Καρδιά και αγγεία

Aθηροσκλήρωση και Αρτηριοσκλήρυνση: Τι είναι και ποια η διαφορά τους;

Αν και πολλοί τείνουν να συγχέουν την αθηροσκλήρωση και αρτηριοσκλήρυνση, λόγω της πολύ κοντινής του ονομασίας, στη πραγματικότητα πρόκειται για δυο διαφορετικές καταστάσεις, οι οποίες και θα απασχολήσουν το σημερινό μας άρθρο.

Η αρτηριοσκλήρωση εμφανίζεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του οξυγόνου και  άλλων θρεπτικών  συστατικών από την καρδιά σας στο υπόλοιπο σώμα σας (αρτηρίες) γίνονται παχιά και δύσκαμπτα, περιορίζοντας μερικές φορές τη ροή του αίματος στα όργανα και τους ιστούς σας. Οι υγιείς αρτηρίες είναι εύκαμπτες και ελαστικές, αν και  με την πάροδο του χρόνου, τα τοιχώματα στις αρτηρίες μπορεί να σκληρύνουν,  οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται σκλήρυνση των αρτηριών.

Η αθηροσκλήρωση όμως, είναι ένας συγκεκριμένος τύπος αρτηριοσκλήρωσης. Πρόκειται για την συσσώρευση χοληστερόλης, λιπών και άλλων ουσιών πάνω και μέσα  στα αρτηριακά τοιχώματα. Αυτή η συσσώρευση ονομάζεται πλάκα. Η πλάκα μπορεί να προκαλέσει στένωση των αρτηριών σας, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο  να «σκάσει» , δημιουργώντας θρόμβο αίματος.

Αν και η αθηροσκλήρωση κατατάσσεται στα  καρδιακά  πρόβληματα , μπορεί να επηρεάσει τις αρτηρίες οπουδήποτε στο σώμα σας. Οι υγιεινές συνήθειες ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αθηροσκλήρωσης;

Στην ήπια αθηροσκλήρωση συνήθως δεν εμφανίζονται συμπτώματα.

Συνήθως για να εμφανίσετε συμπτώματα αθηροσκλήρωσης , θα πρέπει μια αρτηρία να στενέψει ή να φράξει σε τέτοιο βαθμό  που δεν θα  μπορεί να παρέχει αρκετό αίμα στα όργανα και τους ιστούς σας. Επιπλέον, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο  ένας θρόμβος αίματος να εμποδίζει εντελώς τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να οδήγησει μέχρι και σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Τα συμπτώματα της μέτριας έως σοβαρής αθηροσκλήρωσης εξαρτώνται από τις αρτηρίες που έχουν προσβληθεί. Για παράδειγμα, εάν έχετε αθηροσκλήρωση στις αρτηρίες της καρδιάς σας, μπορεί να εμφάνισετε  πόνο στο στήθος, ενώ αν έχετε αθηροσκλήρωση στις αρτηρίες που οδηγούν στον εγκέφαλό σας, μπορεί να έχετε ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια και δυσκολία στην ομιλία σας.

Ποια τα αίτια εμφάνισης αθηροσκλήρωσης;

Η αθηροσκλήρωση είναι μια αργή, προοδευτική ασθένεια που μπορεί έχει ξεκινήσει ακόμαι και από  την παιδική ηλικία. 

Αν και η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, η αθηροσκλήρωση μπορεί να ξεκινήσει με βλάβη ή τραυματισμό στο εσωτερικό στρώμα μιας αρτηρίας. Η βλάβη  μπορεί να προκληθεί από:

Μόλις το εσωτερικό τοίχωμα μιας αρτηρίας υποστεί βλάβη, τα κύτταρα του αίματος και άλλες ουσίες συχνά συσσωρεύονται στο σημείο του τραυματισμού και πιο συγκεκριμένα στην εσωτερική επένδυση της αρτηρίας. Με την πάροδο του χρόνου, λιπαρές εναποθέσεις (πλάκα) από χοληστερόλη και άλλα κυτταρικά προϊόντα συσσωρεύονται επίσης στο σημείο του τραυματισμού και σκληραίνουν, στενεύοντας τις αρτηρίες σας. Έτσι, τα όργανα και οι ιστοί που συνδέονται με τις φραγμένες αρτηρίες δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα για να λειτουργήσουν σωστά. Τελικά, κομμάτια των λιπαρών εναποθέσεων μπορεί να σπάσουν και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Ποιες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις και τα μέτρα πρόληψης για την αθηροσκλήρωσης;

Τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης απαιτούνται παρόμοιες αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες του ατόμου. Αυτές δεν είναι άλλες από:

Αν και μερικές φορές ενδέχεται να κριθεί απαραίτητη η λήψη φαρμακών ή κάποια χεριουργική επέμβαση, συνήθως το μόνο που χρειάζεται για την καταπολέμηση της αθηροσκλήρωσης είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής. Επομένως, δεν έχεις πια δικαιολογία! Ξεκίνα από τώρα να σε φροντίζεις!

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved