Διατροφή

Μουρουνέλαιο: Τι είναι και ποια οφέλη προσφέρει στον οργανισμό μας;

Το μουρουνέλαιο, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι ένα λάδι που εξάγεται από το ήπαρ του μπακαλιάρου του Ατλαντικού. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων, ενώ περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες βιταμινών Α και D.

Το μουρουνέλαιο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιατρική το 1789 για τη θεραπεία των ρευματικών πόνων και έκτοτε χορηγούνταν συχνά με σκοπό την πρόληψη της ραχίτιδας και άλλων καταστάσεων υγείας, που οφείλονταν σε ανεπάρκεια της βιταμίνης D.

Στις μέρες μας, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής μουρουνέλαιου είναι αρκετά διαδεδομένη, λόγω των σημαντικών οφελών υγείας που προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά του.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη υγείας του μουρουνέλαιου;

  • Πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών

Το μουρουνέλαιο εξάγεται από το ήπαρ του μπακαλιάρου, το οποίο είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη D. Αυτό καθιστά το μουρουνέλαιο εξαιρετικά θρεπτικό και η κατανάλωση μιας μικρής μόνο ποσότητάς του καθημερινά μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνες Α και D.

Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού με αρκετούς τρόπους, όπως η διατήρηση της καλής υγείας των ματιών, της σωστής λειτουργίας του εγκεφάλου και του δέρματος.

Η βιταμίνη D, την οποία περιέχει επίσης σε μεγάλες ποσότητες το μουρουνέλαιο, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και διατήρηση της καλής υγείας των οστών.

Τέλος, το μουρουνέλαιο περιέχει σημαντικές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν την απορρόφηση των βιταμινών και των μετάλλων, προάγουν την υγεία του δέρματος, τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, κλπ.

  • Μείωση της φλεγμονής

Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το μουρουνέλαιο, πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή καταστέλλοντας τη δράση των προφλεγμονωδών κυτταροκινών (TNF-α, IL-1, IL-6). Οι βιταμίνες Α και D, που περιέχει το μουρουνέλαιο, δρουν επίσης ως ισχυρά αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, μέσω εξουδετέρωσης των επιβλαβών ελεύθερων ριζών.

  • Υποστήριξη της υγείας των ματιών

Τα ω-3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη Α, που περιέχει το μουρουνέλαιο, προστατεύουν από την ανάπτυξη οφθαλμικών παθήσεων, οι οποίες προκαλούνται από τη χρόνια φλεγμονή, όπως το γλαύκωμα και η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

  • Μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων

Η τακτική κατανάλωση ψαριών, πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με μελέτες, στο ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα της HDL («καλής») χοληστερόλης.

Επομένως, η λήψη συμπληρωμάτων μουρουνέλαιου θεωρείται εξαιρετικά ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.

  • Βελτίωση συμπτωμάτων άγχους & κατάθλιψης

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως τα ω-3 λιπαρά οξέα του μουρουνέλαιου έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη φλεγμονή, κάτι το οποίο βοηθά σε μέτριο βαθμό και στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Άλλες μελέτες υποστηρίζουν πως η υψηλή περιεκτικότητά του μουρουνέλαιου σε βιταμίνη D μπορεί επίσης να παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Ωστόσο, απαιτείται παραπάνω έρευνα για να διαπιστωθεί ο πιθανός μηχανισμός δράσης.

  • Μείωση του πόνου στις αρθρώσεις

Μια σειρά μελετών έχει διαπιστώσει πως η λήψη συμπληρωμάτων μουρουνέλαιου μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις και να βελτιώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως η δυσκαμψία και το πρήξιμο στις αρθρώσεις.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα στο μουρουνέλαιο θεωρούνται υπεύθυνα για τη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις και προστασία αυτών από διάφορες βλάβες.

  • Βελτίωση της υγείας των οστών

Το μουρουνέλαιο είναι μια εξαιρετική πηγή πρόσληψης βιταμίνης D, η οποία είναι σημαντική για την πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας, που σχετίζεται με την ηλικία. Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών και γερών οστών.

Ως εκ τούτου, η λήψη συμπληρώματος μουρουνέλαιου σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της απώλειας οστικής μάζας στους ενήλικες και ενίσχυση των εύθραυστων οστών στα παιδιά.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved