Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Πώς θα διαχειριστείτε το άσθμα σας σε εορταστικές περιόδους;

Η Amanda Pieper, διαγνώστηκε με άσθμα το 1987 και πλέον γνωρίζει πολύ καλά πώς να διαχειρίζεται την κατάστασή της. Πιο κάτω λοιπόν, μας δίνει ορισμένες συμβουλές για το πώς θα διαχειριστούμε το άσθμα μας σε εορταστικές περιόδους, είτε αυτές σημαίνουν Χριστούγεννα, είτε Halloween, με βάση την εμπειρία της. (Άσθμα: Ποιες είναι οι καλύτερες μορφές άσκησης;)

Πώς θα διαχειριστείτε το άσθμα σας σε εορταστικές περιόδους;

«Μου είναι πολύ δύσκολο να σκεφτώ μια φθινοπωρινή ή χειμερινή γιορτή κατά την οποία να μην ήμουν άρρωστη, να νοσηλευόμουν ή απλώς να ήμουν κοινωνικά αποστασιοποιημένη. Ως άτομο με άσθμα, οι γιορτές και οι συγκεντρώσεις, μου ήταν πάντα δύσκολες, φοβούμενη μήπως και αρρωστήσω. Η εποχή της γρίπης είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας, έτσι σχεδόν ποτέ δεν μπόρεσα να απολαύσω όσο θα ήθελα το Halloween και τα Χριστούγεννα, χωρίς να ανησυχώ για μια κρίση άσθματος ως αποτέλεσμα της γρίπης. Φέτος όμως, παίζοντας σωστά τα χαρτιά μου, ευελπιστώ ότι θα προστατευθώ περισσότερο από τη γρίπη και κατά συνέπεια από εξάρσεις άσθματος. Τρώω υγιεινά, αποφεύγω τα αλλεργιογόνα, εμβολιάστηκα εγκαίρως κατά της γρίπης, την ίδια ώρα που εμβολιάστηκα και κατά της COVID-19», ανέφερε η Pieper μιλώντας για την εμπειρία της, συμβουλεύοντας τα άτομα που ταλαιπωρούνται από άσθμα να πράξουν το ίδιο. (Σοβαρό άσθμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε; Πώς θεραπεύεται;)

Πώς θα διακοσμήσετε το σπίτι σας τις εορταστικές περιόδους χωρίς να πάθετε κρίση άσθματος;

«Έχω ένα ολόκληρο δωμάτιο με αποθηκευμένα διακοσμητικά για κάθε εορταστική περίοδο. Αλλά η λέξη «αποθήκευση» στέλνει στα ιγμόρειά μου την ψευδαίσθηση της αλλεργίας. Αισθάνομαι φαγούρα και θέλω να φτερνίζομαι μόνο και μόνο στη σκέψη των διακοσμητικών που πάνω τους έχει συσσωρευμένη σκόνη, που αναπόφευκτα θα καταλήξει στους πνεύμονές μου», σημείωσε η Pieper, εξηγώντας ότι έχει άσθμα που προκαλείται από αλλεργίες και ως εκ τούτου, πρέπει πάντα να λαμβάνει προφυλάξεις πριν αποφασίσει να διακοσμήσει το σπίτι της. (Αναπνευστικές αλλεργίες: Τι τις προκαλεί και πώς θεραπεύονται;)

Για να αποτρέψετε μια κρίση άσθματος ενώ στολίζετε το σπίτι σας:

  • Φροντίστε να λαμβάνετε καθημερινά φάρμακα για τις αλλεργίες ή αντιισταμινικά πριν ξεκινήσετε τη διακόσμηση (ή το ένα ή το άλλο).
  • Φορέστε προστατευτική μάσκα κατά τη διάρκεια της διακόσμησης.
  • Φροντίστε να καταναλώνετε πολλά υγρά (ή ροφήματα ενυδάτωσης),
  • Ξεκουραστείτε αρκετά (για να δώσετε χρόνο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να ανακάμψει).
  • Πάρτε συμπληρώματα που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Αποφύγετε τα κοινά αλλεργιογόνα.
  • Αν σας αρέσουν τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα, συμβιβαστείτε με ένα τεχνητό δέντρο και χρησιμοποιείστε αιθέρια έλαια και κεριά που μυρίζουν σαν αληθινό δέντρο. Το αληθινό δέντρο περιέχει αλλεργιογόνα που μπορούν να πυροδοτήσουν μια κρίση άσθματος.

Το πιο πάνω πρωτόκολλο, κρατά υγιή την Pieper, αλλά χρειάζεται, όπως η ίδια αναφέρει, λίγες περισσότερες μέρες διακόσμησης από το κανονικό, για να μπορέσει να το εφαρμόσει σωστά. (Άσθμα: Ο πολύ λίγος ύπνος επιδεινώνει τα συμπτώματά του)

Πώς θα αντιμετωπίσετε το άγχος των διακοπών αν έχετε άσθμα;

Παρόλο που οι περισσότεροι ανυπομονούν για τις εορταστικές διακοπές του χρόνου, όπως και η Pieper, αισθάνονται ταυτόχρονα πολύ άγχος. Τα ψώνια, οι συγκεντρώσεις και η φασαρία, είναι στρεσογόνες καταστάσεις. Αλλά για τα άτομα με άσθμα, άγχος σημαίνει αρρώστια και αρρώστια σημαίνει έξαρση του άσθματος.(Το άσθμα σας επιδεινώνεται το καλοκαίρι; Δείτε πώς θα το διαχειριστείτε)

Για να μειώσετε το άγχος και κατά συνέπεια να παραμείνετε υγιείς:

«Οι εορταστικές διακοπές είναι μαραθώνιος για όσους έχουν άσθμα, αλλά οι μαραθώνιοι κερδίζονται με σωστή προετοιμασία», υπογράμμισε καταληκτικά η Pieper. (Τι συμβαίνει στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος;)