Εγκυμοσύνη

Σχεδιάζεις να μείνεις έγκυος; Δες πώς θα προετοιμάσεις κατάλληλα το σώμα σου

Πώς θα προετοιμαστείτε κατάλληλα για μια επερχόμενη εγκυμοσύνη;

1. Ασκηθείτε

Πριν ξεκινήσετε να διαλέγετε όνομα και νηπιαγωγείο για το παιδί σας, φροντίστε πρώτα το σώμα σας, για να διευκολύνετε την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σας. Στόχος σας είναι 30 λεπτά άσκησης την ημέρα, ώστε η καρδιά σας να αποκτήσει περισσότερες αντοχές. Το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι είναι εξαιρετικές επιλογές. Σημειώνεται ότι υπάρχουν τάξεις προγεννητικής άσκησης, στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε.

2. Τραφείτε υγιεινά

Πολύ σύντομα, θα αρχίσετε να λαχταράτε παγωτά και άλλες λιχουδιές. Οπότε τώρα επικεντρωθείτε στο υγιεινό φαγητό που θα σας εξασφαλίσει πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο και φολικό οξύ. Καταναλώστε ξηρούς καρπούς, λαχανικά, φυλλώδη χόρτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μειώστε τα τρόφιμα που περιέχουν κενές θερμίδες, όπως οι σόδες και τα ψημένα προϊόντα.

3. Πάρτε φολικό οξύ

Το φολικό οξύ βοηθά στην πρόληψη σοβαρών γενετικών ανωμαλιών που ενδέχεται να συμβούν πριν ακόμη μάθετε πως είστε έγκυος. Το φολικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β και μπορείτε να το βρείτε σε πολλά τρόφιμα, όπως τα πράσινα λαχανικά, τα εσπεριδοειδή και τα φασόλια. Σημειώνεται ότι όταν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος πρέπει να λαμβάνετε 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος την ημέρα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

4. Ιατρικός έλεγχος

Λίγους μήνες πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες σας να μείνετε έγκυος, επισκεφτείτε τον γιατρό σας και συζητήστε μαζί του για θέματα όπως:

  • Εξετάσεις ή εμβόλια που χρειάζεστε
  • Προγεννητικές βιταμίνες
  • Πώς θα διαχειριστείτε ή θα ελέγξετε τυχόν ασθένειες που έχετε
  • Φάρμακα που μπορείτε και δεν μπορείτε να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

5. Διαχείριση βάρους

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να δυσκολέψει την εγκυμοσύνη και να αυξήσει τις πιθανότητες διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το ποιο βάρος είναι το κατάλληλο για εσάς.

6. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο

Η εγκυμοσύνη, κυρίως τους πρώτους μήνες, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών των ούλων. Ως εκ τούτου, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για έλεγχο και αρχίστε να φροντίζετε περισσότερο τα δόντια σας, χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα. Επίσης, πολλές γυναίκες τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τους έχουν ναυτία και εμέτους και τα οξέα του στομάχου επηρεάζουν τα δόντια. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για το πώς θα τα προστατεύσετε.

7. Γενετική εξέταση

Μια απλή εξέταση αίματος ή σάλιου, μπορεί να σας δείξει αν τα γονίδια σας, προδιαθέτουν την εμφάνιση γενετικών διαταραχών, όπως η κυστική ίνωση, το εύθραυστο σύνδρομο Χ, η νόσος Tay-Sachs ή η δρεπανοκυτταρική νόσος.

8. Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα μπορεί να δυσκολέψει την εγκυμοσύνη. Συγκεκριμένα, αυξάνει την πιθανότητα προβλημάτων όπως ο πρόωρος τοκετός, το χαμηλό βάρος του νεογέννητου και η αποβολή και τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου. Σημειώνεται ότι τα ίδια αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν και αν ο πατέρας είναι καπνιστής, οπότε συζητήστε με τον σύντροφο σας την πιθανότητα να  διακόψει το κάπνισμα πριν αρχίσετε τις προσπάθειες για να μείνετε έγκυος.

9. Μειώστε την καφεΐνη

Οι ειδικοί αναφέρουν πως 200 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα (1 φλιτζάνι) δεν επηρεάζουν την προσπάθεια μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, ούτε την πορεία της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί η καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στον καφέ, αλλά και σε άλλα ποτά και τρόφιμα, όπως το τσάι, τα ενεργειακά ποτά και η σοκολάτα.

10. Διακοπή αλκοόλ

Δεδομένου ότι δεν γνωρίζετε ακριβώς πότε θα μείνετε έγκυος, σταματήστε να πίνετε αλκοόλ από τώρα. Το αλκοόλ μπορεί να δυσκολέψει την σύλληψη, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τις πιθανότητες γενετικών ανωμαλιών και μελλοντικών μαθησιακών προβλημάτων.