Διατροφή

Τα λαχανικά από μόνα τους δεν μπορούν να κρατήσουν υγιή την καρδιά!

Η καθημερινή κατανάλωση μέτριας ποσότητας λαχανικών μπορεί να έχει μικρό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Frontiers in Nutrition. (Η διατροφή πλούσια σε λαχανικά σε συνδυασμό με ένα υγειές μικροβίωμα, μας προστατεύουν ενάντια στην σκλήρυνση κατά πλάκας)

Η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών ευνοεί την υγεία της καρδιάς;

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή σχεδόν 400.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, ειδικά μαγειρεμένων, δεν κατάφερε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή άλλων καρδιακών προβλημάτων ή θανάτου. (Καρδιοπάθειες: 11 «ύπουλα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούνται)

Σύμφωνα με τον Qi Feng , PhD, επιδημιολόγος στο Nuffield Department of Population Health στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η μελέτη δεν βρήκε στοιχεία που να δείχνουν ότι η πρόσληψη λαχανικών έχει προστατευτική επίδραση έναντι της καρδιαγγειακής νόσου. Συγκεκριμένα, η παρατηρητική μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ωμών λαχανικών παρείχε κάποια προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων, αλλά η κατανάλωση μαγειρεμένων λαχανικών δεν είχε καμία.

Μάλιστα, το οποιοδήποτε όφελος από την κατανάλωση λαχανικών μειώθηκε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων και άλλους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και άλλες πτυχές της διατροφής τους. (Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου;)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αναλύσεις έδειξαν μια φαινομενικά προστατευτική επίδραση των λαχανικών έναντι του καρδιακού κινδύνου, η οποία μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράλληλους παράγοντες που αφορούν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τον τρόπο ζωής. Τόνισαν όμως ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως η κατανάλωση λαχανικών πρέπει να μειωθεί από τον γενικό πληθυσμό, διότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι παρατηρητική και δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κατανάλωση λαχανικών δεν ευνοεί την υγεία της καρδιάς, παραμόνο να συνδέσει την καρδιαγγειακή υγεία με την κατανάλωση λαχανικών.

Όπως εξήγησε ο Kevin McConway , PhD, ομότιμος καθηγητής εφαρμοσμένης στατιστικής στο Open University, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα λαχανικά, είναι πιο πιθανόν να έχουν και άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, τα συμπληρώματα διατροφής κλπ, που συνδυαστικά με την κατανάλωση λαχανικών ευνοούν περισσότερο την υγεία της καρδιάς (Η άσκηση βοηθάει στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής). Από την άλλη υπάρχει και το ενδεχόμενο, τα άτομα που τρώνε περισσότερα λαχανικά να έχουν θέματα υγείας και προσπαθούν να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες για να σταθεροποιήσουν την κατάστασή τους. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις επηρεάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Ο Tom Sanders , ScD, PhD, ομότιμος καθηγητής διατροφής και διαιτολογίας στο King’s College του Λονδίνου, σημείωσε ότι τα άτομα στη μελέτη, που έτρωγαν περισσότερα λαχανικά, ήταν πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα για υψηλή χοληστερίνη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει την προφανή επίδραση των λαχανικών στον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Ως αποτέλεσμα, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δεν πρέπει αντιμετωπιστούν ως απόδειξη ότι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών δεν έχει κανένα όφελος στην υγεία και ειδικά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς αναφέρουν ότι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 2,5 φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα ή περίπου 40 κουταλιές της σούπας και σύμφωνα με τον Naveed Sattar , PhD, καθηγητή μεταβολικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αλλάξουν τις πιο πάνω κατευθυντήριες γραμμές.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Vegetables Alone Can’t Keep You Heart Healthy, But You Still Need to Eat Your Greens https://www.healthline.com/health-news/vegetables-alone-cant-keep-you-heart-healthy-but-you-still-need-to-eat-your-greens#Vegetables-still-important-part-of-healthy-lifestyle

expert reaction to study looking at reported vegetable consumption and risk of cardiovascular disease https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-study-looking-at-reported-vegetable-consumption-and-risk-of-cardiovascular-disease/

Eating vegetables does not protect against cardiovascular disease, finds large-scale study https://www.eurekalert.org/news-releases/943816