Γυναίκα

5 τρόποι να προλάβετε τις συνεχείς ουρολοιμώξεις

Αν έχετε πάθει ποτέ κυστίτιδα (και σχεδόν το 50% των υγιών γυναικών θα την πάθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους), θα ξέρετε ότι πραγματικά αισθάνεστε σαν να “ουρείτε σπασμένο γυαλί“. Εκτός από το τσούξιμο και το κάψιμο κατά την ούρηση, άλλα δυσάρεστα συμπτώματα περιλαμβάνουν αισθήματα επείγουσας ανάγκης και συχνότητας, θολά ούρα με άσχημη οσμή (που μπορεί να περιέχουν αίμα), κοιλιακό πόνο και ένα γενικό αίσθημα πόνου και εξάντλησης. Για ορισμένες γυναίκες, αυτά τα δύσκολα συμπτώματα επαναλαμβάνονται με απογοητευτική συχνότητα.

Πώς δημιουργούνται οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI) αναφέρονται πιο συχνά ως κυστίτιδα, εάν εμπλέκεται συγκεκριμένα η ουροδόχος κύστη. Προκαλούνται συνήθως όταν βακτήρια που ζουν ακίνδυνα στο έντερο ή στο δέρμα, εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας (ο σωλήνας που απελευθερώνει τα ούρα από το σώμα) και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Οι λοιμώξεις αυτές είναι πολύ πιο συχνές στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, καθώς το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται τόσο κοντά στον πρωκτό.

Τι ορίζει τις «επαναλαμβανόμενες» ουρολοιμώξεις;

“Ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος ορισμός για τις υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι η ύπαρξη τουλάχιστον δύο ουρολοιμώξεων σε έξι μήνες ή τριών ή περισσότερων σε ένα έτος“, λέει η Sarah Itam χειρουργός ουρολόγος στο νοσοκομείο University College London. “Οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι πολύ χαμηλότερα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη λέπτυνση και συρρίκνωση των ιστών του κόλπου, καθώς και τη μειωμένη λίπανση, οπότε έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για αυτές τις λοιμώξεις”.

Γιατί ορισμένες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις;

Δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί ορισμένες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις από άλλες και τα συμπτώματα μπορεί να επανέλθουν χωρίς προφανή λόγο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις πιστεύεται ότι εμπλέκονται συγκεκριμένοι παράγοντες.

“Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σχετίζεται με τη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής, το μητρικό ιστορικό ουρολοιμώξεων και τη χρήση σπερματοκτόνων“, λέει η Itam. “Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι επίσης πιο συχνές σε άτομα με ουρολογικούς παράγοντες κινδύνου, όπως πέτρες στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη, ουροκαθετήρες και ατελής κένωση της ουροδόχου κύστης (με αποτέλεσμα να παραμένουν παλιά ούρα στην ουροδόχο κύστη). Ομοίως, ασθένειες που βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο διαβήτης και η χρόνια νεφρική νόσος, μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία ενός ατόμου σε ουρολοίμωξη”.

Το σεξ χωρίς επαρκή λίπανση μπορεί επίσης να αποτελεί παράγοντα για ορισμένες γυναίκες, ενώ η κυστίτιδα είναι επίσης πιο συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των αλλαγών στο ουροποιητικό σύστημα.

Για τις περισσότερες γυναίκες, το πρόβλημα πιστεύεται ότι περιλαμβάνει συνδυασμό παραγόντων. Αυξημένη γενετική ευαισθησία: υπάρχουν μελέτες που δείχνουν παραλλαγές στα γονίδια για τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος στις γυναίκες που είναι ευπαθείς- και βακτήρια με αυξημένη παθογένεια – συχνά οι ασθενείς με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έξυπνα βακτήρια που μπορούν να επιβιώσουν κρυφά στα βαθιά στρώματα της ουροδόχου κύστης ή μέσα στο έντερο.

Πώς να προλάβετε τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις;

  1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Πίνετε τουλάχιστον 1,2 λίτρα νερό (έξι έως οκτώ ποτήρια) την ημέρα, ή δύο λίτρα εάν έχετε επί του παρόντος συμπτώματα (με την προϋπόθεση ότι δεν έχετε ιατρικά προβλήματα που απαιτούν περιορισμό των υγρών). Μειώστε τα ανθρακούχα ποτά, τους χυμούς φρούτων, την καφεΐνη και το αλκοόλ (και αποφύγετε εντελώς αν έχετε επί του παρόντος ουρολοίμωξη).

  1. Δώστε προσοχή στην προσωπική υγιεινή και τις συνήθειες τουαλέτας

Βεβαιωθείτε ότι αδειάζετε εντελώς την ουροδόχο κύστη σας μετά την ούρηση, σκουπίστε από μπροστά προς τα πίσω και αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Αποφύγετε τα προϊόντα πλύσης του εντέρου και τα μαντηλάκια που μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογική μικροχλωρίδα. Πλύνετε απλώς με νερό ή ένα απαλό μαλακτικό.

  1. Εάν τα συμπτώματα σχετίζονται με τη σεξουαλική επαφή

Αποφύγετε τη χρήση σπερματοκτόνων και αρωματισμένων προφυλακτικών και λιπαντικών- χρησιμοποιήστε ένα οργανικό λιπαντικό με ισορροπημένο pH και βάση το νερό– αδειάστε την κύστη αμέσως μετά το σεξ.

Οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση συχνά διαπιστώνουν ότι τα τοπικά κολπικά οιστρογόνα βοηθούν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων και κάνουν τη σεξουαλική επαφή πιο άνετη.

  1. Εξετάστε τα αντιβιοτικά

Πάρτε ένα αντιβιοτικό δισκίο σε μία δόση εντός δύο ωρών από την έναρξη του σεξ ή ένα κανονικό αντιβιοτικό χαμηλής δόσης από το στόμα καθημερινά για έξι μήνες. Έχετε όμως κατά νου ότι αυτές οι επιλογές απαιτούν διαχείριση από τον παθολόγο σας και μπορεί να μην είναι κατάλληλες σε όλες τις περιπτώσεις.

  1. Δοκιμάστε τις πιο πρόσφατες διατροφικές συμβουλές

Διατηρήστε τα ούρα σας όξινα λαμβάνοντας τακτικά βιταμίνη C και καταναλώνοντας τρόφιμα και προβιοτικά που περιέχουν λακτοβάκιλλους.

Και ένα προβιοτικό που εφαρμόζεται απευθείας στο αιδοίο/κόλπο για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας μπορεί να είναι χρήσιμο. Μια άλλη διατροφική συμβουλή είναι η D-μαννόζη, η οποία είναι ένα φυσικό σάκχαρο και μπορείτε να την αγοράσετε από καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Υπάρχει μια κλινική δοκιμή που δείχνει την αποτελεσματικότητα της D-μαννόζης. Και το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ και το έλαιο ρίγανης έχουν επίσης βρεθεί ότι είναι ευεργετικά. Όσον αφορά το χυμό και το εκχύλισμα κράνμπερι, τα στοιχεία είναι ποικίλα κυρίως επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί χυμοί και δισκία. Το πρόβλημα με τον χυμό είναι ότι πρέπει κανείς να πίνει πολύ, γεγονός που αυξάνει την πρόσληψη ζάχαρης και αυτό δεν είναι καλό.

Πότε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας λόγω της ουρολοίμωξης;

Η ήπια κυστίτιδα συνήθως υποχωρεί με αυξημένη πρόσληψη υγρών και ανακούφιση από τον πόνο που χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από δύο ημέρες – ή περιλαμβάνουν πυρετό, πόνο στην μέση ή/και ναυτία και έμετο – είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον παθολόγο σας. Ένα δείγμα ούρων και το αντιβιόγραμμα μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης και στον προσδιορισμό του αντιβιοτικού που θα δράσει καλύτερα, εάν είναι απαραίτητο.

Μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις ή παραπομπή σε ειδικό, εάν έχετε συχνές ουρολοιμώξεις, η λοίμωξη εξαπλώνεται στα νεφρά σας (πυελονεφρίτιδα) ή βλέπετε αίμα στα ούρα σας.

Τι άλλο μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά της ουρολοίμωξης;

Παρόμοια συμπτώματα με αυτά της ουρολοίμωξης μπορεί να προκληθούν από άλλες παθήσεις, όπως σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ιδίως χλαμύδια και γονόρροια), βακτηριακή κολπίτιδα, αιδοιοδυνία, σκληρός λειχήνας, ενδομητρίωση, καρκίνος της ουροδόχου κύστης, υπερδραστήρια κύστη και διάμεση κυστίτιδα.

Η διάμεση κυστίτιδα , επίσης γνωστή ως σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης, είναι μια χρόνια, μη μολυσματική πάθηση της ουροδόχου κύστης που προκαλεί συχνότητα και επείγουσα ούρηση και πυελικό πόνο. Είναι συχνά δύσκολο για τους κλινικούς γιατρούς να τη διαγνώσουν και να τη θεραπεύσουν, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να μην συγχέεται η διάμεση κυστίτιδα με την υποτροπιάζουσα κυστίτιδα, καθώς τα αντιβιοτικά δεν αποτελούν κατάλληλη θεραπεία.

Το βασικό χαρακτηριστικό της διάμεσης κυστίτιδας είναι ο πόνος κατά την πλήρωση της ουροδόχου κύστης, που ανακουφίζεται με την ούρηση, ενώ οι ουρολοιμώξεις είναι συχνά χειρότερες κατά την ούρηση. Η διάμεση κυστίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά, συχνά μετά από σεξουαλική δραστηριότητα, με υποτροπιάζουσα και υποχωρούσα πορεία. Πρόκειται για διάγνωση αποκλεισμού και συνήθως δεν τίθεται με μία επίσκεψη στον γιατρό.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Recurrent Urinary Tract Infections Management in Women https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3749018/

D-mannose: a promising support for acute urinary tract infections in women. A pilot study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27424995/

Lower Urinary Tract Symptoms in Women https://patient.info/womens-health/lower-urinary-tract-symptoms-in-women-luts

Chronic Urinary Tract Infection (UTI) https://www.healthline.com/health/chronic-urinary-tract-infection

Why are women more likely to have chronic bladder infections? What can be done about them? https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cystitis/expert-answers/bladder-infection/faq-20057833