Πρόληψη και θεραπεία

Καλοήθεις και κακοήθεις ηπατικές βλάβες: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε!

Οι ηπατικές βλάβες είναι μη φυσιολογικές αναπτύξεις κυττάρων στο συκώτι, οι οποίες ανιχνεύονται έως και στο 30% των ατόμων άνω των 40 ετών που υποβάλλονται σε απεικονιστικές εξετάσεις, με την πλειοψηφία τους να είναι καλοήθεις (όχι επιβλαβείς) και να μην απαιτούν θεραπεία. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, είναι κακοήθεις (καρκινικές) και χρειάζονται αντιμετώπιση και ιατρική παρέμβαση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις καλοήθεις ηπατικές βλάβες;

Οι καλοήθεις ηπατικές βλάβες, είναι μάζες που σχηματίζονται στο συκώτι και δεν προκαλούν, όπως είπαμε πιο πάνω, προβλήματα υγείας. Είναι κοινές αναπτύξεις που δεν έχουν καμία σχέση με τον καρκίνο.

Τύποι καλοήθων ηπατικών αλλοιώσεων

1. Ηπατικό αιμαγγείωμα

Το ηπατικό αιμαγγείωμα είναι ο πιο κοινός τύπος ηπατικής βλάβης, που αποτελείται από συστάδες μικρών αιμοφόρων αγγείων. Περίπου το 20% του γενικού πληθυσμού έχει αιμαγγειώματα, τα οποία δεν προκαλούν συμπτώματα και αφαιρούνται χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι, ναυτία και αδυναμία πλήρους κορεσμού. Σημειώνεται ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανόν να εμφανίσουν αιμαγγειώματα συγκριτικά με τους άνδρες.

2. Εστιακή οζώδης υπερπλασία (FNH)

Η εστιακή οζώδης υπερπλασία (FNH) είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος ηπατικής βλάβης και όπως συμβαίνει με τα αιμαγγειώματα, παρατηρείται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Η εστιακή οζώδης υπερπλασία μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη, αλλά ανεξάρτητα από το μέγεθός της δεν μετατρέπεται σε καρκινική.

3. Καλοήθης ηπατική κύστη

Η καλοήθης ηπατική κύστη είναι ένας τύπος αλλοίωσης που περιέχει ένα διαυγές υγρό που μοιάζει με χολή και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Σε σπάνιες όμως περιπτώσεις, αν η κύστη είναι μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, κοιλιακό πόνο, τάσεις για έμετο και πρώιμο κορεσμό.

4. Ηπατικά αδενώματα

Τα ηπατικά αδενώματα είναι ασυνήθιστες βλάβες του ήπατος που αναπτύσσονται κυρίως σε νεαρές γυναίκες και προκαλούνται από μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών φαρμάκων. Τα εν λόγω αδενώματα προκαλούν μερικές φορές ενοχλήσεις στην κοιλιά.

Σε περίπτωση ηπατικών αδενωμάτων, ο γιατρός ζητά την διακοπή των αντισυλληπτικών και προτείνει την χειρουργική τους αφαίρεση.

Πώς θεραπεύονται οι καλοήθεις ηπατικές βλάβες;

Τις περισσότερες φορές, οι καλοήθεις ηπατικές βλάβες δεν προκαλούν καμία ενόχληση ή προβλήματα υγείας, με τον γιατρό να μην προχωρά στην αφαίρεσή τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτές οι καλοήθεις βλάβες του ήπατος μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, ναυτία και ενοχλήσεις και να χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση.

Μάλιστα, ορισμένες καλοήθεις βλάβες του ήπατος μπορεί να ενέχουν αυξημένο κίνδυνο ρήξης ή μετατροπής τους σε καρκινικούς όγκους και σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται η χειρουργική τους αφαίρεση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις κακοήθεις ηπατικές Βλάβες

Αν και οι περισσότερες ηπατικές βλάβες είναι καλοήθεις, υπάρχουν και ορισμένες που είναι καρκινικές.

Τύποι καρκίνου του ήπατος

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος (καρκίνοι που ξεκινούν από το συκώτι):

  • Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC): Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του ήπατος. Οι όγκοι HCC είναι τρεις φορές πιο συχνοί στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.
  • Ινοελασματικό καρκίνωμα: Πρόκειται για έναν υποτύπο του HCC, όπου ινώδεις ζώνες διαχωρίζουν τα κύτταρα του όγκου. Σε αντίθεση με το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, το ινοελασματικό καρκίνωμα εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες, με τους παράγοντες που το προκαλούν να παραμένουν άγνωστοι.
  • Χολαγγειοκαρκίνωμα: Είναι ο καρκίνος του χοληδόχου πόρου, κατά την ανάπτυξη του οποίου αναπτύσσονται κακοήθεις ηπατικές βλάβες στους κλάδους του χοληδόχου πόρου. Οι εν λόγω όγκοι εμφανίζονται στα μέρη του χοληδόχου πόρου που βρίσκονται στο ήπαρ ή πιο κάτω, σε μέρη του χοληδόχου πόρου κοντά στο λεπτό έντερο.

Οι σπανιότεροι τύποι καρκίνου του ήπατος είναι το ηπατικό αγγειοσάρκωμα και το ηπατοβλάστωμα.

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι καρκινικές ηπατικές βλάβες;

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκινικών ηπατικών βλαβών;

Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκινικών ηπατικών βλαβών περιλαμβάνουν:

  • Λοίμωξη από ηπατίτιδα Β ή C
  • Κίρρωση του ήπατος
  • Νόσος αποθήκευσης σιδήρου (αιμοχρωμάτωση)
  • Φύλο: Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν καρκίνο του ήπατος από τις γυναίκες
  • Έκθεση σε αφλατοξίνη, μια τοξίνη που παράγεται από μούχλα που αναπτύσσεται σε ξηρούς καρπούς και δημητριακά

Πώς θεραπεύονται οι καρκινικές βλάβες του ήπατος;

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες επιλογές για τη θεραπεία των καρκινικών ηπατικών βλαβών:


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What Are Liver Lesions? https://www.verywellhealth.com/liver-lesions-5077003

CHAPTER 47 - Benign and Malignant Tumors of the Liver https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/B9781416040590500503

Evaluation of hepatic cystic lesions Lantinga MA, Gevers TJ, Drenth JP. Evaluation of hepatic cystic lesions. World J Gastroenterol 2013; 19(23): 3543-3554 [PMID: 23801855 DOI: 10.3748/wjg.v19.i23.3543] https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v19/i23/3543.htm

Characteristics of common solid liver lesions and recommendations for diagnostic workup Assy N, Nasser G, Djibre A, Beniashvili Z, Elias S, Zidan J. Characteristics of common solid liver lesions and recommendations for diagnostic workup. World J Gastroenterol 2009; 15(26): 3217-3227 [PMID: 19598296 DOI: 10.3748/wjg.15.3217] https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v15/i26/3217.htm

Management of Incidental Liver Lesions on CT: A White Paper of the ACR Incidental Findings Committee https://www.jacr.org/article/S1546-1440(17)30889-X/fulltext