Οφθαλμολογικές παθήσεις

Ραγοειδίτιδα

Τι είναι η ραγοειδίτιδα;

Η ραγοειδίτιδα είναι το οίδημα στο μέσο στρώμα ιστού του οφθαλμού που ονομάζεται ραγοειδής χιτώνας. Μπορεί να εκδηλωθεί τόσο από μολυσματικές όσο και από μη μολυσματικές αιτίες. Ο ραγοειδής χιτώνας διοχετεύει αίμα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο αμφιβληστροειδής είναι το φωτοευαίσθητο τμήμα του οφθαλμού που εστιάζει τις εικόνες που βλέπετε και τις αποστέλλει στον εγκέφαλο. Φυσιολογικά είναι ερυθρός λόγω της παροχής αίματος από το ραγοειδή χιτώνα.

Η ραγοειδίτιδα συνήθως δεν είναι σοβαρή. Περισσότερο σοβαρές περιπτώσεις, όμως, μπορούν να προκαλέσουν απώλεια όρασης αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Τύποι Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ραγοειδίτιδας;

Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στον έναν ή και τους δύο οφθαλμούς:

  • Έντονη ερυθρότητα στο μάτι
  • Πόνος
  • Σκούρα σημεία στην όρασή σας (μυοψία)
  • Φωτοευαισθησία
  • Θολή όραση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της ραγοειδίτιδας;

Η αιτία της ραγοειδίτιδας είναι συχνά άγνωστη και συνήθως εμφανίζεται σε κατά τα άλλα υγιή άτομα. Μπορεί μερικές φορές να σχετίζεται με άλλες ασθένειες, όπως μία αυτοάνοση διαταραχή ή μία λοίμωξη από ιό ή βακτήριο.

Μία αυτοάνοση νόσος εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε ένα μέρος του σώματος. Αυτοάνοσες παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται με τη ραγοειδίτιδα περιλαμβάνουν:

Οι λοιμώξεις είναι μία άλλη αιτία ραγοειδίτιδας και περιλαμβάνουν τις εξής:

Άλλες πιθανές αιτίες της ραγοειδίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Έκθεση σε μία τοξίνη που διεισδύει στο μάτι
  • Μώλωπες
  • Τραυματισμό

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ραγοειδίτιδα;

Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει το μάτι σας και θα λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας.

Μπορεί επίσης να ζητήσει συγκεκριμένες εργαστηριακές αναλύσεις για να αποκλείσει μία λοίμωξη ή αυτοάνοση διαταραχή. Ο οφθαλμίατρος μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε έναν άλλο ειδικό ιατρό εάν υποπτεύεται ότι μία υποκείμενη πάθηση προκαλεί ραγοειδίτιδα.

Τύποι

Ποιοι είναι οι τύποι της ραγοειδίτιδας;

Υπάρχουν πολλοί τύποι ραγοειδίτιδας. Ο καθένας ταξινομείται ανάλογα με το σημείο όπου εντοπίζεται η φλεγμονή στο μάτι.

Πρόσθια ραγοειδίτιδα

Η πρόσθια ραγοειδίτιδα συχνά αναφέρεται ως ιρίτιδα, επειδή επηρεάζει την ίριδα. Η ίριδα είναι το έγχρωμο τμήμα του ματιού. Η ιρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος ραγοειδίτιδας και συχνά εμφανίζεται σε υγιή άτομα. Μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια. Η ιρίτιδα συνήθως είναι λιγότερο σοβαρός τύπος ραγοειδίτιδας.

Διάμεση ραγοειδίτιδα

Η διάμεση ραγοειδίτιδα περιλαμβάνει το μέσο τμήμα του οφθαλμού και επίσης ονομάζεται ιριδοκυκλίτιδα. Η λέξη «διάμεση» αναφέρεται στη θέση που εντοπίζεται η φλεγμονή και όχι στη σοβαρότητα της φλεγμονής. Το μέσο τμήμα του οφθαλμού περιλαμβάνει μία δομή, που ονομάζεται pars plana, η οποία είναι το τμήμα του οφθαλμού μεταξύ της ίριδας και του χοριοειδή. Αυτός ο τύπος ραγοειδίτιδας μπορεί να εμφανιστεί σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, αλλά έχει συνδεθεί με ορισμένες αυτοάνοσες νόσους, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση.

Οπίσθια ραγοειδίτιδα

Η οπίσθια ραγοειδίτιδα μπορεί επίσης να αναφέρεται και ως χοριοειδίτιδα, επειδή επηρεάζει το χοριοειδή. Ο ιστός και τα αιμοφόρα αγγεία στο χοριοειδή είναι σημαντικά, επειδή διοχετεύουν αίμα στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Ο εν λόγω τύπος ραγοειδίτιδας εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με λοίμωξη από κάποιον ιό, παράσιτο ή μύκητα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα με αυτοάνοση νόσο.

Η οπίσθια ραγοειδίτιδα τείνει να είναι πιο σοβαρή από την πρόσθια, επειδή μπορεί να προκαλέσει ουλοποίηση του αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο αμφιβληστροειδής είναι ένα στρώμα κυττάρων στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Η οπίσθια ραγοειδίτιδα είναι λιγότερο συχνή μορφή ραγοειδίτιδας.

Πανραγοειδίτιδα

Όταν η φλεγμονή επηρεάζει όλα τα κύρια τμήματα του οφθαλμού, καλείται πανραγοειδίτιδα. Συχνά περιλαμβάνει ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών και συμπτωμάτων και από τους τρεις τύπους ραγοειδίτιδας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ραγοειδίτιδα;

Η θεραπεία για τη ραγοειδίτιδα εξαρτάται από την αιτία και τον τύπο της. Συνήθως αντιμετωπίζεται με οφθαλμικές σταγόνες. Αν η ραγοειδίτιδα προκαλείται από κάποια άλλη πάθηση, η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας θα εξαλείψει και τη ραγοειδίτιδα. Ο στόχος της θεραπείας είναι η μείωση της φλεγμονής στο μάτι.

Ακολουθούν ορισμένες κοινές θεραπευτικές επιλογές για κάθε τύπο ραγοειδίτιδας:

  • Η θεραπεία για την πρόσθια ραγοειδίτιδα, ή ιρίτιδα, περιλαμβάνει σκουρόχρωμα γυαλιά, οφθαλμικές σταγόνες για τη διαστολή της κόρης και τη μείωση του πόνου και οφθαλμικές σταγόνες με στεροειδή για τη μείωση της φλεγμονής ή του ερεθισμού.
  • Η θεραπεία για την οπίσθια ραγοειδίτιδα μπορεί να περιλαμβάνει από του στόματος χορηγούμενα στεροειδή, ενέσεις γύρω από το μάτι και επισκέψεις σε εξειδικευμένους γιατρούς για την αντιμετώπιση της λοίμωξης ή της υποκείμενης αυτοάνοσης νόσου. Μία εκτεταμένη βακτηριακή λοίμωξη σε όλο το σώμα συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.
  • Η διάμεση ραγοειδίτιδα θεραπεύεται με οφθαλμικές σταγόνες στεροειδών και από του στόματος χορηγούμενα στεροειδή.

Οι σοβαρές περιπτώσεις ραγοειδίτιδας μπορεί να χρειάζονται φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της ραγοειδίτιδας;

Αν η ραγοειδίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές που περιλαμβάνουν:

  • Καταρράκτη
  • Υγρό στον αμφιβληστροειδή χιτώνα
  • Γλαύκωμα (υψηλή πίεση στο μάτι)
  • Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, που αποτελεί επείγον οφθαλμολογικό περιστατικό
  • Απώλεια όρασης

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της ραγοειδίτιδας;

Η πρόσθια ραγοειδίτιδα τυπικά υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες με θεραπεία. Η οπίσθια ραγοειδίτιδα επουλώνεται πιο αργά και μπορεί να επανεμφανιστεί.

Η οπίσθια ραγοειδίτιδα που οφείλεται σε μία υποκείμενη πάθηση μπορεί να διαρκέσει για μήνες και να προκαλέσει μόνιμη βλάβη της όρασης.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η ραγοειδίτιδα;

Η αναζήτηση έγκαιρης θεραπείας για μία αυτοάνοση νόσο ή λοίμωξη μπορεί να αποτρέψει τη ραγοειδίτιδα. Η ραγοειδίτιδα σε κατά τα άλλα υγιή άτομα είναι δύσκολο να προληφθεί, διότι η αιτία της είναι άγνωστη.

Η άμεση διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντικές για τη μείωση του κινδύνου απώλειας όρασης, η οποία μπορεί να είναι μόνιμη.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Facts about uveitis. (2011). nei.nih.gov/health/uveitis/uveitis

2. Mayo Clinic Staff. (2015). Uveitis. mayoclinic.com/health/uveitis/DS00677

3. Uveitis (Iritis). (n.d.). University of Michigan Kellogg Eye Center. kellogg.umich.edu/patientcare/conditions/uveitis.html

4. Uveitis. (2015). my.clevelandclinic.org/services/cole-eye/diseases-conditions/hic-uveitis

5. What is uveitis. (n.d.). Vanderbilt Eye Institute. healthlibrary.vanderbilthealth.com/Search/3,83486