Πρόληψη και θεραπεία

Ποιες βιταμίνες βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής;

Εδώ και χρόνια, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες βιταμίνες έχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που καταπολεμούν την φλεγμονή. (Φλεγμονή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οξεία και την χρόνια φλεγμονή)

Ποιες βιταμίνες βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής;

1. Βιταμίνη Α

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α μπορεί να εμποδίσει την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί φλεγμονή.

Η βιταμίνη Α είναι διαθέσιμη σε δύο μορφές:

  • Βήτα-καροτίνη: Μια προβιταμίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα
  • Βιταμίνη Α: Αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες

Δίαιτες πλούσιες σε βήτα-καροτίνη και βιταμίνη Α μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. (Χρόνια φλεγμονή: Κατανοήστε την για να την διαχειριστείτε!)

2. Βιταμίνες Β

Τα άτομα με χαμηλή βιταμίνη Β6, έχουν συνήθως υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, μια ένωση που ευθύνεται για την φλεγμονή, ειδικά σε αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Για να μειώσετε τη φλεγμονή και να αυξήσετε τη βιταμίνη Β6, δοκιμάστε να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών Β, όπως λάχανο, πιπεριές, μανιτάρια, πεπόνι, τόνο και πουλερικά. (Πώς θα καταλάβετε αν έχετε έλλειψη βιταμίνης Β6;)

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και οι χαμηλές δόσεις φυλλικού οξέος (γνωστό και ως φυλλικό οξύ, μια άλλη μορφή βιταμίνης Β), που λαμβάνονται καθημερινά και για σύντομα χρονικά διαστήματα, μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή.

3. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι βελτιώνει την ανοσολογική λειτουργία. Σύμφωνα με την έρευνα, η βιταμίνη C απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την φλεγμονή.

Η βιταμίνη C, όπως και οι βιταμίνες Β, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.

Παρόλο που τα συμπληρώματα βιταμίνη C είναι πολύ ωφέλημα, είναι καλύτερο να λαμβάνεται μέσω της διατροφής.

4. Βιταμίνη D

Σύμφωνα με μια έκθεση από την Έρευνα Τροφίμων & Διατροφής , έως και το 41,6% των Αμερικανών έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Μελέτες έχουν αποδείξει μια σύνδεση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και μιας ποικιλίας φλεγμονωδών ασθενειών. Επιπλέον, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η αύξηση της βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Immunology υποδηλώνει ότι συγκεκριμένα μοριακά και σηματοδοτικά συμβάντα είναι υπεύθυνα για την ικανότητα της βιταμίνης D να αναστέλλει την φλεγμονή. (Φλεγμονή: μειώστε τη στο σώμα σας με απλούς καθημερινούς τρόπους και ζήστε καλύτερα)

Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα. Ωστόσο, η εν λόγω βιταμίνη παράγεται και φυσικά από το σώμα μέσω της έκθεσης στον ήλιο.

5. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια άλλη αντιοξειδωτική βιταμίνη, που επίσης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής του σώματος. Τα αποτελέσματα μιας μετα-ανάλυσης, που δημοσιεύθηκε το 2015 στο European Journal of Clinical Nutrition, επιβεβαιώνουν ότι η βιταμίνη Ε έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η λήψη συμπληρωμάτων είναι σημαντική για άτομα που ζουν με χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις. (Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής: Πόσο ωφέλιμα είναι στην πραγματικότητα;)

6. Βιταμίνη Κ

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Metabolism, διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες, να βοηθήσει στην πήξη του αίματος και να προστατεύσει την υγεία των οστών. Παρόλο που η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα μέσω της διατροφής τους.

Οι άνδρες πρέπει να λαμβάνουν 120 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα βιταμίνης Κ, ενώ οι γυναίκες 90 mcg. (Βιταμίνη Κ: Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς;)

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Vitamins Can Help With Inflammation? https://www.verywellhealth.com/the-best-vitamin-for-fighting-inflammation-4176859

Role of Antioxidants and Natural Products in Inflammation https://www.hindawi.com/journals/omcl/2016/5276130/

Vitamin K https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/

Vitamin D Inhibits Monocyte/Macrophage Proinflammatory Cytokine Production by Targeting MAPK Phosphatase-1 https://www.jimmunol.org/content/188/5/2127

Vitamin D https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

Prevalence and correlates of vitamin D deficiency in US adults https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531710002599?via%3Dihub

Vitamin C in Disease Prevention and Cure: An Overview https://link.springer.com/article/10.1007/s12291-013-0375-3

Therapeutic potential of folic acid supplementation for cardiovascular disease prevention through homocysteine lowering and blockade in rheumatoid arthritis patients https://biomarkerres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40364-015-0049-9

Inflammation, vitamin B6 and related pathways https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0098299716300395?via%3Dihub

https://academic.oup.com/advances/article/8/2/197/4558144?login=false https://academic.oup.com/advances/article/8/2/197/4558144?login=false