Εγκυμοσύνη

Σύνδρομο HELLP: Τι είναι και πόσο σοβαρό είναι για την εγκυμοσύνη;

Τι είναι το σύνδρομο HELLP;

Το σύνδρομο HELLP, το οποίο μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της εγκυμοσύνης, θεωρείται συχνά παραλλαγή της προεκλαμψίας. Αν και δεν είναι γνωστά τα ακριβή στατιστικά στοιχεία, θεωρείται ότι το σύνδρομο HELLP εμφανίζεται σε μία έως δύο από κάθε 1.000 εγκυμοσύνες και στο 10% έως 20% των κυήσεων όπου η μητέρα έχει διάγνωση σοβαρής προεκλαμψίας.

Το σύνδρομο HELLP εμφανίζεται συνήθως στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά τον τοκετό. Η ονομασία είναι ακρωνύμιο των τριών χαρακτηριστικών της πάθησης:

H :Αιμόλυση (διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων)

EL: αυξημένα ηπατικά ένζυμα (τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν ηπατικά προβλήματα)

LP: χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων (που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία)

Ποια είναι τα συμπτώματα του σύνδρομού HELLP;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε και να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα, ώστε να μπορείτε να το ψάξετε με τον γιατρό σας και να αντιμετωπιστείτε το συντομότερο δυνατό.

Τα συμπτώματα του HELLP μπορεί να είναι γενικά και δύσκολα αναγνωρίσιμα στην αρχή, ειδικά επειδή μπορεί να μιμούνται περιστατικά που είναι συνηθισμένα στα τέλη της εγκυμοσύνης, όπως:

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή σας ανησυχεί, ενημερώστε αμέσως τον ιατρό σας.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου HELLP;

Ο γιατρός σας θα ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση και θα παροτρύνει να κάνετε τις ακόλουθες εξετάσεις εάν υποπτεύεται το σύνδρομο HELLP:

  • Αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο αιμόλυσης, αυξημένων ηπατικών ενζύμων και χαμηλών αιμοπεταλίων
  • Δείγμα ούρων για τον έλεγχο πρωτεϊνών στα ούρα
  • Μαγνητική τομογραφία για την ανίχνευση αιμορραγίας στο ήπαρ

Εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις υψηλής αρτηριακής πίεσης ή πρωτεΐνης στα ούρα, το HELLP μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί και μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα για τις ακόλουθες καταστάσεις:

Ποια είναι τα αιτία και οι παράγοντες κινδύνου του συνδρόμου HELLP;

Η ακριβής αιτία του HELLP είναι άγνωστη, αν και υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Η διάγνωση προεκλαμψίας ή υπέρτασης που προκαλείται από την εγκυμοσύνη είναι ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου. Ωστόσο, μπορείτε να αναπτύξετε HELLP χωρίς να έχετε πρώτα προεκλαμψία.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για HELLP περιλαμβάνουν:

  • Η ηλικία άνω των 25 ετών
  • Να έχετε αδελφή ή μητέρα με σύνδρομο HELLP
  • Να έχετε γεννήσει τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν
  • Να έχετε το σύνδρομο HELLP σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
  • Ανεπάρκεια LCHAD στο μωρό

Εάν έχετε οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναπτύξετε σύνδρομο HELLP. Να θυμάστε ότι το σύνδρομο HELLP είναι σπάνιο. Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με το γιατρό σας για το ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχετε.

Δεν υπάρχει τρόπος να προλάβετε το HELLP, αλλά οι τακτικές προγεννητικές επισκέψεις είναι σημαντικές και μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τυχόν ανησυχητικά σημάδια το συντομότερο δυνατό.

Ποιοι είναι οι τύποι του συνδρόμου HELLP;

Το σύνδρομο HELLP χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με ένα σύστημα που ονομάζεται “ταξινόμηση Mississippi” και βασίζεται κυρίως στον αριθμό των αιμοπεταλίων της μητέρας:

  1. Κατηγορία Ι (σοβαρή θρομβοπενία): αιμοπετάλια κάτω από 50.000/uL
  2. Κατηγορία II (μέτρια θρομβοπενία): αιμοπετάλια μεταξύ 50.000 και 100.000/uL
  3. Κατηγορία III (ήπια θρομβοπενία): αιμοπετάλια μεταξύ 100.000 και 150.000/uL

Η πιθανότητα σοβαρής νόσου και επιπλοκών είναι υψηλότερη για την κατηγορία Ι.

Ποια είναι η θεραπεία του συνδρόμου HELLP;

Η γέννηση του μωρού είναι η μόνη οριστική θεραπεία για το σύνδρομο HELLP. Ιδανικά, αυτό θα πρέπει να γίνει τις πρώτες 24 έως 48 ώρες μετά τη διάγνωση, εάν το μωρό είναι τουλάχιστον 34 εβδομάδων κύησης. Το μωρό θα έπρεπε επίσης να γεννηθεί αμέσως εάν η μητέρα ή το μωρό βρίσκονταν σε κίνδυνο, ακόμη και εάν το μωρό είναι να γεννηθεί πρόωρα.

Πριν από τις 34 εβδομάδες, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του HELLP ενώ το έμβρυο ωριμάζει, όπως:

  • Κατάκλιση, είτε στο σπίτι είτε στο νοσοκομείο
  • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
  • Μεταγγίσεις αίματος για την αντιμετώπιση της αναιμίας και του χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων
  • Συνεχής παρακολούθηση του εμβρύου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών μη πίεσης, των δοκιμών βιοφυσικού προφίλ και των μελετών ροής με doppler
  • Κορτικοστεροειδή για να βοηθηθούν οι πνεύμονες του εμβρύου να αναπτυχθούν κατά την προετοιμασία του τοκετού
  • Θειικό μαγνήσιο για την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων
  • Τακτικές εργαστηριακές εξετάσεις για την παρακολούθηση της εξέλιξης του συνδρόμου HELLP

Πώς γίνεται η πρόγνωση για το σύνδρομο HELLP;

Η πρόγνωση για το σύνδρομο HELLP μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το αν εντοπίστηκε εγκαίρως και αντιμετωπίστηκε. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Με την κατάλληλη θεραπεία, τα αποτελέσματα είναι γενικά καλά για τη μητέρα και το μωρό. Συνήθως, μόλις γεννηθεί το μωρό, τα συμπτώματα στη μητέρα αρχίζουν γενικά να βελτιώνονται εντός 48 ωρών.

Για τις έγκυες γυναίκες, ο κίνδυνος επιπλοκών είναι γενικά αυξημένος ανάλογα με τη σοβαρότητα των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει:

Για το μωρό, η πρόγνωση εξαρτάται γενικά από την ηλικία κύησης του μωρού κατά τη στιγμή του τοκετού, καθώς και από το βάρος γέννησής του. Εάν τα μωρά γεννιούνται πρόωρα, ο κίνδυνος επιπλοκών από τον πρόωρο τοκετό είναι μεγαλύτερος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί θα προσπαθήσουν να θεραπεύσουν το σύνδρομο HELLP όταν είναι δυνατόν, αντί να γεννήσουν απλώς το μωρό, ειδικά εάν η γυναίκα δεν είναι κοντά στο τελευταίο μήνα της.

Εάν είστε έγκυος και έχετε παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο HELLP, μιλήστε με το γιατρό σας για τους παράγοντες κινδύνου και τις ανησυχίες σας. Μπορεί να σας ενημερώσει για συγκεκριμένα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε και μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε σχετικά με την εγκυμοσύνη σας.

Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα που δεν είναι συνηθισμένα ή σημάδια που μπορεί να σχετίζονται με υψηλή αρτηριακή πίεση ή το σύνδρομο HELLP, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί το HELLP, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία