Γυναίκα

Οιστρογόνα: Γιατί είναι απαραίτητα στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης πιθανώς σας συνταγογράφησε οιστρογόνα για να σας βοηθήσει να συλλάβετε. Μπορεί να εκπλαγείτε, ειδικά αν σας έχουν πει ότι το σώμα σας παράγει πάρα πολλά οιστρογόνα, αλλά αυτή είναι μια κοινή πρακτική. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη της θεραπείας με οιστρογόνα, τις πιθανές παρενέργειες και γιατί οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνιστούν στις γυναίκες να λαμβάνουν Estrace (οιστραδιόλη) κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τι είναι τα οιστρογόνα;

Οι ορμόνες είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι του σώματος. Βοηθούν στον έλεγχο του τρόπου λειτουργίας των κυττάρων και των οργάνων. Οι ωοθήκες σας παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των οιστρογόνων σας από μόρια λίπους. Τα οιστρογόνα ξεκινούν την εφηβεία κάνοντας το στήθος σας και τις τρίχες στο εφηβαίο και στις μασχάλες να μεγαλώνουν. Ελέγχει επίσης την περίοδό σας και βοηθά σε άλλες λειτουργίες του σώματος. Για παράδειγμα, τα οιστρογόνα βοηθούν να διατηρήσετε το μυαλό και τα οστά σας ισχυρά, ρυθμίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις.

Το σώμα σας παράγει τρεις τύπους οιστρογόνων:

Οιστραδιόλη: Αυτός ο τύπος είναι ενεργός από την εφηβεία έως την εμμηνόπαυση. Είναι ο ισχυρότερος από τους τρεις τύπους. Ελέγχει τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

Οιστριόλη: Το σώμα σας αρχίζει να παράγει αυτόν τον τύπο γύρω στην 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Βοηθάει την ανάπτυξη της μήτρας σας και προετοιμάζει το σώμα σας για τον τοκετό.

Οιστρόνη: Αυτός ο τύπος είναι μια αραιωμένη μορφή οιστρογόνου. Είναι το μόνο είδος που παράγεται μετά την εμμηνόπαυση.

Πώς λειτουργεί η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μια διαδικασία που βοηθά τα άτομα με υπογονιμότητα να συλλάβουν. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συλλέγουν ώριμα ωάρια από τις ωοθήκες. Τα γονιμοποιούν με σπέρμα. Στη συνέχεια, τα γονιμοποιημένα ωάρια μεταμοσχεύονται πίσω στη μήτρα πέντε έως έξι ημέρες αργότερα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ωάρια σας και το σπέρμα του συντρόφου σας. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ωάρια, σπέρμα από δωρητή. Μια μελέτη-ορόσημο για την εξωσωματική γονιμοποίηση που δημοσιεύθηκε το 2003 διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα χρονικό παράθυρο κατά το οποίο η μήτρα μιας γυναίκας είναι δεκτική σε ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Τα οιστρογόνα βοηθούν να συμβεί αυτό. Τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται και μειώνονται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας. Ορισμένα από τα φάρμακα που λαμβάνουν οι γυναίκες για την εξωσωματική γονιμοποίηση μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Οι ερευνητές πρότειναν τη χρήση οιστρογόνων για την προετοιμασία του τοιχώματος της μήτρας πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οιστρογόνα πριν από την IVF

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2015 στο Medicine ανέλυσε 11 μελέτες. Διαπίστωσε ότι η λήψη οιστρογόνων και προγεστερόνης βελτίωσε τις πιθανότητες κλινικής εγκυμοσύνης σε σύγκριση με τη λήψη μόνο προγεστερόνης. Κλινική εγκυμοσύνη σημαίνει ότι οι ορμόνες εγκυμοσύνης των γυναικών αυξήθηκαν και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης επιβεβαίωσαν τον καρδιακό παλμό στο  υπερηχογράφημα. Άλλα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών αποβολής (απώλεια εγκυμοσύνης), ήταν τα ίδια. Μια άλλη ανάλυση 19 μελετών που δημοσιεύθηκε το 2020 διαπίστωσε επίσης ότι η λήψη και των δύο ορμονών βελτιώνει τις πιθανότητες πρώιμης εγκυμοσύνης.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνταγογραφούν πλέον συστηματικά οιστρογόνα ημέρες πριν οι γυναίκες υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό βοηθά στην πάχυνση του βλεννογόνου της μήτρας και στην προετοιμασία της για εγκυμοσύνη. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα έμβρυα.

Τι να περιμένετε κατά τη λήψη της Estrace

Το Estrace (οιστραδιόλη) είναι η πιο κοινή συνταγή οιστρογόνου. Οι δόσεις που χρησιμοποιούν οι γιατροί μπορεί να ποικίλουν. Οι περισσότεροι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης ξεκινούν συνταγογραφώντας 2 χιλιοστόγραμμα (mg) μία ή δύο φορές την ημέρα την πρώτη ημέρα του κύκλου μιας γυναίκας. Αυξάνουν σιγά-σιγά τα επίπεδα καθώς οι ασθενείς πλησιάζουν στην ωορρηξία. Αυτό συμβαίνει όταν η ωοθήκη σας απελευθερώνει ένα ωάριο. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας πει να εισάγετε το χάπι στον κόλπο σας αντί να το καταπιείτε. Πρόκειται για το ίδιο χάπι, απλώς με διαφορετική μέθοδο χορήγησης. Μελέτες δείχνουν ότι και οι δύο τρόποι λειτουργούν περίπου το ίδιο. Εάν λαμβάνετε οιστρογόνα κολπικά, μπορεί να παρατηρήσετε ένα γαλαζοπράσινο έκκριμα. Αυτό είναι ακίνδυνο. Μόλις τοποθετήσετε το χάπι, θα πρέπει να ξαπλώσετε για τουλάχιστον μισή ώρα, ώστε να μην πέσει έξω. Υπάρχουν επίσης αυτοκόλλητα οιστρογόνων που κολλάτε στην κοιλιά σας. Το σώμα σας απορροφά τα οιστρογόνα μέσω του δέρματός σας.

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες;

Η χρήση οιστραδιόλης για περισσότερο από ένα έτος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η οιστραδιόλη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, της μήτρας ή των ωοθηκών. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί είναι χαμηλότεροι εάν χρησιμοποιούνται χαμηλές δόσεις για λιγότερο από ένα έτος. Η λήψη οιστρογόνων σε συνδυασμό με προγεστερόνη συμβάλλει επίσης στην αντιστάθμιση των κινδύνων. Άλλες πιθανές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Ελαφρά κολπική αιμορραγία
 2. Διαταραχές στο στομάχι
 3. Ναυτία, εμετός
 4. Κολπικές εκκρίσεις
 5. Κολπικός κνησμός
 6. Γρήγορη αύξηση βάρους
 7. Φούσκωμα
 8. Πρήξιμο των χεριών, των ποδιών, των αστραγάλων
 9. Πονοκέφαλοι
 10. Ευαισθησία ή πόνος στο στήθος
 11. Ερεθισμός του δέρματος
 12. Εξάνθημα

Μην διακόψετε τη λήψη οιστραδιόλης πριν συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον κύκλο της εξωσωματικής γονιμοποίησής σας.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What is Estrogen? https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/estrogen

Estrogen is a critical determinant that specifies the duration of the window of uterine receptivity for implantation https://www.pnas.org/content/100/5/2963

Estrogen Supplementation to Progesterone as Luteal Phase Support in Patients Undergoing In Vitro Fertilization https://journals.lww.com/md-journal/Fulltext/2015/02040/Estrogen_Supplementation_to_Progesterone_as_Luteal.2.aspx

Impact of Estradiol Supplementation during Luteal Phase Support on the In vitro Fertilization Clinical Outcome: Systematic Review and Meta-Analysis https://www.scientificarchives.com/article/impact-of-estradiol-supplementation-during-luteal-phase-support-on-the-in-vitro-fertilization-clinical-outcome-systematic-review-and-metaanalysis

Comparison between oral and vaginal estrogen usage in inadequate endometrial patients for frozen-thawed blastocysts transfer https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25400786/

ESTRACE- estradiol tablet https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/drugInfo.cfm?setid=a3803ba3-4eee-4e2e-ac8c-821a4e6720cc