Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Από τι κινδυνεύουν οι ασθενείς;

Ασθενείς με ΧΑΠ: 61% περισσότερες πιθανότητες θανάτου ένα χρόνο μετά από σοβαρή χειρουργική επέμβαση

Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που υποβάλλονται σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν τον αμέσως επόμενο χρόνο, συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν έχουν ΧΑΠ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο CMAJ (Canadian Medical Association Journal). (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: 4 συμβουλές για καλύτερο ύπνο!)

Σύμφωνα με τον Δρ Ashwin Sankar, αναισθησιολόγος στο St. Michael’s Hospital Unity Health Τορόντο και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, επειδή οι ασθενείς με ΧΑΠ είναι συχνά αδύναμοι και έχουν πολλά προβλήματα υγείας, η αντιμετώπισή τους κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, θα πρέπει να είναι κατάλληλη όχι μόνο για τη ΧΑΠ, αλλά για όλα τα ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. (ΧΑΠ: Τι κάνει πιο ευάλωτες τις γυναίκες;)

Οι ασθενείς με ΧΑΠ που υποβάλλονται σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου;

Στη μελέτη συμμετείχαν 932.616 ασθενείς, 35 ετών και άνω, από το Οντάριο, που υποβλήθηκαν σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση, όπως η ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος, η χειρουργική επέμβαση γαστρεντερικού, η αγγειοχειρουργική και άλλες μη καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. (Άσθμα & ΧΑΠ: Εγκρίνεται το πρώτο γενόσημο φάρμακο από τον FDA)

Από όλους τους ασθενείς, περίπου 1 στους 5 (170 482) είχε ΧΑΠ. Οι ασθενείς με ΧΑΠ ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και πιο πιθανό να είναι άνδρες, αδύναμοι, να έχουν χαμηλότερο εισόδημα και να έχουν προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης και ο καρκίνος του πνεύμονα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με δημογραφικά παρόμοιους ασθενείς χωρίς ΧΑΠ, που υποβλήθηκαν σε παρόμοια χειρουργική επέμβαση, τα άτομα με ΧΑΠ είχαν 61% αυξημένο κίνδυνο θανάτου τον αμέσως επόμενο χρόνο από την επέμβαση.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι ασθενείς με ΧΑΠ έχουν συνήθως ταυτόχρονη συννοσηρότητα, βιοψυχοκοινωνικά προβλήματα και αδυναμία. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της προσεκτικής πρόβλεψης του κινδύνου και της λήψης αποφάσεων για τους ασθενείς με ΧΑΠ που σκέφτονται να χειρουργηθούν. (Πνευμονικός πόνος: 5 αιτίες που σχετίζονται με τους πνεύμονες)

Τι είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια;

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ονομάζεται μια ομάδα ασθενειών που προκαλούν απόφραξη στη ροή του αέρα και αναπνευστικά προβλήματα. Οι πιο γνωστές καταστάσεις χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας είναι το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα. (Νιώθεις δύσπνοια μετά το φαγητό; Αυτές είναι οι 5 βασικότερες αιτίες)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι:

Ποια άτομα είναι πιθανότερο να αναπτύξουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες και με βάση τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα,  οι ακόλουθες ομάδες ατόμων με αναπνευστικές δυσκολίες, είναι πιο πιθανόν να διαγνωστούν με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια:

Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Η θεραπεία της ΧΑΠ απαιτεί προσεκτική και ενδελεχή αξιολόγηση από γιατρό. Η θεραπεία ανακουφίζει τα συμπτώματα, μειώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητά τους, την ίδια ώρα που αυξάνει την αντοχή κατά την άσκηση. Οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν για τη ΧΑΠ είναι:

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Αποφυγή παθητικού καπνίσματος
  • Φαρμακευτική αγωγή για μείωση του βήχα και του συριγμού
  • Αποφυγή πνευμονικών λοιμώξεων, που τείνουν να επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΧΑΠ
  • Χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου όταν χρειάζεται

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

COPD patients 61% more likely to die in the year after major surgery https://medicalxpress.com/news/2023-01-copd-patients-die-year-major.html

Survival and health care costs after inpatient elective surgery: comparison of patients with and without chronic obstructive pulmonary disease https://www.cmaj.ca/content/195/2/E62

Coronary heart disease risk higher with COPD https://medicalxpress.com/news/2022-05-coronary-heart-disease-higher-copd.html

Basics About COPD https://www.cdc.gov/copd/basics-about.html