Μολυσματικές ασθένειες

Πόνοι στο σώμα λόγω γρίπης: Γιατί συμβαίνουν; Πώς θα τους αντιμετωπίσετε;

Ο πόνος στο σώμα είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της γρίπης, που προκαλεί κόπωση, αδυναμία και εξάντληση. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης, τους οποίους θα δούμε πιο κάτω. (Μπορείτε να κάνετε δύο εμβόλια γρίπης την ίδια εποχή;)

Γιατί η γρίπη προκαλεί πόνους στο σώμα;

Ο πόνος στο σώμα, είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της γρίπης, ο οποίος στην πραγματικότητα εξυπηρετεί ένα πολύ σημαντικό σκοπό.

Η γρίπη είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού, που προκαλείται από έναν ιό. Αμέσως μετά τη λοίμωξη, απελευθερώνονται φυσικές χημικές ουσίες στο σώμα, που βοηθούν στην καταπολέμηση της μόλυνσης. Οι μυϊκοί πόνοι, συμβαίνουν εξαιτίας αυτής της ανοσοαπόκρισης. Ο πόνος σίγουρα δεν είναι διασκεδαστικός, αλλά σημαίνει ότι ο οργανισμός, κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για να καταπολεμήσει τον ιό της γρίπης. (Πόσο σοβαρή αναμένεται να είναι η περίοδος της γρίπης φέτος;)

Ο πόνος στο σώμα, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα γρίπης, αλλά και αφυδάτωσης. Αν νιώθετε άρρωστοι με συμπτώματα γρίπης, τότε ενδεχομένως να μην πίνετε όσο νερό χρειάζεται το σώμα σας. Η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική όταν είστε άρρωστοι, γιατί το σώμα χρειάζεται νερό για να αποτρέψει τον πόνο και τις μυϊκές κράμπες. (Εμβόλιο γρίπης: Μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ;)

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν το ενδεχόμενο πόνου στο σώμα εξαιτίας της γρίπης;

Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν πόνο στο σώμα κάθε φορά που είναι άρρωστοι με γρίπη και άλλοι όχι πάντα.

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και τα αυτοάνοσα νοσήματα, τείνουν να έχουν περισσότερους πόνους όταν έχουν γρίπη, επειδή το σώμα τους δυσκολεύεται να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Οι άνθρωποι που ζουν σε ψυχρότερα κλίματα εμφανίζουν συνήθως περισσότερους πόνους στο σώμα όταν αρρωστούν με γρίπη, από τους ανθρώπους που ζουν σε πιο θερμές περιοχές, εν μέρει επειδή οι ψυχρότερες θερμοκρασίες ωθούν τους μυς του σώματος να σφίγγουν. (Γρίπη: Γιατί μπορεί να αρρωστήσουμε δύο φορές σε ένα έτος;)

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους πόνους του σώματος που προκαλούνται από τη γρίπη;

Η γρίπη και οι πόνοι που προκαλεί, συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες και σπάνια διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες. Μέχρι να κάνουν, ωστόσο, τον κύκλο τους, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα. (9 απλοί τρόποι να σταματήσετε την καταρροή!)

1. Αναλγητικά

Τα μη συνταγογραφούμενα (OTC) αναλγητικά, μπορούν να βοηθήσουν με τους πόνους του σώματος και τη γρίπη. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν στον πόνο, από άλλα αναλγητικά, όπως την ακεταμινοφένη. Παραδείγματα ΜΣΑΦ που μπορείτε να πάρετε χωρίς ιατρική συνταγή είναι η ιβουπροφαίνη, η ασπιρίνη και η ναπροξένη. (Γρίπη: Γιατί κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν πιο βαριά και κάποιοι πιο ήπια;)

2. Ενυδάτωση

Όταν είστε άρρωστοι με γρίπη και πυρετό, το σώμα σας τείνει να χάνει περισσότερα υγρά, λόγω υπερβολικής εφίδρωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω εμετού ή διάρροιας. Η κατανάλωση πολλών διαυγών υγρών θα επαναφέρει τα χαμένα υγρά και θα βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τη μόλυνση.

3. Επαρκής ξεκούραση

Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός, καθώς ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού, που απαιτούνται για την επούλωση και τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Οι πόνοι στο σώμα από τη γρίπη δυσκολεύουν τον ύπνο, αλλά προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε. Ο ύπνος θα δώσει στο σώμα σας χρόνο να καταπολεμήσει τη μόλυνση. (Εποχιακή γρίπη: Πώς να προστατευτείτε; Πότε πρέπει να εμβολιαστείτε;)

4. Ζεστό μπάνιο

Το ζεστό μπάνιο μπορεί να χαλαρώσει τους σφιγμένους και πονεμένους μυς του σώματος. Εάν έχετε πυρετό, χρησιμοποιείστε χλιαρό νερό για να αποφύγετε περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας.

5. Μασάζ

Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει με τους πόνους του σώματος που προκαλούνται από τη γρίπη και μπορεί έμμεσα να σας βοηθήσει να ανακάμψετε πιο γρήγορα, επειδή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα σας. Η ορμόνη του στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας ορισμένα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. (Πόσο διαρκεί η γρίπη; Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό;)

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Do You Treat Body Aches Caused By the Flu? https://www.verywellhealth.com/the-flu-and-body-aches-770313

Influenza https://www.bmj.com/content/355/bmj.i6258

Health, work performance, and risk of infection in office-like environments: The role of indoor temperature, air humidity, and ventilation https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1438463921000225

The Case for Therapeutic Massage as an Adjuvant in Hospitalized COVID-19 Patients https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7892330/

The Sleep-Immune Crosstalk in Health and Disease https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/physrev.00010.2018

Flu Symptoms & Complications https://www.cdc.gov/flu/symptoms/symptoms.htm

Muscle aches https://medlineplus.gov/ency/article/003178.htm

About Flu https://www.cdc.gov/flu/about/index.html

Influenza https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/influenza