ACTONEL F.C.TAB 5MG/TAB BTx28(BLIST2x14)

Κωνσταντίνος Μαντάς
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι το Actonel;

Το Actonel περιέχει ρισεδρονικό οξύ (υπό τη μορφή νατριούχου ρισεδρονάτης), το οποίο είναι ένα μη ορμονικό φάρμακο, της κατηγορίας των διφωσφονικών. Τα διφωσφονικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία οστεοπαθειών. Το Actonel δρα απευθείας στα οστά, κάνοντάς τα πιο δυνατά και πιο ανθεκτικά σε κατάγματα.

Η δράση του ρισεδρονικού οξέος οφείλεται στην αναστολή της αντλίας πρωτονίων των οστεοκλαστών, που προκαλεί. Οι οστεοκλάστες είναι κύτταρα που ευθύνονται για την απορρόφηση των οστών. Μέσω της αντλίας πρωτονίων τους, επιτυγχάνουν τη διάλυση του υδροξυαπατίτη, ο οποίος είναι βασικό συστατικό των οστών. Ακόμη, το ρισεδρονικό οξύ μειώνει τον σχηματισμό και την ενεργοποίηση των οστεοκλαστών και αυξάνει τον ρυθμό απόπτωσής τους.

Σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση του Actonel;

Το Actonel 5mg ενδείκνυται για τη θεραπεία της επαγόμενης από γλυκοκορτικοειδή οστεοπόρωσης.

Δοσολογία

Πόση ποσότητα από το Actonel 5mg πρέπει να λάβω;

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση σε ενήλικες είναι ένα δισκίο των 5mg από το στόμα.

Ειδικοί πληθυσμοί

Για ηλικιωμένους:

Δεν χρειάζεται να ρυθμιστεί η δοσολογία για ηλικιωμένους, καθώς η βιοδιαθεσιμότητα, η κατανομή και η απέκκριση του Actonel 5mg είναι παρόμοιες σε ηλικιωμένους (ηλικίας >60 ετών) και σε νεότερους ασθενείς.

Για ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία:

Δεν χρειάζεται να ρυθμιστεί η δοσολογία για ασθενείς με ήπια έως μέτρια νεφρική δυσλειτουργία. Η χρήση του Actonel 5mg αντενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία (κάθαρση κρεατινίνης μικρότερη από 30 ml/λεπτό).

Τι είναι η κάθαρση κρεατινίνης;

Ουσιαστικά είναι ο όγκος του πλάσματος που περιέχει την κρεατινίνη, ο οποίος απεκκρίνεται στα ούρα σε ένα λεπτό. Επιλέγεται να μετριέται η ποσότητα κρεατινίνης γιατί είναι ένας μεταβολίτης του ίδιου του οργανισμού που αποβάλλεται εξ'ολοκλήρου από τα ούρα. Είναι ένα σημαντικό δεδομένο γιατί μας οδηγεί στο σωστό υπολογισμό του ρυθμού σπειραματικής διήθησης, που είναι ένας δείκτης του πόσο καλά λειτουργούν οι νεφροί. 

Για παιδιά:

Το Actonel 5mg δε συνιστάται για χρήση σε παιδιά (< 18 ετών), καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

Τρόπος χορήγησης

Πώς πρέπει να χορηγείται το Actonel 5mg;

Η απορρόφηση του Actonel επηρεάζεται από την τροφή. Συνεπώς για τη διασφάλιση επαρκούς απορρόφησης οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν το Actonel:

  • 30 λεπτά τουλάχιστον πριν το πρωινό, άλλο φάρμακο ή υγρό (εκτός από σκέτο νερό)

Αν δεν είναι πρακτικά δυνατή η λήψη πριν από το πρωινό, τότε μπορεί να ληφθεί μεταξύ των γευμάτων ή το βράδυ, την ίδια ώρα καθημερινά, σύμφωνα με τις εξής οδηγίες, ώστε να διασφαλίζεται ότι λαμβάνεται με κενό στομάχι:

  • Μεταξύ των γευμάτων: Το Actonel πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον 2 ώρες πριν και τουλάχιστον 2 ώρες μετά από τη λήψη οποιασδήποτε τροφής, φαρμακευτικού προϊόντος ή υγρού (εκτός από σκέτο νερό)
  • Το βράδυ: Το Actonel πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον 2 ώρες μετά από τη λήψη της τελευταίας τροφής, φαρμακευτικού προϊόντος ή υγρού (εκτός από σκέτο νερό) της ημέρας. To Actonel πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την κατάκλιση

Αν κάποιος ασθενής ξεχάσει μία δόση, μπορεί να λάβει το Actonel πριν από το πρωινό, μεταξύ των γευμάτων ή το βράδυ σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.

Tο δισκίο πρέπει οι ασθενείς να το καταπίνουν ολόκληρο και να μην το μασάνε ή να το πιπιλάνε. Για να φτάσει το δισκίο πιο εύκολα στο στομάχι, θα πρέπει να ληφθεί σε όρθια θέση με ένα ποτήρι σκέτο νερό. Μετά τη λήψη του δισκίου οι ασθενείς δεν πρέπει να ξαπλώνουν για τα επόμενα 30 λεπτά.

Συστήνεται, η λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D, συμπληρωματικά, σε περίπτωση που η διαιτητική πρόσληψη είναι ανεπαρκής.

Αντενδείξεις

Σε ποιές περιπτώσεις αντενδείκνυται η χρήση του Actonel 5mg;

Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του φαρμάκου, αν ο ασθενής:

Προφυλάξεις

Τι θα πρέπει να προσέχω λαμβάνοντας Actonel 5mg;

  • Η απορρόφηση του Actonel 5 mg επηρεάζεται από την τροφή και από τα πολυσθενή κατιόντα (π.χ. Ασβέστιο, Ψευδάργυρος, Σίδηρος, Μαγνήσιο, Αργίλιο). Άρα για να επιτυγχάνεται σωστή απορρόφηση, η χορήγηση πρέπει να γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν το πρωινό, άλλο φάρμακο ή υγρό (εκτός από σκέτο νερό).

Ποιές ανεπιθυμήτες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν με τη λήψη του Actonel 5mg;

Τα διφωσφονικά έχουν συσχετιστεί με:

Επομένως, απαιτείται προσοχή:

  • Σε ασθενείς με ιστορικό οισοφαγικών βλαβών, οι οποίες καθυστερούν τη διέλευση από τον οισοφάγο ή την κένωση του οισοφάγου π. χ. στένωση ή αχαλασία
  • Σε ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να παραμείνουν σε όρθια θέση για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τη λήψη του δισκίου
  • Εάν το φάρμακο χορηγείται σε ασθενείς με πρόσφατα ή εν εξελίξει προβλήματα του οισοφάγου ή του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος

Οι ιατροί οι οποίοι συνταγογραφούν το φάρμακο πρέπει να τονίζουν στις ασθενείς ότι είναι σημαντικό να δίνουν σημασία σε σημεία ή συμπτώματα πιθανού οισοφαγικού ερεθισμού.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ζητήσουν έγκαιρα ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσουν συμπτώματα οισοφαγικού ερεθισμού όπως δυσφαγία, πόνο κατά την κατάποση, οπισθοστερνικό άλγος ή αίσθημα καύσου (νέο ή υπάρχον που επιδεινώθηκε).

Η υπασβεστιαιμία πρέπει να θεραπεύεται πριν να ξεκινήσει η θεραπεία με Actonel 5mg. Άλλες διαταραχές του μεταβολισμού των οστών και των μετάλλων (π.χ. δυσλειτουργία του παραθυρεοειδούς, υποβιταμίνωση D) πρέπει επίσης να θεραπεύονται όταν ξεκινάει η θεραπεία με Actonel 5mg.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για καρκινοπαθείς ασθενείς;

Σε ασθενείς με καρκίνο, οι οποίες λαμβάνουν κυρίως ενδοφλεβίως θεραπευτικά σχήματα διφωσφονικών έχει αναφερθεί οστεονέκρωση της γνάθου, η οποία γενικά σχετίζεται με εξαγωγή οδόντων και/ή τοπική λοίμωξη (περιλαμβάνεται η οστεομυελίτιδα). Πολλές από αυτές τις ασθενείς ελάμβαναν επίσης κορτικοστεροειδή και χημειοθεραπεία. Οστεονέκρωση της γνάθου έχει επίσης αναφερθεί και σε ασθενείς που λαμβάνουν διφωσφονικά από το στόμα.

Επομένως, θα πρέπει να γίνεται προληπτική εξέταση των δοντιών πριν τη θεραπεία με διφωσφονικά σε ασθενείς με συνακόλουθους παράγοντες κινδύνου, όπως:

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα πρέπει να αποφεύγονται επεμβατικοί οδοντικοί χειρισμοί, εάν αυτό είναι εφικτό. Σε ασθενείς που αναπτύσσουν οστεονέκρωση της γνάθου κατά τη διάρκεια θεραπείας με διφωσφονικά, η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει με οδοντιατρικό χειρουργείο. Για την περίπτωση που είναι αναγκαίοι οι οδοντικοί χειρισμοί, και διακοπεί η θεραπεία με διφωσφονικά, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα που να υποδεικνύουν οτι η διακοπή της θεραπείας μειώνει τον κίνδυνο οστεονέκρωσης της γνάθου.

Η κλινική κρίση του θεράποντος ιατρού θα πρέπει να καθορίζει το σχέδιο διαχείρισης κάθε ασθενή βάσει της εξατομικευμένης αξιολόγησης οφέλους/κινδύνου.

Άτυπα κατάγματα του μηριαίου οστού

Άτυπα υποτροχαντήρια κατάγματα και κατάγματα της διάφυσης του μηριαίου έχουν αναφερθεί με θεραπεία με διφωσφονικά, κυρίως σε ασθενείς που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία για την οστεοπόρωση. Πρόκειται για μικρά λοξά ή εγκάρσια κατάγματα, που μπορούν να συμβούν οπουδήποτε κατά μήκος του μηριαίου οστού, μετά από μικρό ή καθόλου τραυματισμό. Μερικοί ασθενείς βιώνουν πόνο στο μηρό ή στη βουβωνική χώρα (που συνδέεται συχνά με απεικονιστικά ευρήματα των καταγμάτων κόπωσης) εβδομάδες ή και μήνες πριν παρουσιάσουν πλήρες κάταγμα μηριαίου. Τα κατάγματα είναι συχνά αμφοτερόπλευρα, και πρέπει να εξεταστούν αναλόγως.

Έχει επίσης αναφερθεί φτωχή επούλωση αυτών των καταγμάτων. Οι ασθενείς και ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να συζητήσουν για τη διακοπή των διφωσφονικών, σε περίπτωση υποψίας άτυπου κατάγματος μηριαίου, ανάλογα με τα οφέλη και τους κινδύνους για κάθε ασθενή.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της θεραπείας με διφωσφονικά, οι ασθενείς πρέπει να ευαισθητοποιούνται ώστε να αναφέρουν οποιοδήποτε πόνο στο μηρό, στο ισχίο ή στη βουβωνική χώρα και κάθε ασθενής που παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να αξιολογείται για ατελές κάταγμα του μηριαίου.

Για ασθενείς με δυσανεξία στη λακτόζη:

Αυτό το φαρμακευτικό προϊόν περιέχει λακτόζη.

Ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στη γαλακτόζη, σε έλλειψη λακτάσης Lapp ή σε δυσαπορρόφηση γλυκόζης-γαλακτόζης δεν πρέπει να λαμβάνουν αυτό το φαρμακευτικό προϊόν.

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να πάρω το Actonel 5mg;

Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα από τη χρήση του φαρμάκου σε έγκυες γυναίκες. Μελέτες σε ζώα κατέδειξαν τοξικότητα κατά την αναπαραγωγή, ωστόσο ο ενδεχόμενος κίνδυνος για τον άνθρωπο είναι άγνωστος.

Το Actonel 5mg ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την κύηση.

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να πάρω το Actonel 5mg;

Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι ένα μικρό ποσό του φαρμάκου περνάει στο μητρικό γάλα.

Το Actonel 5mg ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη γαλουχία.