Ψυχική υγεία

Η κατάθλιψη γερνά πιο γρήγορα τον εγκέφαλο

Ο εγκέφαλος των ανθρώπων που βιώνουν κατάθλιψη ή άγχος τείνει να γερνά πιο γρήγορα, συγκριτικά με τους υπολοίπους ανθρώπους, την ίδια ώρα, που σύμφωνα με τους ερευνητές, αυξάνονται οι πιθανότητες άνοιας.

Η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για άτομα ηλικίας 15 έως 44 ετών. Η Εθνική Έρευνα Συνοσηρότητας του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε το 2005, εκτιμά ότι το 19% των ενηλίκων των ΗΠΑ εμφανίζουν μια αγχώδη διαταραχή κάθε χρόνο και σχεδόν το 31% εμφανίζουν μια αγχώδη διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η κατάθλιψη γερνά πιο γρήγορα τον εγκέφαλο;

Παρόλο που και προηγούμενες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με άγχος ή κατάθλιψη έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας στη μετέπειτα ζωή τους, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Sussex αναφέρουν ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που προσφέρει ολοκληρωμένες ενδείξεις για τον αντίκτυπο της κατάθλιψης στη συνολική γνωστική μείωση. (Κατάθλιψη: 9 δραστηριότητες που βελτιώνουν τα συμπτώματα)

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Medicine, συμμετείχαν 71.000 άτομα. Μερικοί από αυτούς είχαν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ άλλοι είχαν διαγνωστεί με κλινική κατάθλιψη. Οι ερευνητές εξέτασαν αλλαγές στην επεξεργασία πληροφοριών, στη λήψη αποφάσεων και στην απώλεια μνήμης. (Απώλεια μνήμης: 12 αιτίες που σε κάνουν να ξεχνάς)

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες με κατάθλιψη είχαν μεγαλύτερη απώλεια γνωστικής ικανότητας κατά την ενήλικη ζωή τους, συγκριτικά με τα άτομα που δεν είχαν κατάθλιψη.

Η Δρ Darya Gaysina, λέκτορας ψυχολογίας και επικεφαλής στο Εργαστήριο Environment, Development, Genetics and Epigenetics in Psychology and Psychiatry (EDGE) στο Πανεπιστήμιο του Sussex, υπογράμμισε τη σημασία της παρούσας μελέτης, τονίζοντας ότι  οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με κατάθλιψη τείνουν να γερνούν με γρήγορους ρυθμούς και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με φθίνουσες γνωστικές ικανότητες και άνοια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα τριάντα χρόνια. (Γήρανση: Κρατήστε το μυαλό σας νέο και κοφτερό)

Πώς θα βελτιώσετε την κατάθλιψη και κατά συνέπεια τον κίνδυνο άνοιας;

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, σε γενικές γραμμές συμφωνούν ότι υπάρχουν βήματα τα οποία μπορούν να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν τη διάθεση των ανθρώπων και κατά συνέπεια να αποτρέψουν την γνωστική πτώση. (Γνωστική λειτουργία: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν επιβραδύνεται μέχρι την ηλικία των 60 ετών)

Σύμφωνα με την Amber John, διδάκτωρ και συγγραφέα της μελέτης, η λήψη προληπτικών μέτρων, όπως η άσκηση, η εξάσκηση της επίγνωσης και η λήψη των συνιστομένων θεραπευτικών θεραπειών, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, αποδεδειγμένα υποστηρίζουν την ευημερία, η οποία με τη σειρά της μπορεί προστατεύσει την γνωστική υγεία σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η Kristi Kincheloe , PA-C, ψυχίατρος στην κλινική Shannon του Τέξας, επισήμανε και αυτή με τη σειρά της ότι υπάρχουν πολλές πρακτικές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, οι οποίες μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη, όπως η άσκηση που πυροδοτεί τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο που μειώνουν την κατάθλιψη και ο περιορισμός των ζαχαρούχων και πλούσιων σε υδατάνθρακες τροφίμων, τα οποία επιδεινώνουν την κατάθλιψη. (Κατάθλιψη: Μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο και κόπωση;)

Να υπενθυμίσουμε ότι τα ναρκωτικά και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, επιδεινώνουν την κατάθλιψη, ενώ ο καλός ύπνος και η κοινωνικοποίηση βελτιώνουν τα συμπτώματα που προκαλεί. (Τα «μαγικά μανιτάρια» που μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης)