Μολυσματικές ασθένειες

Έρπητας ζωστήρας: Αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής

Τα άτομα που πέρασαν έρπητα ζωστήρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι οποιοσδήποτε πέρασε ανεμοβλογιά, μπορεί να αναπτύξει έρπητα ζωστήρα, ένα επώδυνο εξάνθημα που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς. (Έρπης ζωστήρ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Είναι επικίνδυνος;)

Ο έρπητας ζωστήρας αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής;

Η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν περάσει έρπητα ζωστήρα, είχαν έως και 38% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό τα επόμενα 12 χρόνια και 25% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, συγκριτικά με τα άτομα που δεν είχαν περάσει έρπητα ζωστήρα. (Τι πρέπει να κάνετε όταν αισθάνεστε ότι εμφανίζεται ένας επιχείλιος έρπης;)

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association, δεν αποδεικνύουν ότι ο έρπητας ζωστήρας αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τα εν λόγω ευρήματα είναι βιολογικά εύλογα, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς ο επανενεργοποιημένος ιός της ανεμοβλογιάς μπορεί να εισέλθει στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας φλεγμονή, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό. Σημειώνεται ότι και προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι, αυξάνονται μετά τον έρπητα ζωστήρα, αλλά είχαν εξεταστεί σε βραχυπρόθεσμη βάση. (Έρπης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον επιχείλιο έρπητα και τον έρπη γενετικών οργάνων)

Σύμφωνα με την Sharon Curhan, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, δεν έχει γίνει εντελώς σαφές το διάστημα που είναι παρόν αυτός ο κίνδυνος. Ωστόσο, τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο έρπητας ζωστήρας σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο μακροπρόθεσμο κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου, ο οποίος παραμένει αυξημένος για 12 χρόνια και ενδεχομένως για περισσότερο. Η Elisabeth Cohen, οφθαλμίατρος και καθηγήτρια στο NYU Grossman School of Medicine, στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε τα ευρήματα σημαντικά, διότι ξεκαθαρίζουν ότι ο κίνδυνος δεν είναι βραχυπρόθεσμος. Μάλιστα, επισήμανε ότι παρόλο που ο έρπητας ζωστήρας είναι πολύ κοινός, δεν λαμβάνεται τόσο σοβαρά υπόψη, όσο θα έπρεπε. (Απλός έρπης: Πως μεταδίδεται; Πώς θεραπεύεται; Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε;)

Όλα ξεκινούν με τον ιό της ανεμοβλογιάς. Όταν ένας άνθρωπος μολυνθεί και αναρρώσει από τον συγκεκριμένο ιό, ο ιός παραμένει αδρανείς στο σώμα του και κρύβεται στα νεύρα. Γενικά, το ανοσοποιητικό σύστημα τον κρατά υπό έλεγχο, αλλά όταν η ανοσολογική λειτουργία ενός ατόμου εξασθενήσει, λόγω ηλικίας, ασθένειας ή φαρμάκων,  ο ιός της ανεμοβλογιάς μπορεί να επανενεργοποιηθεί, προκαλώντας έρπητα ζωστήρα.

Τυπικά, ο έρπητας ζωστήρας προκαλεί ένα επώδυνο δερματικό εξάνθημα που αποτελείται από φουσκάλες γεμάτες με υγρό, το οποίο συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με το CDC. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο έρπητας ζωστήρας επηρεάζει την περιοχή γύρω από το μάτι, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως έλκη στον κερατοειδή και μόνιμη απώλεια όρασης. Η οφθαλμική νόσος του έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με την Cohen, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου βραχυπρόθεσμα, σε σύγκριση με τον πιο ήπιο έρπητα ζωστήρα. (Έρπης γεννητικών οργάνων: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ύπουλο ιό)

Η τελευταία μελέτη εξέτασε τον έρπητα ζωστήρα στο σύνολό του. Όπως εξήγησε η Curhan, δεν είναι σαφές εάν οι επιπλοκές του, όπως η PHN και η οφθαλμική νόσος, συνδέονται με μεγαλύτερες αυξήσεις στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα και με τους δύο γιατρούς, ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα είναι πολύτιμος για την πρόληψη της πάθησης και κατά συνέπεια -με βάση τα ευρήματα της παρούσας μελέτης- για τη μείωση των καρδιαγγειακών επιπλοκών. Το CDC συνιστά στους ενήλικες 50 ετών και άνω να εμβολιάζονται με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα, που ονομάζεται Shingrix. Συνιστάται επίσης και για άτομα 19 ετών και άνω που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθένειας ή ιατρικών θεραπειών. (Το γιαούρτι κάνει καλό στον έρπητα ζωστήρα; Μύθος ή αλήθεια;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved