Αίμα

Διαβήτης: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη;

Ο διαβήτης, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1, τύπου 2 και του διαβήτη κύησης, σχετίζεται με την υπογονιμότητα και με πολλούς άλλους κινδύνους και επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (προεκλαμψία) και ο πρόωρος τοκετός.

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, υπάρχει μια σειρά από μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να εξασφαλίσετε μια υγιή και ασφαλή έκβαση στην εγκυμοσύνη σας.

Μπορεί ο διαβήτης να επηρεάσει την γονιμότητα;

Η παχυσαρκία, το μειωμένο βάρος, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη (τύπου 1 και τύπου 2), μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ικανότητά σας να μείνετε έγκυος.

Μια μελέτη, παρατήρησε ότι τα προβλήματα που επηρεάζουν την ωορρηξία ήταν η κύρια αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2, μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα, διότι επηρεάζει την ανάπτυξη και την απελευθέρωση του ωαρίου από την σάλπιγγα.

Τόσο ο διαβήτης τύπου 1, όσο και ο διαβήτης τύπου 2, σχετίζονται με ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους, πράγμα που σημαίνει ότι οι ωοθήκες δεν απελευθερώνουν κάθε μήνα ένα ωάριο και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην γ0νιμότητα.

Επιπρόσθετα, ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει και την γονιμότητα των ανδρών, προκαλώντας νευρική βλάβη, η οποία μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά της σε στυτική δυσλειτουργία, έλλειψη εκσπερμάτωσης και σε ανωμαλίες του σπέρματος, όπως η χαμηλή κινητικότητα.

Συνεπώς, η διατήρηση της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, είναι πολύ σημαντική για την αποτροπή της υπογονιμότητας.

Που μπορεί να οδηγήσει ο ανεξέλεγκτος διαβήτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είτε ο διαβήτης αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε υπάρχει από πριν, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο βρέφος και τη μητέρα αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, όπως:

Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των γυναικών που αναπτύσσουν διαβήτη κύησης, επιστρέφουν συνήθως στο φυσιολογικό μετά τον τοκετό, ωστόσο, το 50% αναπτύσσει τελικά διαβήτη τύπου 2 σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πώς θα διαχειριστείτε σωστά τον διαβήτη σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη;

Η διαχείριση και η θεραπεία του διαβήτη είναι σημαντική τόσο πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και μετά την εγκυμοσύνη.

Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μετράτε συχνά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας και να φροντίζετε να τα διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα. Μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν σε αυτό είναι οι ακόλουθοι:

  • Υγιεινή διατροφή: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη υδατανθράκων. Προσθέστε στη διατροφή σας δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λίπη,  άπαχες πρωτεΐνες και  τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης.
  • Τακτική άσκηση: Η τακτική άσκηση μειώνει την πιθανότητα να αναπτύξετε αντίσταση στην ινσουλίνη. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να ασκηθείτε και φροντίστε να ασκείστε για τουλάχιστον 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα.
  • Λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες: Συνεχίστε να παίρνετε με συνέπεια την ινσουλίνη σας και τα φάρμακα που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.
  • Τακτικές μετρήσεις σακχάρου του αίματος: Επειδή η εγκυμοσύνη αυξάνει τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος, τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος μεταβάλλονται γρήγορα. Φροντίστε να τα ελέγχετε σε τακτική βάση και ανάλογα με τις μετρήσεις σας προσαρμόστε τη διατροφή και την άσκηση σας. Μην ξεχνάτε την φαρμακευτική σας αγωγή.

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο διαβήτης;

Τα συμπτώματα που προκαλεί ο διαβήτης τύπους 1, τύπου 2 και ο διαβήτης κύησης είναι:

Αν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα πιο πάνω συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μετά τον τοκετό;

Όπως είπαμε και νωρίτερα σε αυτό το άρθρο, το 50% των γυναικών με διαβήτη κύησης τείνουν να αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους. Στη μείωση αυτού του κινδύνου συμβάλει καθοριστικά ο τρόπος ζωής, η διατροφή και η άσκηση.

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συνιστά στις γυναίκες με διαβήτη κύησης να υποβάλλονται σε προδιαβητικές εξετάσεις και εξετάσεις για διαβήτη τύπου 2, 4 – 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, και ο θηλασμός (Μάθε γιατί είναι σημαντικός ο θηλασμός) μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον διαβήτη μετά τον τοκετό, διότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Ωστόσο, είναι ακόμη ασαφές το αν ο θηλασμός μειώνει πραγματικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.


+ 13 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What to Know About Diabetes and Pregnancy https://www.verywellhealth.com/diabetes-and-pregnancy-5192093

Breastfeeding has many proven health benefits for mothers and babies, including helping to prevent diabetes. https://www.diabetes.org/resources/women/prenatal-care/diabetes-breastfeeding

Breastfeeding may help prevent type 2 diabetes after gestational diabetes https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/breastfeeding-may-help-prevent-type-2-diabetes-after-gestational-diabetes

Classification and Diagnosis of Diabetes: Standards of Medical Care in Diabetes—2020 https://care.diabetesjournals.org/content/43/Supplement_1/S14

Pregnancy if You Have Diabetes https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/diabetes-pregnancy

Gestational Diabetes https://www.cdc.gov/diabetes/basics/gestational.html

Type 1 or Type 2 Diabetes and Pregnancy https://www.cdc.gov/pregnancy/diabetes-types.html

The effects of diabetes on male fertility and epigenetic regulation during spermatogenesis https://www.ajandrology.com/article.asp?issn=1008-682X;year=2015;volume=17;issue=6;spage=948;epage=953;aulast=Ding

Learn the Genetics of Diabetes https://www.diabetes.org/diabetes/genetics-diabetes

Infertility in a young woman with Type 2 diabetes https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17571472.2015.11494378

Infertility in Women https://www.diabetes.co.uk/pregnancy-complications/infertility-in-women.html

Gestational diabetes and a healthy baby? Yes https://www.diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes

Diabetes Statistics https://www.niddk.nih.gov/health-information/health-statistics/diabetes-statistics