Διατροφή

13 τρόφιμα που κάνουν κακό στην καρδιά σας

Ποια τρόφιμα κάνουν κακό στην καρδιά;

1. Ζάχαρη, αλάτι, λίπος

Μακροπρόθεσμα, οι υψηλές ποσότητες αλατιού, ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και εξευγενισμένων υδατανθράκων αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο, τραφείτε υγιεινά. Καταναλώστε ξηρούς καρπούς, σπόρους, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

2. Μπέικον

Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που περιέχει το μπέικον προέρχονται από κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την κακή χοληστερίνη και κατά συνέπεια τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπρόσθετα, το μπέικον είναι πλούσιο σε αλάτι το οποίο αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Οι υψηλές ποσότητες άλατος οδηγούν σε εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες και καρδιακή ανεπάρκεια.

3. Κόκκινο κρέας

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τις πιθανότητες διαβήτη και καρδιακών παθήσεων και αυτό γιατί είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν την χοληστερίνη.

4. Σόδα

Ένα κουτάκι σόδας περιέχει περισσότερη ζάχαρη από την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Τα άτομα που συνηθίζουν να πίνουν σόδα τείνουν να είναι παχύσαρκα και να ταλαιπωρούνται από διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Αν θέλετε να δροσιστείτε προτιμήστε καθαρό ή αρωματισμένο νερό.

5. Ψημένα γλυκά

Τα μπισκότα, τα κέικ και τα muffins πρέπει να καταναλώνονται σπάνια γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη που αυξάνει το βάρος. Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τριγλυκεριδίων και σε καρδιακές παθήσεις. Επιπρόσθετα, το κύριο συστατικό αυτών των προϊόντων είναι το λευκό αλεύρι, το οποίο αυξάνει το σάκχαρο του αίματος, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη. Αντικαταστήστε το λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής αλέσεως, κόψτε τη ζάχαρη και χρησιμοποιείστε φυτικά ελαία αντί για βούτυρο.

6. Μεταποιημένα κρέατα

Τα χοτ ντογκ, το λουκάνικο και το σαλάμι είναι τα χειρότερα είδη κρέατος για την καρδιά. Περιέχουν υψηλές ποσότητες άλατος που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και κορεσμένο λίπος που βλάπτει την καρδιά και ανεβάζει την χοληστερίνη. Αν θέλετε να φάτε κάποιο αλλαντικό, επιλέξτε φέτες γαλοπούλας.

7. Λευκό ρύζι, ψωμί και ζυμαρικά

Το ρύζι, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα σνακ που είναι φτιαγμένα από λευκό αλεύρι, μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη στο αίμα και ωθούν το σώμα να αποθηκεύει λίπος γύρω από την κοιλιά, το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Αντικαταστήστε το λευκά τρόφιμα με τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι, βρώμη και ολόκληρο σιτάρι.

8. Πίτσα

Οι περισσότερες κατεψυγμένες πίτσες περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου, λίπους και θερμίδων, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Όταν παραγγέλνετε πίτσα φροντίστε να επιλέγετε πίτσα με λεπτή ζύμη, λιγότερο τυρί, λαχανικά, χωρίς πεπερόνι και λουκάνικα.

9. Αλκοόλ

Το αλκοόλ σε ελάχιστες ποσότητες δεν βλάπτει την καρδιά, εκτός αν κάποιος έχει υπέρταση ή υψηλά τριγλυκερίδια. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και αύξηση βάρους.

10. Αρωματισμένο γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα εξαιρετικό διατροφικό προϊόν που προστατεύει από την υπέρταση, αλλά αυτό εξαρτάται από το είδος του. Τα αρωματισμένα γιαούρτια είναι πλούσια σε ζάχαρη και μπορούν να αυξήσουν το βάρος, να προκαλέσουν υπέρταση, φλεγμονή και καρδιακές παθήσεις. Προτιμήστε απλό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και προσθέστε φρέσκα φρούτα για περεταίρω γεύση.

11. Βούτυρο

Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία όπως είπαμε αυξάνουν την χοληστερίνη και τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων. Αντικαταστήστε το βούτυρο με φυτικά ελαία, όπως το ελαιόλαδο, που περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη που κάνουν καλό στην καρδιά.

12. Τηγανιτό κοτόπουλο

Το τηγανισμένο κοτόπουλο περιέχει πρόσθετες θερμίδες, λίπος και νάτριο που δεν κάνουν καλό στην υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι τα τηγανιτά τρόφιμα συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2, την παχυσαρκία και την υψηλή αρτηριακή πίεση, καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

13. Τηγανιτές πατάτες

Οι τηγανιτές πατάτες περιέχουν πολλά λιπαρά και αλάτι που επιβαρύνουν την καρδιά. Μια μελέτη διαπιστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν 2-3 φορές την εβδομάδα τηγανίτες πατάτες ήταν πιθανότερο να πεθάνουν νωρίτερα. Αν σας αρέσουν οι πατάτες τηγανίστε τις στο σπίτι και προσθέστε ελάχιστο αλάτι και ακόμη καλύτερα φτιάξτε τις στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Foods That Are Bad for Your Heart https://www.webmd.com/heart-disease/ss/slideshow-foods-bad-heart

slow down, sugar! 3 ways added sweeteners may affect your health https://www.medexpress.com/blog/better-health/slow-down-sugar.html

Consumption of Fried Foods and Risk of Heart Failure in the Physicians' Health Study https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.114.001740

Foods That Are Bad for Your Heart https://headtopics.com/us/slideshow-foods-that-are-bad-for-your-heart-7585459

Foods That Are Bad for Your Heart https://headtopics.com/us/foods-that-are-bad-for-your-heart-19708075

Foods That Are Bad for Your Heart https://www.medicinenet.com/foods_that_are_bad_for_your_heart/article.htm