Διατροφή

Σολομός: 5 οφέλη υγείας του πιο θρεπτικού ψαριού

Ο σολομός είναι ένα λιπαρό ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Β12, το σελήνιο, κλπ. Η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με τη μείωση ορισμένων παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές και οι οφθαλμικές παθήσεις.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας του σολομού;

  1. Είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά

Ο σολομός είναι ένα από τα πιο θρεπτικά ψάρια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του κυρίως σε:

  • Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα δύο βασικά ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχει ο σολομός, είναι το εικοσαπεντανοϊκό (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα οποία παρουσιάζουν σημαντικά οφέλη υγείας, όπως η μείωση της φλεγμονής, της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

  • Πρωτεΐνη

Ο σολομός είναι πλούσιος σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές διεργασίες στο σώμα, όπως για παράδειγμα στη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά την απώλεια βάρους.

  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η βιταμίνη Β12, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη, η θειαμίνη, η βιταμίνη Β6, το παντοθενικό και το φολικό οξύ. Οι βιταμίνες αυτές εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως η επιδιόρθωση του DNA, η μείωση της χρόνιας φλεγμονής, αλλά και η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

  • Κάλιο

Ο άγριος σολομός περιέχει ικανοποιητικές συγκεντρώσεις καλίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και πρόληψη της υπερβολικής κατακράτησης υγρών.

  • Σελήνιο

Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας σεληνίου καθημερινά είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αυτό το ιχνοστοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, στην καλή υγεία των οστών, κλπ. Ο σολομός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την πρόσληψή του.

  • Ασταξανθίνη

Η ασταξανθίνη ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών, με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με αυτό. Ο σολομός περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες ασταξανθίνης, με αποτέλεσμα να διαθέτει μερικά από τα οφέλη υγείας που αυτή παρουσιάζει.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Η τακτική κατανάλωση σολομού μπορεί, σύμφωνα με μελέτες, να βοηθήσει στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, κυρίως λόγο της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ω-3 λιπαρά οξέα. Η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων βοηθά στη μείωση των επιπέδων των ω-6 λιπαρών οξέων και των τριγλυκεριδίων, ενώ βελτιώνει επίσης αρκετούς ακόμη παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος.

  1. Προλαμβάνει την εμφάνιση φλεγμονής

Η κατανάλωση σολομού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, καθώς και να βελτιώσει τα συμπτώματα φλεγμονωδών νόσων, όπως η οστεοαρθρίτιδα.

  1. Προασπίζει την υγεία του εγκεφάλου

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει πως η τακτική κατανάλωση σολομού και γενικότερα λιπαρών ψαριών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, και επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ω-3 λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα έχει συσχετιστεί με το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer και άλλων ειδών άνοιας.

  1. Βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών

Η ασταξανθίνη, που περιέχει ο σολομός, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων οφθαλμικών διαταραχών, όπως η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και η ραγοειδίτιδα. Ο σολομός περιέχει επίσης μια καλή ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή όραση.

Ποιους πιθανούς κινδύνους ενέχει η κατανάλωση σολομού;

Παρόλο που ο σολομός αποτελεί μια εξαιρετικά υγιεινή διατροφική επιλογή, δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες καθώς μπορεί να παρουσιαστούν ορισμένοι κίνδυνοι. Πολύ συχνά οι άγριες, αλλά και οι εκτρεφόμενες ποικιλίες σολομού περιέχουν μολυσματικές ουσίες, όπως διοξίνες και βαρέα μέταλλα, τα οποία άμα καταναλωθούν σε υψηλές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, σε μερικές περιοχές του κόσμου, όπως η Χιλή, χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών σε σολομούς που αναπτύσσονται σε ιχθυοτροφεία. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωσή αυτών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας σε συγκεκριμένα αντιβιοτικά.

Για τους παραπάνω λόγους, συνιστάται η κατανάλωση 2-3 μερίδων σολομού την εβδομάδα και η αποφυγή των άψητων ή ωμών ψαριών.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved