Γυναίκα

Βακτηριακή κολπίτιδα και εμμηνόπαυση: Ποια η σχέση μεταξύ τους;

Η βακτηριακή κολπίτιδα (BV) είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από την υπερανάπτυξη ορισμένων κολπικών βακτηρίων. Ο κόλπος έχει πάντα μια βασική ποσότητα βακτηρίων (χλωρίδα) που είναι υγιής και φυσική. Η αύξηση των λιγότερο κοινών βακτηρίων, διαταράσσει τη φυσική ισορροπία του κόλπου και μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως η άσχημη μυρωδιά των κολπικών εκκρίσεων και ο ερεθισμός του κόλπου. (Βακτηριακή κολπίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την πάθηση;)

Η εν λόγω πάθηση είναι διαδεδομένη στις γυναίκες και έχει αναγνωριστεί ως η πιο κοινή αιτία μη φυσιολογικών κολπικών εκκρίσεων. Μια παλαιότερη μελέτη, διαπίστωσε ότι το 23%-29% των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο εμφανίζουν βακτηριακή κολπίτιδα. (Ευεργετικά βακτήρια αποτρέπουν την επαναλαμβανόμενη βακτηριακή κολπίτιδα στις γυναίκες)

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας είναι:

Ο κίνδυνος βακτηριακής κολπίτιδας αυξάνεται κοντά στην εμμηνόπαυση, λόγω των ορμονικών αλλαγών που προκύπτουν στο σώμα των γυναικών.


Πώς συνδέεται η βακτηριακή κολπίτιδα με την εμμηνόπαυση;

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι πολύ συχνή ανάμεσα στις γυναίκες, από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες υφίστανται αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών τους, που αυξάνουν τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας. Η εν λόγω κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί για πρώτη φορά στα τέλη της αναπαραγωγικής ηλικίας. (Πώς βιώνουν οι γυναίκες την πρώιμη εμμηνόπαυση;)

Τα ωφέλιμα βακτήρια του κόλπου ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα πλούσια σε οιστρογόνα. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, μειώνονται παράλληλα και τα επίπεδα των ωφέλιμων βακτηρίων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας. Σε γενικές γραμμές, ο κίνδυνος βακτηριακής κολπίτιδας, αυξάνεται καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει. (Ορμονική θεραπεία: Δεν συνιστάται για την πρόληψη ασθενειών μετά την εμμηνόπαυση)

Ποιες είναι οι αιτίες της βακτηριακής κολπίτιδας;

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να κατανοηθεί το τι προκαλεί υπερανάπτυξη των βλαβερών βακτηρίων στον κόλπο, με την αιτία της βακτηριακής κολπίτιδας να παραμένει ακόμη άγνωστη. (7 παράγοντες που προκαλούν ερεθισμό στα γεννητικά όργανα)

Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στην βακτηριακή κολπίτιδα, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, είναι:

  • Πολλοί σεξουαλικοί σύντροφοι
  • Σεξ χωρίς προφύλαξη
  • Κολπικό πλύσιμο (ξέπλυμα ή πλύσιμο του κόλπου)
  • Κάπνισμα

Μαζί με την εμμηνόπαυση, τόσο η χρήση ενδομήτριας συσκευής (IUD), όσο και η εγκυμοσύνη, αυξάνουν τις πιθανότητές εμφάνισης βακτηριακής κολπίτιδας. (Εγκυμοσύνη και σεξ: Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο;)

Πώς θα αποτρέψετε την βακτηριακή κολπίτιδα;

Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες μέθοδοι για την πρόληψη της βακτηριακής κολπίτιδας. Ωστόσο, μπορείτε να ελέγξετε ορισμένους από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας, μέσω:

  • Περιορισμού του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων
  • Αποφυγής των κολπικών πλύσεων
  • Σωστής χρήσης προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή
  • Διακοπή καπνίσματος

Για τις γυναίκες που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν μερικοί επιπλέον τρόποι, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας, όπως η χρήση προβιοτικών. Σημειώνεται ωστόσο, ότι τα προβιοτικά δεν είναι κατάλληλα για όλες τις γυναίκες και ως εκ τούτου χρειάζεται η συναίνεση του γιατρού. (Προβιοτικά: Τι είναι και πότε χρειάζεται να τα παίρνετε;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η βακτηριακή κολπίτιδα;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η βακτηριακή κολπίτιδα είναι τα ακόλουθα:

  • Μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις που μυρίζουν ψάρι
  • Επώδυνη ούρηση (κάψιμο στον κόλπο)
  • Φαγούρα μέσα και γύρω από τον κόλπο
  • Ερεθισμός του κόλπου


+ 12 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Bacterial Vaginosis and Menopause: What’s the Link? https://www.verywellhealth.com/bacterial-vaginosis-menopause-5271402

Bacterial Vaginosis https://www.cdc.gov/std/treatment-guidelines/bv.htm

Bacterial vaginosis https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/bacterial-vaginosis

Menopause and the vaginal microbiome https://www.maturitas.org/article/S0378-5122(16)30124-4/fulltext

Bacterial Vaginosis Treatment and Care https://www.cdc.gov/std/bv/treatment.htm

The Vaginal Microenvironment: The Physiologic Role of Lactobacilli https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2018.00181/full

Prevalence of Bacterial Vaginosis and Candida among Postmenopausal Women in the United States https://academic.oup.com/psychsocgerontology/article/69/Suppl_2/S205/605282?login=false

The Human Microbiome during Bacterial Vaginosis https://journals.asm.org/doi/10.1128/CMR.00075-15

Bacterial vaginosis: a synthesis of the literature on etiology, prevalence, risk factors, and relationship with chlamydia and gonorrhea infections https://mmrjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40779-016-0074-5

High Global Burden and Costs of Bacterial Vaginosis: A Systematic Review and Meta-Analysis https://journals.lww.com/stdjournal/Fulltext/2019/05000/High_Global_Burden_and_Costs_of_Bacterial.5.aspx

Bacterial vaginosis—A brief synopsis of the literature https://www.ejog.org/article/S0301-2115(19)30602-5/fulltext

Bacterial Vaginosis – CDC Basic Fact Sheet https://www.cdc.gov/std/bv/stdfact-bacterial-vaginosis.htm