ATROVENT INH.NE.SOL 250MCG/2ML(DOSE) BTx10 ΠΕΡΙΕΚΤΕΣ ΜΙΑΣ ΔΟΣΗΣ x2 ML (Διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή)

Κωνσταντίνος Μαντάς
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι το Atrovent;

Το Atrovent περιέχει βρωμιούχο ιπρατρόπιο, ένα φάρμακο με αντιχολινεργικές (παρασυμπαθητικολυτικές) ιδιότητες. Δρώντας στο παρασυμπαθητικό σύστημα, ανταγωνίζεται τη δράση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που προκαλεί βρογχόσπασμο, βήχα κλπ.

Πότε μπορώ να πάρω Atrovent;

Το Atrovent διάλυμα προς εισπνοή με εκνεφωτή χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις βρογχοδιασταλτικής θεραπείας:

Το Atrovent διάλυμα προς εισπνοή με εκνεφωτή επίσης χρησιμοποιείται συνδυαστικά με β2-αδρενεργικούς αγωνιστές και σε περιπτώσεις οξέων επεισοδίων άσθματος για βρογχοδιασταλτική θεραπεία.

Δοσολογία

Πόση ποσότητα από το Atrovent μπορώ να πάρω;

Η δοσολογία του Atrovent πρέπει κάθε φορά να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, ο οποίος πρέπει να παρακολουθείται από ιατρό, καθ'όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνάται ούτε κατά την οξεία φάση, ούτε κατά τη φάση συντήρησης.

Αν η κατάσταση του ασθενούς δεν βελτιώνεται, θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική συμβουλή, προκειμένου να καθοριστεί νέα θεραπευτική προσέγγιση. Αν εμφανιστεί οξεία ή ταχέως επιδεινούμενη δύσπνοια (δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή), που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς με περισσότερες εισπνοές, θα πρέπει οι ασθενείς να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ιατρό τους.

Οι παρακάτω οδηγίες συνίστανται για τη λήψη του Atrovent, εκτός αν έχουν δωθεί διαφορετικές οδηγίες από τον ιατρό του ασθενούς:

Για ενήλικες (και ηλικιωμένους) και παιδιά 6 έως 14 χρονών: 1 φιαλίδιο, 3 με 4 φορές την ημέρα.

 1. Θα πρέπει να περνάει διάστημα τουλάχιστον 2 ωρών ανάμεσα στη λήψη ενός φιαλιδίου Atrovent και του επομένου.
 2. Η ημερήσια δόση απαγορεύεται να υπερβεί τα 2 mg κατά την οξεία φάση ή κατά τη φάση συντήρησης.
 3. Ημερήσιες δόσεις μεγαλύτερες από 2 mg επιτρέπεται να δωθούν μόνο υπό παρακολούθηση ιατρού.
 4. Τα μονοδοσικά φιαλίδια θα πρέπει να αραιώνονται, χρησιμοποιώντας φυσιολογικό ορό, μέχρι ο τελικός όγκος να είναι 4 mL.
 5. Το Atrovent, σε διάλυμα για εισπνοές, μπορεί να χορηγηθεί με τη βοήθεια διαφόρων εκνεφωτών, οι οποίοι κυκλοφορούν στο εμπόριο.
 6. Αν χορηγείται οξυγόνο στον ασθενή μέσω κεντρικής παροχής, το διάλυμα Atrovent εισπνέεται καλύτερα με ροή 6-8 λίτρων/λεπτό.
 7. Το Atrovent, σε μορφή διαλύματος για εισπνοές, είναι κατάλληλο για εισπνοή παράλληλα με βλεννολυτικό φάρμακο ή με β2-αδρενεργικό διεγέρτη.
 8. Ασθενείς με προδιάθεση για γλαύκωμα, έχουν ανάγκη από προστασία των οφθαλμών.

Αντενδείξεις

Πότε δεν επιτρέπεται να πάρω Atrovent;

Δεν επιτρέπεται η λήψη του Atrovent σε περίπτωση υπερευαισθησίας:

 • Στην ατροπίνη
 • Στα παράγωγα ατροπίνης
 • Στο βρωμιούχο ιπρατρόπιο ή
 • Σε κάποιο έκδοχο του Atrovent

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχω αν παίρνω Atrovent;

Σπανίως, μετά τη χρήση του Atrovent έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις, όπως:

Το Atrovent θα πρέπει να χορηγείται, όπως προαναφέρθηκε, προσεκτικά σε ασθενείς που έχουν προδιάθεση για γλαύκωμα κλειστής γωνίας, ή που πάσχουν από προϋπάρχουσα απόφραξη της ουροποιητικής οδού (π.χ. λόγω υπερτροφίας του προστάτη ή λόγω απόφραξης του αυχένα της ουροδόχου κύστεως).

Ασθενείς που πάσχουν από κυστική ίνωση ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτοι σε διαταραχές της γαστρεντερικής κινητικότητας.

Οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, κατά την έναρξη της χορήγησης της θεραπείας με Atrovent, καθώς έχει αναφερθεί περίπτωση πρόκλησης παράδοξου βρογχόσπασμου.

Επιπλοκές των οφθαλμών

Έχουν αναφερθεί επιπλοκές των οφθαλμών, όπως:

 • Μυδρίαση
 • Γλαύκωμα κλειστής γωνίας, με συμπτώματα όπως
  • Πόνος ή ενόχληση στους οφθαλμούς
  • Οπτική άλως
  • Θάμβος όρασης
  • Χρωματιστές εικόνες, με ερυθρότητα οφθαλμών εξαιτίας της συμφόρησης του κερατοειδούς ή του επιπεφυκότος
 • Αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση
 • Πόνος στους οφθαλμούς

σε περιπτώσεις που το νεφελοποιημένο διάλυμα Atrovent ήρθε σε άμεση επαφή με τους οφθαλμούς.

Αν εμφανιστεί οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, ο ασθενής πρέπει άμεσα να εκκινήσει θεραπεία με σταγόνες φαρμάκου που προκαλεί μύση και να αναζητήσει συμβουλή ειδικού.

Για να αποφευχθεί η επαφή του Atrovent με τους οφθαλμούς, συνιστάται το Atrovent να χορηγείται με επιστόμιο. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο επιστόμιο και αν χρησιμοποιηθεί μάσκα εκνεφωτή, θα πρέπει η εφαρμογή να είναι πλήρης.

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να πάρω Atrovent;

Η ασφάλεια του Atrovent κατά την κύησης δεν έχει καθοριστεί. Θα πρέπει τα οφέλη από τη χρήση του Αtrovent να αντισταθμίζουν κάθε πιθανό κίνδυνο για το έμβρυο, αν η κύηση είναι επιβεβαιωμένη ή αν υπάρχει υποψία κύησης.

Μελέτες που έγιναν σε επίμυες, ποντικούς, αλλά και κουνέλια δεν κατάφεραν να αναδείξουν εμβρυοτοξική ή τερατογονική δράση μετά τη χρήση Atrovent σε αρκετά υψηλότερες δόσεις από εκείνες που συνιστώνται για τον άνθρωπο.

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να πάρω Atrovent;

Δεν είναι γνωστό αν γίνεται απέκκριση του βρωμιούχου ιπρατροπίου στο μητρικό γάλα.

Παρότι τεταρτοταγείς βάσεις, που δεν διαλύονται στα λίπη, απεκκρίνονται εντός του μητρικού γάλακτος, είναι απίθανο να προσλάβει το νεογνό επικίνδυνη ποσότητα του φαρμάκου, αν χορηγείται μέσω εισπνοής. Ωστόσο, καθώς πολλά φάρμακα πράγματι απεκκρίνονται στο μητρικό γάλα, έτσι και το Αtrovent, θα πρέπει να δίνεται προσεκτικά σε θηλάζουσες μητέρες.