Τι αισθάνεσαι;

Διάγνωση

Self tests: Πώς συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού;

Τα τεστ COVID είναι πλέον πολύ πιο διαδεδομένα και προσιτά στο ευρύ κοινό απ’ ό,τι ήταν πριν ένα χρόνο, στην αρχή της πανδημίας. Βέβαια, η εξέταση ακόμα απαιτεί στο πλείστο των περιπτώσεων την επίσκεψη σε ιατρείο ή νοσοκομείο, καθώς και αρκετή υπομονή μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Σίγουρα η κατάσταση θα ήταν πιο ευνοϊκή αν μπορούσε κανείς να πραγματοποιήσει τεστ COVID στο σπίτι. Αν το αποτέλεσμα του τεστ έβγαινε θετικό, θα είχε τη δυνατότητα να αποστασιοποιηθεί άμεσα αποτρέποντας έτσι την εξάπλωση του ιού στις επαφές του.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ορμώμενα από την προοπτική αυτή, ξεκίνησαν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, μια πρωτοπόρο μέθοδο αυτοδιαχείρισης της COVID-19 που επιτρέπει πλέον στους πολίτες να εξετάζονται για την παρουσία του ιού μόνοι τους από τον χώρο του σπιτιού τους. Η καινοτομία αυτή είναι ως τώρα η πρώτη που καθιστά δυνατή την εξέταση COVID σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ξεκίνησε από τα τέλη Μαρτίου στην κομητεία Χάμιλτον των Η.Π.Α. και έφτασε στα ελληνικά αεροδρόμια στις 3 Απριλίου.

Τι είναι τα self tests;

Τα self tests είναι τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2 που πραγματοποιούνται με σκοπό να αντιμετωπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και συνεπώς να περιοριστεί η διασπορά της νόσου. Είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία και μπορεί να τα προμηθευτεί ο καθένας για να τα κάνει μόνος του χωρίς την παρέμβαση ειδικού υγείας. Για την πραγματοποίηση του τεστ απαιτείται ρινικό δείγμα που λαμβάνεται από τη ρινική κοιλότητα με στυλεό. Ο στυλεός στη συνέχεια τοποθετείται σε σωληνάριο το οποίο, έπειτα από περιστροφή, αδειάζεται στην πλακέτα μαζί με 3-4 σταγόνες. Η πλακέτα περιέχει αντισώματα που δεσμεύουν τα αντιγόνα του ιού, γεγονός που ενεργοποιεί ένα ένζυμο, το οποίο και παράγει ορατό χρωματισμό. Μετά από 15-20 λεπτά, αν το τεστ είναι θετικό, εμφανίζεται μια διακριτή γραμμή στην ένδειξη C και στην ένδειξη Τ στο δείκτη αναγνώρισης αποτελεσμάτων. Αν η γραμμή εμφανίζεται μόνο στην ένδειξη C, το τεστ είναι αρνητικό, ενώ αν εμφανίζεται μόνο στην ένδειξη Τ, τότε το τεστ θεωρείται μη έγκυρο και πρέπει να επαναληφθεί. Η πραγματοποίηση του τεστ προϋποθέτει φυσικά καθαρό χώρο και μεγάλη προσοχή στη λήψη του δείγματος.

Πώς αποτρέπουν τα self test τη διασπορά του κορωνοϊού;

Η πραγματοποίηση τριών self test την εβδομάδα από κάθε πολίτη για ένα μήνα συμβάλλει στον εντοπισμό πολλών ασυμπτωματικών κρουσμάτων τα οποία εν αγνοία τους μεταδίδουν τον ιό σε τρίτους. Κάθε θετικό self test πρέπει να επιβεβαιώνεται με PCR test, αφού ο συνδυασμός των οποίων δίνει πλέον ένα αρκετά αξιόπιστο αποτέλεσμα σχετικά με τη διασπορά του ιού. Στα πλεονεκτήματα των self tests περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το χαμηλό κόστος και η υψηλή διαθεσιμότητα. Κάθε πολίτης δικαιούται να κάνει μέχρι και 2 δωρεάν τεστ την εβδομάδα, ενώ τα τεστ είναι απαραίτητα για σχολικές μονάδες και εργαζόμενους στους κλάδους τουρισμού, λιανεμπορίου, επισιτισμού, μεταποίησης ή μεταφορών. Καθώς τα self tests αυξάνουν κατά πολύ τον ευρύτερο αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλο τον πληθυσμό, καθίσταται πιο εύκολο το άνοιγμα πολλών χώρων βασιζόμενο στα αρνητικά αποτελέσματα.

Είναι αξιόπιστα τα self tests;

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα self tests έχουν ποσοστό αξιοπιστίας 70-80%, δηλαδή οι θετικοί φορείς του ιού που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα ανέρχονται στο 20-30%. Παρόλο που το ποσοστό αυτό μπορεί να φαντάζει μεγάλο, τα self tests θεωρούνται αξιόπιστος δείκτης έπειτα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί. Μια έρευνα στις κομητείες του Τενεσί και της Βόρειας Καρολίνα που αξιολόγησε τα αποτελέσματα των self tests σε συνδυασμό με ευρήματα από λύματα έδειξε ότι παρέχουν μια σαφή εικόνα της διασποράς του ιού. Η εφαρμογή τους σε τέτοια κλίμακα υπολογίζεται ότι θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, καθώς ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της πανδημίας είναι η προστασία τους από τον κορωνοϊό. Τα self tests, όμως, παρόλο που δεν εντοπίζουν επιτυχώς κάθε φορέα του ιού, έχουν πολύ υψηλή αρνητική διαγνωστική αξία, δηλαδή έχουν υψηλή ικανότητα να διακρίνουν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν φέρουν τον ιό.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα self tests θα έχουν καθοριστική συμβολή όσον αφορά στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Φυσικά, δεν πρέπει να παραμεληθούν τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και οι συνθήκες αντισηψίας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση. Όμως, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, με τον συνδυασμό των self tests και των επερχόμενων εμβολιασμών η επιστροφή στην κανονικότητα θα επιτευχθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

New Initiative Puts At-Home Testing to Work in the Fight Against COVID-19 https://directorsblog.nih.gov/2021/04/06/new-initiative-puts-at-home-covid-testing-to-work-in-the-fight-against-covid-19/

Longitudinal assessment of diagnostic test performance over the course of acute SARS-CoV-2 infection https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.19.21253964v1.full

Οδηγίες προς τους Πολίτες https://self-testing.gov.gr/

Fact-check: Can coronavirus self-test kits stop the pandemic? https://www.dw.com/en/fact-check-can-coronavirus-self-test-kits-stop-the-pandemic/a-56584889

Πόσο «καλό» είναι ένα τεστ κορονοϊού; Ευαισθησία, ειδικότητα, αξιοπιστία, και άλλοι δύσκολοι όροι γύρω από τα τεστ https://thebumblingbiochemist.com/covid/πόσο-καλό-είναι-ένα-τεστ-κορονοϊού-ε/

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι