Διατροφή, Ορθοπαιδικά

Η καφεΐνη συμβάλλει στην οστεοπόρωση;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καφεΐνη παρεμβαίνει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν η καφεΐνη συμβάλλει στην οστεοπόρωση. Τα άτομα με οστεοπόρωση έχουν χαμηλή οστική πυκνότητα και οστική μάζα, γεγονός που τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο οστικών καταγμάτων. Ορισμένες μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις της καφεΐνης στην οστεοπόρωση, αλλά έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Αν και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη παρεμβαίνει στην απορρόφηση του ασβεστίου, δεν είναι σαφές αν και πώς επηρεάζει την υγεία των οστών. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να συμπεράνουμε ότι η κατανάλωση καφεΐνης – σε οποιαδήποτε ποσότητα – συμβάλλει στην οστεοπόρωση.

Πώς η καφεΐνη επηρεάζει το ασβέστιο;

Οι ερευνητές έχουν διάφορες θεωρίες που εξηγούν πώς η καφεΐνη επηρεάζει το ασβέστιο στο σώμα. Ορισμένες έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των οστών. Σε μια μελέτη, η χορήγηση καφεΐνης σε έγκυους αρουραίους οδήγησε σε βραδύτερη ανάπτυξη των οστών στα έμβρυα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καφεΐνη παρεμβαίνει στην ενδοχόνδρια οστεοποίηση, μια διαδικασία που αναδιαμορφώνει τον χόνδρο σε νέο οστό με τη βοήθεια του ασβεστίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καφεΐνη παρεμβαίνει επίσης στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός απορροφά το ασβέστιο από τις τροφές και μπορεί να αυξήσει την ποσότητα ασβεστίου που αποβάλλουν τα νεφρά. Αυτοί οι δύο μηχανισμοί μπορούν να μειώσουν το πόσο ασβέστιο έχει ένα άτομο στο σώμα του. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο η βιταμίνη D συνδέεται με τους υποδοχείς. Καθώς η βιταμίνη D βοηθά το έντερο να απορροφήσει το ασβέστιο, αυτή η επίδραση μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ποσότητα ασβεστίου στο σώμα. Η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα ινοσιτόλης – μιας πρωτεΐνης που παίζει ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου – στο αίμα. Με λιγότερη ινοσιτόλη στο αίμα, τα νεφρά αποβάλλουν περισσότερο ασβέστιο και το σώμα απορροφά λιγότερο από αυτό μέσω του εντέρου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν οι επιδράσεις της καφεΐνης στο ασβέστιο επηρεάζουν την υγεία των οστών.

Πόση καφεΐνη είναι υπερβολική;

Η ποσότητα καφεΐνης που είναι υπερβολική εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, με τις συστάσεις να διαφέρουν για διαφορετικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά στις εγκύους να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης στα 200 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα. Στους κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες, τα 400 mg καφεΐνης είναι συνήθως ασφαλή. Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές που να καθορίζουν ένα μέγιστο ημερήσιο όριο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δεν συνιστά τα ροφήματα με καφεΐνη για τα παιδιά και τους εφήβους. Ωστόσο, η στάση της για την καφεΐνη οφείλεται στις αρνητικές επιδράσεις της ουσίας στους νέους, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο, αυξημένη αρτηριακή πίεση και συναισθηματικά προβλήματα. Ο οργανισμός δεν αναφέρει τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει η καφεΐνη στην ανάπτυξη των οστών ή στην υγεία των οστών κατά την εφηβεία. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το πόση καφεΐνη είναι απαραίτητη για να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στο ασβέστιο και την οστεοπόρωση.

Τι λέει η έρευνα;

Αν και μελέτες έχουν διερευνήσει πώς η καφεΐνη επηρεάζει το μεταβολισμό του ασβεστίου, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν αυτές οι επιδράσεις συμβάλλουν στην οστεοπόρωση. Μια μελέτη του 2015 σε αρουραίους έδειξε ότι η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης μείωσε την οστική μάζα και μείωσε τον οστικό σχηματισμό. Ωστόσο, οι μελέτες σε ζώα δεν αντιπροσωπεύουν πάντα αυτό που θα συμβεί στους ανθρώπους. Μια παλαιότερη μελέτη του 1992 εξέτασε τις επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ δεν σχετίζεται με τον κύκλο εργασιών του οστικού ιστού, μια φυσιολογική διαδικασία που περιλαμβάνει τη διάσπαση και την ανοικοδόμηση νέου οστικού ιστού. Ωστόσο, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη απώλεια ασβεστίου. Λόγω της σύνδεσης μεταξύ χαμηλής πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η καφεΐνη συνδέεται έμμεσα με την οστεοπόρωση. Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, οι γιατροί προτείνουν τη λήψη της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης D στη διατροφή. Η διατροφή με χαμηλό ασβέστιο αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την οστεοπόρωση και ουσίες όπως η καφεΐνη μπορούν να την καλύψουν. Η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντική, επειδή το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει ασβέστιο από το έντερο χωρίς αυτήν. Πρόσθετες μελέτες που χρησιμοποιούν έναν ευρύ πληθυσμό μπορεί να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των επιδράσεων της καφεΐνης στην οστεοπόρωση.


Ποιος κινδυνεύει από οστεοπόρωση;

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης ανεξάρτητα από την κατανάλωση καφεΐνης. Ως αποτέλεσμα, οι πιθανές αρνητικές επιδράσεις της καφεΐνης μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας των οστών τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι ενήλικες μπορεί να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά οστικών παθήσεων και μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι έφηβοι βιώνουν γρήγορη ανάπτυξη λόγω της μέγιστης εναπόθεσης ασβεστίου στα οστά. Εάν η καφεΐνη επηρεάζει την ενδοχόνδρια οστεοποίηση και τη συσσώρευση ασβεστίου στα οστά, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη ενός παιδιού. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι αν η καφεΐνη επηρεάζει την ανάπτυξη και τη δύναμη των οστών στα παιδιά και τους εφήβους. Δεν είναι σαφές αν προκαλεί οστεοπόρωση στα παιδιά, επειδή τα ποσοστά της πάθησης είναι πολύ χαμηλά. Στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως φάρμακα για τον καρκίνο ή στεροειδή
  • την ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού οστεοπόρωσης
  • την ύπαρξη χαμηλών επιπέδων ορισμένων ορμονών
  • τη διατροφή με ασβέστιο και βιταμίνη D καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους
  • την ύπαρξη ορισμένων ιατρικών καταστάσεων, όπως η αρθρίτιδα, η νευρική ανορεξία ή οι εντερικές παθήσεις

Πώς το τσάι επηρεάζει την υγεία των οστών;

Παρόλο που πολλά είδη τσαγιού περιέχουν καφεΐνη, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το τσάι μπορεί να κάνει καλό στην υγεία των οστών. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού (GTP) μπορεί να προλαμβάνουν την οστεοπόρωση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι GTPs μπορεί να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα και να επιβραδύνουν την οστική απώλεια. Ορισμένες ηλικιακές ομάδες μπορεί να έχουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη από το τσάι. Η ίδια μελέτη του 2017 έδειξε αυξημένη οστική πυκνότητα σε ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν τσάι σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπιναν. Ωστόσο, άλλες έρευνες αντικρούουν αυτά τα ευρήματα, αναφέροντας ότι το τσάι δεν είχε καμία επίδραση στην υγεία των οστών. Τα στοιχεία που υποστηρίζουν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης τσαγιού για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι ανεπαρκή για να επιβεβαιώσουν τα οφέλη του.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Osteoporosis Overview https://www.bones.nih.gov/health-info/bone/osteoporosis/overview

Caffeine https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519490/

Calcium metabolism in postmenopausal osteoporotic women is determined by dietary calcium and coffee intake https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1564564/

Symptoms Attributed to Consumption of Caffeinated Beverages in Adolescents https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663645/pdf/jcr.2015.0006.pdf

Association between tea consumption and osteoporosis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5728912/pdf/medi-96-e9034.pdf