Διατροφή

Διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή: Αυξάνει τη μακροζωία των γυναικών!

Οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες, αλλά παραδόξως, τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας καθώς μεγαλώνουν. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό ενδεχομένως να οφείλεται σε διάφορους ορμονικούς και γενετικούς παράγοντες, στους οποίους διαφέρουν άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, δείχνει ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα διατροφικών παραγόντων. (Αυτά είναι τα 10 μυστικά μακροζωίας)

Πολλές από τις παθήσεις που επηρεάζουν τις γυναίκες καθώς μεγαλώνουν, όπως η οστεοπόρωση, η άνοια, ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, έχουν συνδεθεί με τη διατροφική έλλειψη ενός τύπου φυτοθρεπτικών συστατικών που ονομάζονται καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή είναι οι χρωστικές που δίνουν σε τρόφιμα, όπως οι γλυκοπατάτες, οι πιπεριές και οι ντομάτες, τα φωτεινά τους χρώματα. (10+1 τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία των πνευμόνων)

Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερα καροτενοειδή από τους άνδρες;

Σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, τον Billy R. Hammond , PhD, καθηγητή στο Franklin College of Arts and Sciences του UGA, του προγράμματος συμπεριφορικών και εγκεφαλικών επιστημών της Ψυχολογίας, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για καροτενοειδή, επομένως θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενειών σε περίπτωση ανεπάρκειας. (10 εξαιρετικά θρεπτικά λαχανικά για να προσθέσετε στους χυμούς σας)

Όπως εξήγησε, υπάρχουν διαφορές στη βιολογία των γυναικών που δημιουργούν υψηλότερες ανάγκες πρόσληψης καροτενοειδών. Για παράδειγμα, τα καροτενοειδή είναι λιποδιαλυτά, πράγμα που σημαίνει ότι αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό. Οι γυναίκες έχουν γενικά υψηλότερη ποσότητα σωματικού λίπους που σχετίζεται με την ικανότητά τους να τεκνοποιούν. Αυτό σημαίνει ότι απομακρύνονται περισσότερα καροτενοειδή από τις περιοχές του σώματός τους που υπάρχει μεγάλη ανάγκη, όπως στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η ύπαρξη αποθεματικού των εν λόγω θρεπτικών συστατικών, προστατεύει το αναπτυσσόμενο εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η προτίμηση του οργανισμού να προμηθεύει πρώτα το μωρό με αυτά τα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια στη μητέρα.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν επίσης στην έκθεσή τους ότι τα καροτενοειδή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγιή όραση και τη γνωστική υγεία. Όπως εξήγησαν, τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, είναι εξαιρετικά σημαντικά για ορισμένους ιστούς του ματιού και του εγκεφάλου, ενώ έχει ήδη αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη λειτουργία των συγκεκριμένων περιοχών και αποτρέπουν τον εκφυλισμό. (8+1 τρόποι για να έχετε υγιή μάτια!)

Πώς θα αυξήσετε τα καροτενοειδή στη διατροφή σας;

Ένας τρόπος για να αναγνωρίσετε το ποιες τροφές περιέχουν καροτενοειδή είναι μέσω του χρώματός τους. Η Dena Champion, RDN, LD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, εξήγησε ότι τα καροτενοειδή υπάρχουν σε φυτικές τροφές με πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπως οι ντομάτες, οι γλυκοπατάτες ,το πεπόνι και η κολοκύθα. (Αυτές οι 13 τροφές βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής)

Σε κάποια άλλα τρόφιμα δεν είναι τόσο προφανή η ύπαρξη καροτενοειδών. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι επίσης καλές πηγές καροτενοειδών, αλλά η χλωροφύλλη καλύπτει το χρώμα τους.

Τα φυτοχημικά γενικά είναι καλά για την ανθρώπινη υγεία και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, μειώνουν τη φλεγμονή και μερικά λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας από την βλάβη των ελεύθερων ριζών. (Χρόνια φλεγμονή: Κατανόηστε την για να την διαχειριστείτε!)

Σύμφωνα με την Champion, η κατανάλωση μιας ποικιλίας φυτικών φρέσκων (ή κατεψυγμένων) προϊόντων, υποστηρίζει με πολλούς τρόπους το σώμα. Η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη είναι δύο συγκεκριμένοι τύποι καροτενοειδών που είναι σημαντικοί για την υγεία των ματιών και της γνωστικής λειτουργίας. Για να προσθέσετε περισσότερα φυτοθρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, καταναλώστε τροφές όπως σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών. (Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ποια συμπληρώματα την επιβραδύνουν;)

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How a Diet High in Carotenoids Can Help Women Live Longer, Better https://www.healthline.com/health-news/how-a-diet-high-in-carotenoids-can-help-women-live-longer-better

The influence of the macular carotenoids on women’s eye and brain health https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1028415X.2022.2084125