Παιδί

Πώς γίνεται ο απογαλακτισμός ενός μωρού με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα;

Τι είναι η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα;

Η αλλεργία στο γάλα αγελάδας (CMA), γνωστή και ως αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος αγελάδας (CMPA), είναι μια συχνή τροφική αλλεργία στα παιδιά. Η αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος είναι μια αντίδραση υπερευαισθησίας στο αγελαδινό γάλα που περιλαμβάνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και η οποία μπορεί να αναπαράγεται κάθε φορά που το παιδί καταναλώνει αγελαδινό γάλα.

Η αντίδραση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλα συμπτώματα, από γαστρεντερικά (πεπτικό σύστημα) προβλήματα μέχρι δερματικά προβλήματα και αναπνευστικά προβλήματα. Τα μωρά μπορεί να έχουν άμεση αντίδραση ή καθυστερημένη αντίδραση ή και τα δύο.

Εάν το μωρό σας διαγνωστεί με αλλεργία στο γάλα αγελάδας, θα σας προσφερθούν συμβουλές από τον ιατρό σας ή έναν ειδικό αλλεργιολόγο σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασής του. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνετε στο μωρό σας ειδική φόρμουλα αν το μωρό σας τρέφεται με γάλα ή να αφαιρέσετε το αγελαδινό γάλα από τη διατροφή σας αν θηλάζετε.

Πώς απογαλακτίζετε ένα μωρό με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα;

Στους 6 μήνες περίπου, τα μωρά μπορούν να αρχίσουν να δοκιμάζουν στερεές τροφές παράλληλα με το συνηθισμένο μητρικό γάλα ή το γάλα τους, σε μια διαδικασία που ονομάζεται απογαλακτισμός. Όλα τα μωρά είναι διαφορετικά, οπότε κάποια μπορεί να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν στερεές τροφές νωρίτερα και κάποια μπορεί να είναι έτοιμα αργότερα.

Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβετε πότε τα μωρά είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την διαδικασία του απογαλακτισμού, αλλά τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν την ικανότητα να κάθονται όρθια, να συντονίζουν τα μάτια, τα χέρια και το στόμα τους και να καταπίνουν την τροφή αντί να την φτύνουν.

Το γάλα – είτε το μητρικό γάλα είτε η ειδική φόρμουλα – θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας της διατροφής του μωρού σας, οπότε ο απογαλακτισμός αφορά κυρίως τη δοκιμή νέων γεύσεων και υφών, καθώς και την εξοικείωση με την κατανάλωση στερεών τροφών.

Ο απογαλακτισμός ενός μωρού με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι σχεδόν ο ίδιος με αυτόν ενός μωρού χωρίς αλλεργία, αλλά με μια μικρή διαφορά: δεν πρέπει να δίνετε τρόφιμα που περιέχουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι να ζητήσετε ιατρική συμβουλή από τον διαιτολόγο, τον παιδίατρο και τον γενικό ιατρό σας. Ελέγξτε όλες τις ετικέτες τροφίμων για την παρουσία γαλακτοκομικών προϊόντων ή πρωτεϊνών γάλακτος. Εάν θηλάζετε πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς γάλα και να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος βιταμίνης D και ασβεστίου. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ιατρό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα.

Ο επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας παρέχει πιο εξατομικευμένες συμβουλές ανάλογα με το αν το μωρό σας έχει άμεση αλλεργία στο γάλα αγελάδας ή καθυστερημένη αλλεργία στο γάλα αγελάδας.

Πώς να ξεκινήσετε τον απογαλακτισμό του παιδιού σας;

  1. Φρούτα και λαχανικά

Ξεκινήστε με πολτοποιημένα φρούτα ή λαχανικά. Δύο κουταλάκια του γλυκού μία ή δύο φορές την ημέρα θα είναι μια καλή αρχή. Δοκιμάστε να εισάγετε νέες τροφές στην αρχή της ημέρας και παρατηρήστε πώς αντιδρά το μωρό σας σε αυτές. Σταματήστε το τάισμα όταν το μωρό σας δείχνει τα σημάδια ότι έχει χορτάσει. Για παράδειγμα, κρατώντας το στόμα του κλειστό ή στρέφοντας το βλέμμα του αλλού.

Οι καλύτερες τροφές απογαλακτισμού είναι σπιτικές χωρίς την προσθήκη αλατιού και ζάχαρης. Το μαγείρεμα των φρούτων σε νερό είναι ένας καλός τρόπος για να τα μαλακώσετε πριν τα ανακατέψετε ή τα πολτοποιήσετε.

Για να βοηθήσετε το μωρό σας να συνηθίσει τις διαφορετικές υφές και γεύσεις, δοκιμάστε να προχωρήσετε στην δημιουργία πουρέδων μόλις είναι έτοιμο. Καθώς το μωρό σας εξελίσσεται, μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές συνταγές που δεν περιέχουν αγελαδινό γάλα.

  1. Χρησιμοποιήστε φόρμουλα ή μητρικό γάλα

Μπορείτε να αναμείξετε το μητρικό γάλα ή το γάλα φόρμουλας στην αρχή στην τροφή απογαλακτισμού για να κάνετε την τροφή πιο οικεία στο μωρό σας. Μην ανησυχείτε αν το μωρό σας δεν τρώει πολύ στην αρχή και μέσα σε μια μέρα. Η πρόσληψή του θα αυξηθεί και το πόσο θα φάει σε μια εβδομάδα είναι πιο σημαντικό.

  1. Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές λύσεις χωρίς γαλακτοκομικά

Είναι σημαντικό να αντικαθιστάτε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με εναλλακτικές λύσεις χωρίς γάλα. Αυτό γίνεται για να διασφαλίσετε ότι εξακολουθείτε να παρέχετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των λιπαρών, του ασβεστίου, της βιταμίνης D και του ιωδίου – και πάντα να ελέγχετε την ετικέτα.

Τα εναλλακτικά προϊόντα βρώμης αντί για γάλα είναι ιδανικά για αλμυρές και γλυκές συνταγές, καθώς δεν έχουν έντονη γεύση και πολλά είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και ιώδιο. Μπορείτε να προμηθευτείτε εκδόσεις με υψηλότερα λιπαρά και μπορείτε να το προσθέσετε σε πουρέ πατάτας, λευκές σάλτσες, κρέμα.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επαλείψεις χωρίς γαλακτοκομικά, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για το ψήσιμο. Η αυθεντική κρέμα σε σκόνη δεν περιέχει γάλα, οπότε απλά προσθέστε το φυτικό σας γάλα. Οι λευκές σάλτσες είναι εύκολο να φτιαχτούν με το φυτικό σας γάλα και το αλεύρι καλαμποκιού.

Υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος αριθμός φυτικών γιαουρτιών που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ και είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και ιώδιο.

  1. Να γνωρίζετε άλλα αλλεργιογόνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα βρέφη που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα μπορεί να αντιδράσουν και στη σόγια. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα βρέφη με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα αλλεργία και σε άλλες τροφές. Εισάγετε τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσειςαυγά, γλουτένη, ξηρούς καρπούς, σπόρους, σόγια, οστρακοειδή και ψάρια – ένα προς ένα και σε πολύ μικρές ποσότητες, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε τυχόν αντιδράσεις.

  1. Μιλήστε με επαγγελματίες υγείας

Εάν δυσκολεύεστε με τον απογαλακτισμό ή ανησυχείτε για την πρόσληψη τροφής ή την ανάπτυξη του μωρού σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον παιδίατρο σας. Ο διαιτολόγος σας μπορεί επίσης να σας υποστηρίξει και να σας συμβουλεύσει.

Τα περισσότερα μωρά θα ξεπεράσουν την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα μέχρι τη σχολική ηλικία. Ωστόσο, η επαγγελματική υποστήριξη μπορεί να κάνει αυτό το ταξίδι πιο ομαλό.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved