Πρόληψη και θεραπεία

Πονοκέφαλος: Πώς θα αναγνωρίσετε αν προέρχεται από το αλκοόλ που καταναλώσατε;

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, όπως οι ημικρανίες και οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι τάσης.

Περίπου το 30% των ανθρώπων που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες ημικρανίες, αναφέρουν το αλκοόλ ως αιτία, ενώ περίπου οι μισοί από αυτούς, που εμφανίζουν λιγότερο συχνούς τύπους πονοκεφάλου, όπως η παροξυσμική ημικρανία και η συνεχής ημικρανία, παρατηρούν επίσης ότι η αιτία τους είναι το αλκοόλ. (Ημικρανία με αύρα: Τι είναι και πώς αναγνωρίζεται;)

Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιους πονοκεφάλους, ο εντοπισμός και η αποφυγή της αιτίας τους, θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας. Για να προσδιορίσετε αν η αιτία των δικών σας πονοκεφάλων είναι το αλκοόλ,  είναι σημαντικό να μάθετε τα συμπτώματα των πονοκεφάλων που προκαλούνται από το αλκοόλ. (Πώς σχετίζεται ο πονοκέφαλος με το αλκοόλ;)

Ποιοι πονοκέφαλοι σχετίζονται με το αλκοόλ;

Υπάρχουν δύο αναγνωρισμένοι τύποι πονοκεφάλων που σχετίζονται με το αλκοόλ, σύμφωνα με κριτήρια από τη Διεθνή Ταξινόμηση Διαταραχών Κεφαλαλγίας:

  • Ο άμεσος πονοκέφαλος που προκαλείται από το αλκοόλ, εμφανίζεται μέσα σε τρεις ώρες από την κατανάλωση του ποτού (πονοκέφαλος κοκτέιλ).
  • Ο καθυστερημένος πονοκέφαλος που προκαλείται από το αλκοόλ, μπορεί να ξεκινήσει από 5 έως 12 ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ (πονοκέφαλος hangover). (Υπάρχουν θεραπείες για το Hangover; Τι λένε οι επιστήμονες;)

Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από το αλκοόλ τείνουν να επηρεάζουν και τις δύο πλευρές του κεφαλιού. Ο πονοκέφαλος κοκτέιλ είναι παλλόμενος, ενώ ο πονοκέφαλος hangover συνδέεται συνήθως με κόπωση και ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. (Πονοκέφαλος που χειροτερεύει; Πότε χρειάζεται μια εξέταση απεικόνισης εγκεφάλου;)

Σημειώνεται ότι οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από το αλκοόλ έχουν επίσης χαρακτηριστικά που μοιάζουν με τους συνηθισμένους πονοκεφάλους, είτε είναι ημικρανίες, αθροιστικοί πονοκέφαλοι ή πονοκέφαλοι τάσης. (Οι πονοκέφαλοι μετά την κατανάλωση αλκοόλ εξαρτώνται από το τι ποτό θα πιείτε;)

Πώς το αλκοόλ προκαλεί πονοκεφάλους;

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για το πώς το αλκοόλ προκαλεί πονοκεφάλους, αλλά έχουν κάποιες θεωρίες, τις οποίες θα δούμε πιο κάτω. (Αλκοόλ: Μειώνει ή αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών; Μύθοι και αλήθειες!)

1. Ουσίες στο αλκοόλ

Ουσίες όπως τα θειώδη, η ισταμίνη και οι τυραμίνες που υπάρχουν στο αλκοόλ, μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

2. Φλεγμονώδη απόκριση

Το αλκοόλ προκαλεί μια φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο.

3. Γενετική προδιάθεση

Η τάση για πονοκεφάλους που προκαλούνται από το αλκοόλ μπορεί να είναι γενετική, με τους ερευνητές να προτείνουν ότι η κακή εμπειρία των πονοκεφάλων μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ωθεί τους περισσότερους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερο ποτό. Μελέτες δείχνουν ότι οι διαταραχές κατάχρησης αλκοόλ είναι λιγότερο συχνές μεταξύ των ατόμων που εμφανίζουν πονοκεφάλους, υποδεικνύοντας ότι η προδιάθεση για πονοκεφάλους που προκαλούνται από το αλκοόλ μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους κάποιο βαθμό προστασίας από την υπερβολική χρήση αλκοόλ. (Υπερκατανάλωση αλκοόλ: 4 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα)

Πώς θα διαχειριστείτε τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από το αλκοόλ;

Οι καλύτερες στρατηγικές για τη διαχείριση των πονοκεφάλων που προκαλούνται από το αλκοόλ είναι:

Σημειώνεται ότι τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες, αλλά υπάρχουν και φορές που διαρκούν μια ολόκληρη μέρα. (Ημικρανίες: Εντοπίστηκαν νέοι γενετικοί παράγοντες κινδύνου)


+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Alcohol: A Trigger for Headaches and Migraines https://www.verywellhealth.com/alcohol-triggers-migraine-headaches-1719650

Headache https://medlineplus.gov/ency/article/003024.htm

Alcohol Use as a Comorbidity and Precipitant of Primary Headache: Review and Meta-analysis https://link.springer.com/article/10.1007/s11916-017-0642-8

Alcohol Dehydrogenase 2 Genotype and Risk for Migraine https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1526-4610.2009.01396.x

Alcoholic beverages as trigger factor and the effect on alcohol consumption behavior in patients with migraine https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ene.13861

Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS) The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0333102417738202

Alcohol-induced headaches: Evidence for a central mechanism? https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/abstract/10.4103/0976-3147.178654