Παιδί

Bρεφικά προβιοτικά: Οφελούνται τα μωρά από τη χρήση τους;

Τι προσφέρουν τα προβιοτικά στα μωρά;

«Τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη ανάπτυξη του εντερικού μικροβιώματός του. Τα βρεφικά προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την ανάπτυξη», συμβουλεύει η Dr Nirusa Kumaran, ιατρική διευθύντρια και ιδρύτρια της Elemental Health Clinic.

Το μικροβίωμα του εντέρου (που ονομάζεται επίσης χλωρίδα του εντέρου) αναφέρεται στα μικρόβια (βακτήρια, μύκητες και ζύμες) που ζουν στο πεπτικό σας σύστημα. Εάν έχετε αρκετή ποσότητα από το σωστό είδος μικροβίων, βοηθά να διατηρηθεί το έντερό σας – και το υπόλοιπο σώμα σας – υγιές. Η λανθασμένη ισορροπία μικροβίων ονομάζεται δυσβίωση, η οποία έχει συνδεθεί με μια μεγάλη ποικιλία ιατρικών παθήσεων, από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έως τον διαβήτη τύπου 2 και παθήσεις που σχετίζονται με αλλεργίες, όπως το έκζεμα και το άσθμα.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά υγιή βακτήρια και ζυμομύκητες που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν σε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Ο όρος «προβιοτικά» χρησιμοποιείται επίσης συνήθως για να αναφερθεί σε τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν υψηλές ποσότητες αυτών των υγιών μικροβίων.

Είναι τα προβιοτικά απαραίτητα για την υγεία του εντέρου;

Ένα υγιές έντερο είναι καλύτερο στο να κρατάει έξω τις βλαβερές ουσίες και είναι λιγότερο επιρρεπές σε φλεγμονές. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία τόσο από βραχυπρόθεσμα πεπτικά προβλήματα – όπως η διάρροια – όσο και από μακροπρόθεσμα πεπτικά προβλήματα – όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί ενήλικες έχουν στραφεί σε προβιοτικά τρόφιμα ή συμπληρώματα για να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου τους, να αντιμετωπίσουν τη διάρροια και να απαλύνουν τα συμπτώματα του IBS.

Καθώς το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο, το μικροβίωμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος στα μωρά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας αυξανόμενος αριθμός γονέων προσπαθεί να ενισχύσει τα επίπεδα προβιοτικών του παιδιού τους – των «καλών βακτηρίων του εντέρου» – λαμβάνοντας προβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και μετά τη γέννηση μέσω βρεφικών προβιοτικών. Τα προϊόντα αυτά είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα σε φόρμουλες, τρόφιμα και συμπληρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για μωρά και νήπια. (Διαβάστε εδώ πόσο σημαντικός είναι ο φυσιολογικός τοκετός και ο θηλασμός για την ανάπτυξη του μικροβιώματος του εντέρου των νεογνών)

Ποια είναι η θεωρία και ποιες οι αποδείξεις για τα ωφέλη των προβιοτικών στα μωρά;

  • Θεωρία

Όταν όλα τα μωρά γεννιούνται, έχουν ένα στείρο έντερο (ένα έντερο που δεν περιέχει βακτήρια). Μετά τη γέννηση, τα βρεφικά προβιοτικά και άλλα βακτήρια εισάγονται στο έντερο μέσω του μητρικού γάλακτος ή των βρεφικών τροφών και αργότερα μέσω των τροφών που τρώνε. Μέχρι να γίνουν ενός έτους, κάθε παιδί έχει το δικό του ξεχωριστό εντερικό μικροβίωμα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός ο πρώτος χρόνος ανάπτυξης μπορεί να είναι κρίσιμος για τη μακροπρόθεσμη υγεία του εντέρου- τα προβιοτικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Αυτό επιτρέπει στο παιδί σας να απορροφά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και προάγει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών στη μετέπειτα ζωή. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε τα εξής άρθρα:

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς που έχουν μωρά που έχουν διαγνωστεί με – ή που είναι υψηλού κινδύνου για – ορισμένες ασθένειες, μπορεί να επιθυμούν να τους δώσουν βρεφικά προβιοτικά. Ένας υψηλός αριθμός προβιοτικών μπορεί να προσφέρει οφέλη σε όλους και πολλοί γονείς επιλέγουν να χρησιμοποιούν προβιοτικά για μωρά.

  • Αποδεικτικά στοιχεία

Παρά την έξαρση της δημοτικότητας των βρεφικών προβιοτικών τα τελευταία χρόνια, τα στοιχεία για τα οφέλη τους είναι κάπως μικτά.

Αποδεικτικά στοιχεία υπέρ:

Υπάρχουν κάποια στοιχεία για τη χρήση βρεφικών προβιοτικών για τη αντιμετώπιση βρεφικών προβλημάτων όπως: κολικοί, έκζεμα, άσθμα και τις τροφικές αλλεργίες.

Αποδεικτικά στοιχεία κατά:

Διάφορες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας του 2018 με 86 συμμετέχουσες μητέρες, διαπίστωσαν ότι μια σειρά βρεφικών προβιοτικών δεν οδήγησε σε μετρήσιμα αποτελέσματα για την υγεία.

Χρειάζεται το μωρό σας να λάβει προβιοτικά;

Ένας λόγος για αυτό το μικτό πακέτο στοιχείων είναι ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τα διάφορα προβιοτικά στελέχη. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να προσδιορίσουν καλύτερα ποια στελέχη βρεφικών προβιοτικών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά για ορισμένες ασθένειες.

Εάν ανησυχείτε για το μωρό σας και το έκζεμα, το άσθμα, τους βρεφικούς κολικούς, τις τροφικές αλλεργίες ή οποιαδήποτε πεπτικά προβλήματα, ίσως να θέλετε να μιλήσετε με τον παιδίατρο σας πριν εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε βρεφικά προβιοτικά ως συμπληρώματα διατροφής. Εκτός του ότι μπορεί να σας συστήσει άλλες θεραπείες που είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει σχετικά με τον καλύτερο τύπο προβιοτικού για τις ανάγκες του μωρού σας.

Είναι τα προβιοτικά ασφαλή για τα μωρά;

Τα βρεφικά προβιοτικά θεωρούνται γενικά ασφαλή για τα βρέφη. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει σχετική έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για τη χρήση τους. Γενικά, η συμβουλή είναι να μην χρησιμοποιούνται προβιοτικά σε πρόωρα βρέφη.

Αξίζει επίσης να λάβετε υπόψη ότι τα προβιοτικά για ενήλικες και παιδιά κατατάσσονται ως συμπλήρωμα διατροφής από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH). Ως εκ τούτου, σε αντίθεση με τα φάρμακα, τα βρεφικά προβιοτικά δεν ρυθμίζονται και δεν υπόκεινται σε υψηλά πρότυπα δοκιμών για την απόδειξη της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους.

Οι παρενέργειες κατά τη χρήση των βρεφικών προβιοτικών είναι σπάνιες και σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από λίγες, είναι σχετικά ήπιες – τα αέρια, η διάρροια και οι πόνοι στο στομάχι είναι τα πιο συχνά αναφερόμενα προβλήματα.

Χρειάζονται τα μωρά που θηλάζουν προβιοτικά;

Το μητρικό γάλα είναι ήδη μια φυσική, καλή πηγή προβιοτικών για τα μωρά, μαζί με την παροχή πολλών άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, η προσθήκη περισσότερων προβιοτικών στη διατροφή του παιδιού σας μπορεί να έχει πρόσθετα οφέλη. Μεγάλο μέρος της έρευνας για τα βρεφικά προβιοτικά έχει εξετάσει τα πιθανά αποτελέσματα για την υγεία των μωρών που θηλάζουν.

Πώς να δώσετε τα προβιοτικά στο μωρό σας;

Τα βρεφικά προβιοτικά κυκλοφορούν σε πολλές μορφές, όπως σκόνες και υγρές σταγόνες. Μπορείτε να προσθέσετε βρεφικά προβιοτικά στο μητρικό γάλα, σε αποστειρωμένο νερό ή σε φόρμουλα για να πιει το μωρό σας ή μπορείτε να βάλετε προβιοτικές σταγόνες απευθείας στο στόμα του μωρού σας.

  1. Χρήση με το θηλασμό

Όταν προσθέτετε βρεφικά προβιοτικά στο μητρικό γάλα, βεβαιωθείτε ότι δεν θερμαίνετε το μπουκάλι πάνω από 37°C  για να αποφύγετε την καταστροφή των καλών βακτηρίων.

Το μωρό σας πρέπει να πιει αυτό το μείγμα μέσα σε έξι ώρες για να δράσουν τα προβιοτικά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε να βάλετε προβιοτικές σταγόνες στο στήθος σας πριν θηλάσετε το παιδί σας.

  1. Χρήση με φόρμουλα

Μπορείτε να προσθέσετε προβιοτικά για τα μωρά σας στο γάλα τους. Και πάλι, μην θερμαίνετε το σκεύασμα πάνω από τους 37°C πριν προσθέσετε το συμπλήρωμα.

Τα προβιοτικά στη φόρμουλα μπορεί να διατηρηθούν περισσότερο από έξι ώρες. Πολλές φόρμουλες περιέχουν ήδη πρόσθετα προβιοτικά. Αυτή είναι μια γενική καθοδήγηση – τα γάλατα φόρμουλας μπορεί να διαφέρουν, γι’ αυτό να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσουν τα βρεφικά προβιοτικά;

Ακριβώς όπως δεν είναι σαφές πόσο χρήσιμα είναι τα διάφορα στελέχη βρεφικών προβιοτικών, είναι επίσης δύσκολο για τους ειδικούς να πουν με βεβαιότητα πόσο καιρό πρέπει να λαμβάνονται. Εάν παρατηρήσετε βελτιώσεις στην υγεία του μωρού σας, είναι πιθανό αυτό να συμβεί μετά από μερικές εβδομάδες τουλάχιστον. Τα προβιοτικά θεωρούνται ασφαλή για χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Probiotic and synbiotic safety in infants under two years of age https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24463207/

The Prebiotic and Probiotic Properties of Human Milk: Implications for Infant Immune Development and Pediatric Asthma https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6095009/

Probiotics https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/

Probiotic supplementation and associated infant gut microbiome and health: a cautionary retrospective clinical comparison https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5974413/

Gut Bacteria in Health and Disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3983973/

Gut Bacteria in Health and Disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3983973/

Part 1: The Human Gut Microbiome in Health and Disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566439/