Αυτό περιλαμβάνει τα αφρόλουτρα αλλά και τις σερβιέτες ή τα ταμπόν και το χαρτί υγείας.

  1. Κολπικές πλύσεις

Το ξέπλυμα του κόλπου με νερό ή ένα καθαριστικό μέσο είναι γνωστό ως κολπική πλύση. Αυτό διαταράσσει το επίπεδο του pH μειώνοντας τα “καλά βακτήρια” και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Ο κόλπος αυτοκαθαρίζεται, οπότε η πλύση δεν είναι απαραίτητη.

  1. Έχετε πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους

Η σχέση μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας και της βακτηριακής κολπίτιδας δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως, αλλά είναι γνωστό ότι η βακτηριακή κολπίτιδα εμφανίζεται περισσότερο σε όσες γυναίκες έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Η βακτηριακή κολπίτιδα εμφανίζεται επίσης περισσότερο σε γυναίκες που κάνουν σεξ με γυναίκες. Οι λόγοι γι’ αυτό δεν είναι πλήρως σαφείς, γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας;

Αν και συνήθως δεν είναι επικίνδυνη, η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να προκαλέσει ορισμένα δυσάρεστα συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ο υψηλότερος κίνδυνος προσβολής από ΣΜΝ, εάν εκτεθείτε σε αυτά ενώ έχετε βακτηριακή κολπίτιδα.

Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο πυελικής λοίμωξης, εάν κάνετε μια πυελική επέμβαση ενώ πάσχετε από βακτηριακή κολπίτιδα. Στην εγκυμοσύνη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και μόλυνσης της μήτρας.

Ποια είναι η θεραπέια για τη βακτηριακή κολπίτιδα;

Για τη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια τοπική αντιβιοτική θεραπεία για την περιοχή ή ένα αντιβιοτικό χάπι. Ωστόσο, δεν είναι πάντα απαραίτητο να λαμβάνετε αντιβιοτικά για την βακτηριακή κολπίτιδα.

Όταν δεν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να υιοθετήσετε τις ακόλουθες πρακτικές για τη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας:

  • Αποφύγετε τη χρήση αρωματικών προϊόντων γύρω από το αιδοίο σας
  • Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα
  • Μην φοράτε βρεγμένα ρούχα
  • Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων
  • Χρησιμοποιείτε προφυλακτικά ή κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης με φραγμό κατά τη διάρκεια του σεξ
  • Σκουπίστε προσεκτικά από μπροστά προς τα πίσω αφού πάτε στην τουαλέτα για να αποφύγετε την εξάπλωση των μικροβίων
  • Αλλάζετε συχνά σερβιέτες και ταμπόν όταν έχετε περίοδο
  • Αλλάζετε τακτικά τα εσώρουχα σας

Ο γυναικολόγος ή ο δερματολόγος σας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι είναι αυτό που πυροδοτεί την βακτηριακή σας κολπίτιδα – για παράδειγμα, το σεξ ή η περίοδός σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να προσπαθείτε να θεραπεύσετε τη βακτηριακή κολπίτιδα μόνη σας στο σπίτι με προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία των μολύνσεων από ζυμομύκητες, όπως διάφορα αντιμυκητιασικά φάρμακα με τη μορφή κολπικών κρεμών, αλοιφών και υπόθετων. Καθώς δεν πρόκειται για μια μόλυνση από μύκητες, επομένως δεν θα βοηθήσουν στη επίλυση του προβλήματος.

Τις περισσότερες φορές, η βακτηριακή κολπίτιδα δεν προκαλεί ευρύτερα προβλήματα υγείας, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστη αν δεν αντιμετωπιστεί. Η βακτηριακή κολπίτιδα που δεν έχει θεραπευτεί μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να προσβληθείτε από λοιμώξεις όπως ο έρπης, η γονόρροια και ο HIV κατά τη διάρκεια του σεξ, να αναπτύξετε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ή μια λοίμωξη που οδηγεί σε υπογονιμότητα.

Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να κάνει την σεξουαλική επαφή επώδυνη, λόγω της κολπικής φλεγμονής που μπορεί να εμφανιστεί.

Αξίζει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι τα βακτήρια που προκαλούν τα συμπτώματα μπορούν να μεταδοθούν από γυναίκα σε γυναίκα. Τα αντιβιοτικά και η κρέμα μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση των προφυλακτικών και άλλων μεθόδων αντισύλληψης, οπότε είναι καλύτερο να ζητάτε συμβουλές από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Μπορεί να ξαναεμφανίσετε βακτηριακή κολπίτιδα;

Είναι σύνηθες η βακτηριακή κολπίτιδα να επανέρχεται, συνήθως μέσα σε 3-12 μήνες από την πρώτη φορά που την εμφανίσατε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε τη θεραπεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Bacterial Vaginosis (BV) https://www.cdc.gov/std/bv/stdfact-bacterial-vaginosis.htm

Prevalence and risks for bacterial vaginosis in women who have sex with women https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20429087/

Factors Associated with Bacterial Vaginosis among Women Who Have Sex with Women: A Systematic Review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4682944/

Bacterial vaginosis https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bacterial-vaginosis/diagnosis-treatment/drc-20352285