Καρκίνος

Διαβήτης και Καρκίνος του Παγκρέατος: Ποια είναι η σχέση μεταξύ τους;

Τι είναι ο διαβήτης και ποια συμπτώματα προκαλεί;

Η τροφή που καταναλώνεται διασπάται στο σώμα σε γλυκόζη, η οποία απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος, ωθώντας τα κύτταρα να το χρησιμοποιήσουν για ενέργεια. (Πώς θα διαχειριστείτε τον πόνο που προκαλεί ο καρκίνος του παγκρέατος;)

Το σώμα των ατόμων με διαβήτη δεν παράγει ικανοποιητική ποσότητα ινσουλίνης ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη όπως πρέπει. Όταν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη, συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό το πλεόνασμα, μακροπρόθεσμα, προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η απώλεια της όρασης, ο καρκίνος και η νεφρική δυσλειτουργία. (Καρκίνος του Παγκρέατος: Ποια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο;)

Για τον διαβήτη δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, αλλά η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η σωστή λήψη των φαρμάκων που συνταγογραφούνται από τον γιατρό, είναι πολύ σημαντικές παράμετροι για τη διαχείρισή του. (Εξέταση καρκινικού δείκτη CA 19-9 (Καρκίνος του παγκρέατος)

Τα συμπτώματα που προκαλεί ο διαβήτης είναι τα ακόλουθα:

Πώς σχετίζεται ο διαβήτης με τον καρκίνο του παγκρέατος;

Η σχέση διαβήτη και καρκίνου του παγκρέατος είναι αιτιώδης. Ο διαβήτης προκαλεί αλλαγές στα κύτταρα που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, εξαιτίας της αυξημένης γλυκόζης που υπάρχει στο αίμα. Αμοιβαία, ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, διαταράσσοντας την παραγωγή της ινσουλίνης, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. (Καρκίνος παγκρέατος: Νέα δεδομένα για το πώς ξεφεύγει από τη θεραπεία)


Τι είναι ο καρκίνος του παγκρέατος και ποια συμπτώματα τον χαρακτηρίζουν;

Καρκίνος του παγκρέατος ονομάζεται ο καρκίνος που αναπτύσσεται στο πάγκρεας. Ένα όργανο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ορμονών και την πέψη. (Καρκίνωμα: Ποιοι οι τύποι του και πώς προκύπτει;)

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος είναι:

Με ποιο τρόπο ο διαβήτης προκαλεί καρκίνο του παγκρέατος;

Όταν η παραγωγή της ινσουλίνης διαταράσσεται, προκαλείται διαβήτης. Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1, το πάγκρεας δεν παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ώστε να ρυθμίζεται σωστά η γλυκόζη του αίματος. Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2, το σώμα δεν ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη. (Καρκίνος: Ποια ορμόνη προκαλεί κόπωση μετά την ακτινοθεραπεία; Πώς αντιμετωπίζεται;)

Η ινσουλίνη αποτελεί το κλειδί εισόδου της γλυκόζης στα κύτταρα, τα οποία την χρησιμοποιούν για ενέργεια. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι αυξημένα, δεδομένου ότι τα κύτταρα απορροφούν μόνο όση χρειάζονται, διασπάται στην κυκλοφορία του αίματος απελευθερώνοντας ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή, αλλαγές στα κύτταρα και βλάβες στους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Μια από τις πιο πιθανές συνέπειες της πιο πάνω διαδικασίας είναι ο καρκίνος του παγκρέατος. (Καρκίνος: Ενώσεις σε ντομάτες και πατάτες δείχνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων)

Με ποιο τρόπο ο καρκίνος του παγκρέατος προκαλεί διαβήτη;

Ο καρκίνος του παγκρέατος, επηρεάζει κυρίως τα εξωκρινή κύτταρα, από τα οποία αποτελούνται οι πόροι και οι αδένες του παγκρέατος, όπου αναπτύσσονται οι προκαρκινικές βλάβες, από τις οποίες δεν εξελίσσονται όλες σε καρκίνο. Όταν οι προκαρκινικές βλάβες εξελιχθούν σε καρκίνο, προκαλείται μια εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου που ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος (PDAC). (Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)

Πέραν από τα εξωκρινή κύτταρα, ο καρκίνος του παγκρέατος επηρεάζει και άλλους τύπους κυττάρων και συγκεκριμένα τα β-κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή, αποθήκευση και απελευθέρωση της ινσουλίνης. Με την ανάπτυξη του αδενοκαρκινώματος, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες μετασχηματιστικού αυξητικού παράγοντα – β (TGF-β), που οδηγεί σε απόπτωση των β-κυττάρων. Απόπτωση είναι η φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα πεθαίνουν και αντικαθίστανται με νέα. Αλλά με τον καρκίνο του παγκρέατος, ο ρυθμός της απόπτωσης αυξάνεται και τα β-κύτταρα πεθαίνουν γρηγορότερα, καθιστώντας αδύνατη την πλήρη αντικατάστασή τους με νέα. Αυτή η διαδικασία μειώνει την παραγωγή ινσουλίνης και προκαλεί διαβήτη. (Διαβήτης: 8 συμβουλές για την κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού)

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος σε άτομα με διαβήτη;

Ο κίνδυνος καρκίνου του παγκρέατος είναι μεγαλύτερος σε άτομα με διαβήτη που:

 • Είναι άνω των 45 ετών
 • Χρησιμοποιούν ινσουλίνη για τη διαχείριση του διαβήτη τους
 • Έχουν μακροχρόνιο διαβήτη
 • Έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη

Πώς θεραπεύεται ο διαβήτης στα άτομα με καρκίνο του παγκρέατος;

Η θεραπεία του διαβήτη στα άτομα με καρκίνο του παγκρέατος είναι περίπλοκη, δεδομένου ότι εκτός από τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μια μορφή διαβήτη και συγκεκριμένα σε παγκρεατογόνο διαβήτη (διαβήτης τύπου 3c). (Διαβήτης: Μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο)

Ο διαβήτης τύπου 3c είναι μια μορφή διαβήτη που προκαλείται από παθήσεις που επηρεάζουν το πάγκρεας.  Όταν το πάγκρεας δεν λειτουργεί σωστά, η ικανότητα διαχείρισης του σακχάρου του αίματος γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη. (Διαβήτης: Μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο)

Για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 3c προτείνονται:

 • Πεπτικά ένζυμα: Τα άτομα με διαβήτη τύπου 3c αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πέψη τους και ως εκ τούτου, η θεραπεία αντικατάστασης παγκρεατικών ενζύμων (PERT) είναι πολύ βοηθητική, καθώς βελτιώνει την πέψη και τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος.
 • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Αποχή από το αλκοόλ και διακοπή του καπνίσματος.
 • Υγιεινή διατροφή: Κατανάλωση περισσοτέρων διαλυτών ινών, κατανάλωση λιγότερων κορεσμένων λιπαρών και σωστή πρόσληψη υδατανθράκων.
 • Φάρμακα για τον διαβήτη: Το Glucophage (μετφορμίνη), αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης και επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του παγκρέατος.

Πώς θεραπεύεται ο καρκίνος του παγκρέατος στα άτομα με διαβήτη;

Ως ένα βαθμό, η θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος διαφέρει στα άτομα με διαβήτη, από τη θεραπεία που χορηγείται στα άτομα χωρίς διαβήτη. Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, η θεραπεία περιλαμβάνει:

Η σωστή διαχείριση του διαβήτη είναι επίσης πολύ σημαντική για τα άτομα με καρκίνο του παγκρέατος, διότι βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και το προσδόκιμο ζωής του ασθενή. (Διαβήτης: Υπάρχουν φυτικές τροφές που είναι πιο προστατευτικές από άλλες;)

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος;

Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος:

 • Μειώστε το σωματικό σας βάρος και διατηρήστε το σε φυσιολογικά επίπεδα
 • Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ
 • Ασκηθείτε τακτικά (τουλάχιστον 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα)
 • Διακόψτε το κάπνισμα


+ 33 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Diabetes and Pancreatic Cancer: What Is the Relationship? https://www.verywellhealth.com/diabetes-and-pancreatic-cancer-6828602

Diabetes https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/symptoms-causes/syc-20371444

What is Diabetes? https://www.cdc.gov/diabetes/basics/diabetes.html

Pancreatic cancer https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatic-cancer/symptoms-causes/syc-20355421

What is pancreatic cancer? https://www.nhs.uk/conditions/pancreatic-cancer/

Diabetes and cancer: A comprehensive review https://www.jmsjournal.net/article.asp?issn=1735-1995;year=2019;volume=24;issue=1;spage=94;epage=94;aulast=Abudawood

Interrelationship between oxidative stress, DNA damage and cancer risk in diabetes (Type 2) in Riyadh, KSA https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X19301159?via%3Dihub

Role of Insulin in Health and Disease: An Update https://www.mdpi.com/1422-0067/22/12/6403

Insulin Basics https://diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/insulin-other-injectables/insulin-basics

Cancer Stat Facts: Pancreatic Cancer https://seer.cancer.gov/statfacts/html/pancreas.html

Statistics About Diabetes https://diabetes.org/about-us/statistics/about-diabetes

Diabetes and pancreatic cancer: Exploring the two-way traffic Roy A, Sahoo J, Kamalanathan S, Naik D, Mohan P, Kalayarasan R. Diabetes and pancreatic cancer: Exploring the two-way traffic. World J Gastroenterol 2021; 27(30): 4939-4962 [PMID: 34497428 DOI: 10.3748/wjg.v27.i30.4939] https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v27/i30/4939.htm

Diabetes, Pancreatogenic Diabetes, and Pancreatic Cancer https://diabetesjournals.org/diabetes/article/66/5/1103/40699/Diabetes-Pancreatogenic-Diabetes-and-Pancreatic

Diabetes and pancreatic cancer survival: a prospective cohort-based study https://www.nature.com/articles/bjc2014224

Could a Diabetes Diagnosis Help Detect Pancreatic Cancer Early? https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2021/pancreatic-cancer-diabetes-early-detection

Early prediction of pancreatic cancer from new-onset diabetes: an Associazione Italiana Oncologia Medica (AIOM)/Associazione Medici Diabetologi (AMD)/Società Italiana Endocrinologia (SIE)/Società Italiana Farmacologia (SIF) multidisciplinary consensus position paper https://www.esmoopen.com/article/S2059-7029(21)00115-0/fulltext

New-onset diabetes in pancreatic cancer: A study in the primary care setting https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S142439031200035X?via%3Dihub

New-onset Diabetes: A Clue to the Early Diagnosis of Pancreatic Cancer https://pancreatic.org/new-onset-diabetes-a-clue-to-the-early-diagnosis-of-pancreatic-cancer/

Pancreatic cancer triggers diabetes through TGF-β–mediated selective depletion of islet β-cells https://www.life-science-alliance.org/content/3/6/e201900573

Time to progression of pancreatic ductal adenocarcinoma from low-to-high tumour stages https://gut.bmj.com/content/64/11/1783

The impact of diabetes mellitus on survival following resection and adjuvant chemotherapy for pancreatic cancer https://www.nature.com/articles/bjc2016277

The impact of diabetes mellitus on survival following resection and adjuvant chemotherapy for pancreatic cancer https://www.cancer.org/cancer/pancreatic-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html

Model to Determine Risk of Pancreatic Cancer in Patients With New-Onset Diabetes https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0016508518345438

AGA Clinical Practice Update on Pancreas Cancer Screening in High-Risk Individuals: Expert Review https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0016508520306570

An Update on Common Pharmaceuticals in the Prevention of Pancreatic Cancer https://www.cureus.com/articles/96124-an-update-on-common-pharmaceuticals-in-the-prevention-of-pancreatic-cancer

Metformin is associated with reduced risk of pancreatic cancer in patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis https://www.diabetesresearchclinicalpractice.com/article/S0168-8227(14)00190-9/fulltext

Can Pancreatic Cancer Be Prevented? https://www.cancer.org/cancer/pancreatic-cancer/causes-risks-prevention/prevention.html

The beneficial effects of metformin on cancer prevention and therapy: a comprehensive review of recent advances https://www.dovepress.com/the-beneficial-effects-of-metformin-on-cancer-prevention-and-therapy-a-peer-reviewed-fulltext-article-CMAR

Treating Pancreatic Cancer https://www.cancer.org/cancer/pancreatic-cancer/treating.html

Survival Benefit of Metformin Use for Pancreatic Cancer Patients Who Underwent Pancreatectomy: Results From a Meta-Analysis https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2020.00282/full

Type 3c (pancreatogenic) diabetes mellitus secondary to chronic pancreatitis and pancreatic cancer https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(16)30106-6/fulltext

Management of pancreatogenic diabetes: challenges and solutions https://www.dovepress.com/management-of-pancreatogenic-diabetes-challenges-and-solutions-peer-reviewed-fulltext-article-DMSO

Risk Factors for Pancreatic Cancer in Patients with New-Onset Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis https://www.mdpi.com/2072-6694/14/19/4684