Πρόληψη και θεραπεία

Πόσο επικίνδυνα είναι τα ενεργειακά ποτά; Τι συμβαίνει όταν συνδυάζονται με αλκοόλ;

Τα ενεργειακά ποτά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή διατροφικά συμπληρώματα, μετά τις πολυβιταμίνες, κυρίως ανάμεσα στους εφήβους 12-17 ετών. Οι ειδικοί ωστόσο, προειδοποιούν ότι τα εν λόγω ποτά, που είναι πλούσια σε καφεΐνη και ζάχαρη, σχετίζονται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αύξηση βάρους, πονοκεφάλους, άγχος, οδοντικά προβλήματα, αφυδάτωση και καρδιακές παθήσεις. (Ενεργειακά ποτά: Γιατί πρέπει να αποφεύγονται;)

Ποια ημερήσια ποσότητα καφεΐνης θεωρείται ασφαλής; Πόση περιέχουν τα ενεργειακά ποτά;

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), 400 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης την ημέρα, θεωρείται ασφαλής ποσότητα κατανάλωσης για τους περισσότερους ενήλικες. Η συγκεκριμένη ποσότητα υπάρχει σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ ή περίπου σε 12 κουτάκια Coca-Cola. (Καφεϊνη: Η υπερδοσολογία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας αλλά δεν σχετίζεται με την καρδιακή αρρυθμία)

Για τους νεαρούς ενήλικες, οι συστάσεις για την καφεΐνη είναι πολύ μικρότερες και συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Priscilla Mpasi, MD , παιδίατρος και πρόεδρος της Εθνικής Ιατρικής Ένωσης, ένας έφηβος ή ένα παιδί δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 100 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα. (Καφεΐνη: Μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους, αλλά όχι αλάνθαστους!)

Ωστόσο, τα περισσότερα ενεργειακά ποτά περιέχουν πάνω από 100 mg καφεΐνης και αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συμβουλεύει την αποφυγή τους από παιδιά και εφήβους. Σύμφωνα μάλιστα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH), τα ενεργειακά ποτά περιέχουν κατά μέσο όρο από 70 έως 240 mg καφεΐνης. (Καφεΐνη: Πόση περιέχει ένα φλυτζάνι καφέ και πότε πρέπει να αποφεύγεται;)


Για ποιους λόγους συνιστάται η αποφυγή των ενεργειακών ποτών;

Πέραν από τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης, που όπως είπαμε είναι ο κύριος λόγος που οι ειδικοί προειδοποιούν κατά της κατανάλωσης των ενεργειακών ποτών, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι και τα υπόλοιπα πρόσθετα στα ενεργειακά ποτά προκαλούν ανησυχία.

Όπως εξηγούν, υπάρχουν πολλά άλλα νόμιμα διεγερτικά στην αγορά, όπως η ταυρίνη και η L-καρνιτίνη, που εμπεριέχονται στα ενεργειακά ποτά, τα οποία μάλιστα αναγράφονται και στις ετικέτες. Ωστόσο, δεν είναι αρκετά γνωστά και ως εκ τούτου δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, οπότε δεν υπάρχουν συστάσεις για τα ασφαλέστερα επίπεδα κατανάλωσής τους, ούτε ιδιαίτερες γνώσεις για το τί μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό. (Ενεργειακά ποτά: Είναι επικίνδυνα για την υγεία;)

Τα ενεργειακά ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Η Martha Gulati, MD, MS, καρδιολόγος στο Cedars-Sinai Heart Institute, υπογράμμισε ότι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που προκύπτει από την κατανάλωση των ενεργειακών ποτών είναι οι ακανόνιστοι καρδιακοί ρυθμοί, γνωστοί ως αρρυθμίες, που προκύπτουν από την «υπερδιέγερση της καρδιάς».

Οι αρρυθμίες επηρεάζουν την ποσότητα του αίματος που αντλείται σε ολοκληρο το σώμα, προκαλώντας πολλές φορές τάσεις για λιποθυμία. Μακροπρόθεσμα, αν οι αρρυθμίες δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές και θανατηφόρες καταστάσεις υγείας.

Ένα ακόμη πράγμα που οι άνθρωποι υποτιμούν σε σχέση με τα ενεργειακά ποτά και την υγεία τους, είναι η επίδρασή τους στην αρτηριακή πίεση. Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε το 2019, διαπίστωσε ότι τα ενεργειακά ποτά αύξησαν την αρτηριακή πίεση σε κατά τα άλλα υγιείς νεαρούς, ενώ μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος, συνέδεσε τα ενεργειακά ποτά με την υπέρταση, σε παιδιά και εφήβους. (Υπέρταση: Τα παγκόσμια ποσοστά της διπλασιάστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια)

Επιπρόσθετα, η μακροχρόνια κατανάλωση ενεργειακών ποτών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακή προσβολή, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι δύσκολο να εξεταστούν αυτές οι συσχετίσεις με τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου. Αυτή όμως η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, οδηγεί τους ειδικούς σε γενικές επιφυλάξεις κατά των ενεργειακών ποτών.

Η ανάμιξη ενεργειακών ποτών και αλκοόλ εγκυμονεί κινδύνους;

Εκτός από τις ανησυχίες που σχετίζονται με την μεμονωμένη κατανάλωση ενεργειακών ποτών, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν συνδυάζονται με το αλκοόλ. (Έφηβοι και αλκοόλ: Ποιες είναι οι επιπτώσεις του στους νέους;)

Το αλκοόλ δρα ως κατασταλτικό, ενώ τα ενεργειακά ποτά είναι διεγερτικά, γεγονός που προκαλεί σύγχυση στους νευροδιαβιβαστές του σώματος.  Ο εγκέφαλος λαμβάνει παράλληλα διαφορετικά και αντίθετα σήματα, με αποτέλεσμα να μην ξέρει πώς να ανταποκριθεί. (Υπερκατανάλωση αλκοόλ: 4 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα)

Το 2010, η FDA απαγόρευσε την πώληση των ενεργειακών ποτών που είναι πλούσια σε καφεΐνη, γεγονός που ανάγκασε τις εταιρείες να αναδιατυπώσουν τις συνταγές τους και να μειώσουν την καφεΐνη, την ταυρίνη και τα άλλα διεγερτικά συστατικά στα προϊόντα τους.  Αυτό ώθησε τους ανθρώπους να αναμιγνύουν τα ενεργειακά ποτά με το αλκοόλ για περεταίρω διέγερση. Όταν όμως το αλκοόλ συνδυάζεται με την καφεΐνη (που υπάρχει σε μικρότερες δόσεις στα ενεργειακά ποτά) κάνει περισσότερο χρόνο να φύγει από το σώμα, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος διέγερση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η πρόσθετη διέγερση οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, με όλες τις επακόλουθες επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό. (5 αλλαγές που θα προκύψουν στο σώμα σας όταν σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ)


+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved