Πρόληψη και θεραπεία

Ποιες συνήθειες καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Ποιες συνήθειες καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

1. Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου, κάνει το σώμα πιο ευάλωτο σε ιούς και μικρόβια, λένε οι ειδικοί. Εάν ένας άνθρωπος δεν κοιμάται ικανοποιητικά, το σώμα του παράγει περιορισμένα αντισώματα, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Επιπρόσθετα, οι κυτοκίνες, ένα είδος πρωτεϊνών που επίσης βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα, απελευθερώνονται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

2. Άγχος

Το άγχος αποδυναμώνει την ανοσολογική ανταπόκριση του οργανισμού, μόλις σε 30 λεπτά, ενώ το χρόνιο άγχος έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανοσολογική λειτουργία. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο οργανισμός είναι σχεδόν ανίκανος να αντιμετωπίσει μολυσματικές ασθένειες, όπως η γρίπη και άλλους μολυσματικούς ιούς όπως ο έρπητας, ο έρπης ζωστήρας κλπ. Εάν αντιμετωπίζετε διαταραχές άγχους, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης τους άγχους σας.

3. Έλλειψη βιταμίνης D

Μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι για να έχετε δυνατά οστά και υγιή κύτταρα στο αίμα σας, είναι απαραίτητο να έχετε ικανοποιητικά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας. Ωστόσο, η βιταμίνη D ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη D υπάρχει στα αυγά, στα λιπαρά ψάρια και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα και τα δημητριακά. Το φως του ήλιου είναι μια άλλη βασική πηγή της εν λόγω βιταμίνης και μάλιστα μόνο 5-15 λεπτά στον ήλιο, 2-3 φορές την εβδομάδα είναι υπεραρκετά για να αποθηκεύσετε μια ικανοποιητική ποσότητα στο σώμα σας.

4. Ορισμένα φάρμακα

Φάρμακα για τη θεραπεία αλλεργιών, αρθρίτιδας, λύκου, IBS και μεταμόσχευσης οργάνων, μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα κορτικοστεροειδή είναι ένα καλό παράδειγμα, όπως και οι αναστολείς του TNF για τη φλεγμονή και η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο. Συζητήστε με το γιατρό σας προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε φάρμακο.

5. Κατανάλωση πολύ λίγων φρούτων και λαχανικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν το σώμα να παράξει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Τα φρέσκα προϊόντα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν ψευδάργυρο, β-καροτένιο, βιταμίνες Α, C και Ε και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να είναι υγιές. Επίσης, τα φυτικά τρόφιμα, περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση του σωματικού λίπους και ενισχύουν την ανοσολογική λειτουργία.

6. Μαριχουάνα/Κάνναβη

Το κάπνισμα μαριχουάνας/κάνναβης προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες και διάφορα αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία κάνουν τον ανθρώπινο οργανισμό πιο ευάλωτο στις πνευμονικές λοιμώξεις.

7. Διατροφή με πολλά λιπαρά

Τα λιπαρά, συνήθως εμποδίζουν τα λευκά αιμοσφαίρια από το να καταπολεμήσουν τα μικρόβια. Επίσης, η διατροφή που περιέχει πολλά λιπαρά, με την πάροδο του χρόνου διαταράσσει την ισορροπία των μικροβίων του εντέρου, τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση του σώματος. Για να αποφύγετε όλες αυτές τις ανεπιθύμητες καταστάσεις, επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, μαζί με απάχη πρωτεΐνη, όπως θαλασσινά, γαλοπούλα και κοτόπουλο, ή άπαχα κομμάτια βοείου κρέατος με ορατό λίπος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η παχυσαρκία, κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στη γρίπη και σε άλλες λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, οπότε φροντίστε το βάρος σας μέσω μιας υγιεινής διατροφής.

8. Κάπνισμα

Η νικοτίνη που προέρχεται από το κανονικότσιγάρο, από το άτμισμα ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή, αποδυναμώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τα μικρόβια και καθιστά τους καπνιστές / ατμιστές πιο ευάλωτους στις λοιμώξεις.

9. Αλκοόλ

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, επιβραδύνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τα μικρόβια έως και για 24 ώρες. Με την πάροδο του χρόνου, η κατάχρηση αλκοόλ επιβραδύνει την ικανότητα του σώματος να επιδιορθώνεται και αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι αλκοολικοί είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες όπως η ηπατική νόσος, η πνευμονία, η φυματίωση και ο καρκίνος. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις συστάσεις, οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα και οι άνδρες όχι περισσότερο από δύο.

10. Κατάθλιψη

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι η θλίψη, ειδικά εάν διαρκεί πολύ, μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να προστατεύεται από ιούς και ασθένειες. Αυτή η μειωμένη ικανότητα κρατά για τουλάχιστον 6 μήνες, κατά τους οποίους ουσιαστικά το σώμα μένει απροστάτευτο.

11. Έλλειψη άσκησης

Η τακτική αερόβια άσκηση φαίνεται να βοηθά το σώμα στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια. Αυτός ο τύπος άσκησης βοηθά το αίμα να κυκλοφορήσει πιο αποτελεσματικά στο σώμα, γεγονός που εξασφαλίζει ότι οι ουσίες που καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτήρια θα βρεθούν αμέσως στο σημείο του σώματος που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Οι επιστήμονες, ωστόσο, συνεχίζουν να μελετούν το πώς ακριβώς η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

12. Έλλειψη σεξ

Εκείνοι που κάνουν σεξ σε εβδομαδιαία βάση, έχουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, σε σχέση με εκείνους που κάνουν λιγότερο σεξ, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, διότι το σεξ αυξάνει τα επίπεδα μιας μικροβιακής ουσίας που ονομάζεται Immunoglobulin A ή IgA. Ωστόσο αυτό δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο, καθώς μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που έκαναν σεξ περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα IgA, σε σχέση με εκείνα που δεν έκαναν καθόλου σεξ.

+ 26 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Things That Suppress Your Immune System https://www.webmd.com/lung/ss/slideshow-how-you-suppress-immune-system

Ultraviolet radiation (UV) https://www.who.int/uv/en/

A Systematic Review of the Association Between Bereavement and Biomarkers of Immune Function. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30950921

Sexual frequency and salivary immunoglobulin A (IgA). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15217036

Exposure to electronic cigarettes impairs pulmonary anti-bacterial and anti-viral defenses in a mouse model. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25651083

Foods To Boost the Immune System https://www.pcrm.org/news/blog/foods-boost-immune-system

Anxiety and Depression: Linkages with Viral Diseases https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4175921/

Causes of Stress: Recognizing and Managing Your Stressors https://www.healthline.com/health/stress-causes

High anxiety https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763245/

Adverse Health Effects of Marijuana Use https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra1402309

Vitamin D https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

Marijuana https://www.drugabuse.gov/publications/research-reports/marijuana/what-are-marijuanas-effects-lung-health

Alcohol's Effects on the Body https://www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/alcohols-effects-body

What are immunosuppressants? https://www.kidney.org/atoz/content/immuno

Vitamin D and Cancer Prevention https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/vitamin-d-fact-sheet

Lack of sleep: Can it make you sick? https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/expert-answers/lack-of-sleep/faq-20057757

Harmful effects of nicotine https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4363846/

Sleep and Disease Risk http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/matters/consequences/sleep-and-disease-risk

Sunlight Offers Surprise Benefit – It Energizes Infection Fighting T Cells https://gumc.georgetown.edu/news-release/sunlight-offers-surprise-benefit-it-energizes-infection-fighting-t-cells/

How might contact with nature promote human health? Promising mechanisms and a possible central pathway https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4548093/

Debunking the Myth of Exercise-Induced Immune Suppression: Redefining the Impact of Exercise on Immunological Health Across the Lifespan. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29713319

Physiological correlates of bereavement and the impact of bereavement interventions https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3384441/

Stress Weakens the Immune System https://www.apa.org/research/action/immune

Get Out! 5 Benefits of Outdoor Exercise https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/6360/get-out-5-benefits-of-outdoor-exercise/

Health Benefits of a Good Sex Life https://familydoctor.org/health-benefits-good-sex-life/

Alcohol and the Immune System https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4590612/