Γυναίκα

Βοηθούν οι βιταμίνες στην εμμηνόπαυση;

Κατά την εμμηνόπαυση, η μείωση των επιπέδων των ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επιπτώσεις. Οι βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της συνολικής υγείας του ατόμου και στη διαχείριση τυχόν ενοχλήσεων. Οι περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται στη δεκαετία των 30 ή 40 θα αρχίσουν να βιώνουν μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης τους. Τελικά, η έμμηνος ρύση θα σταματήσει και οι ωοθήκες δεν θα παράγουν πλέον ωάρια. Αυτή η περίοδος της ζωής είναι η περιεμμηνόπαυση. Όταν περάσει ένας χρόνος χωρίς περίοδο, θα ξεκινήσει η εμμηνόπαυση. Μερικές φορές, η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί νωρίτερα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε χειρουργική επέμβαση, σε ιατρική θεραπεία ή σε κάποια πάθηση της υγείας που οδηγεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια ή νόσος, αλλά μια περίοδος μετάβασης. Καθώς τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν, ένα άτομο μπορεί να βιώσει μια σειρά από αλλαγές, όπως εξάψεις, αϋπνία, νυχτερινές εφιδρώσεις, κολπική ξηρότητα και διακυμάνσεις στη διάθεση. Αυτά δεν είναι αυστηρά συμπτώματα, αλλά πολλοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι προκαλούν ενόχληση και δυσφορία. Η ορμονοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να διαχειριστεί αυτές τις αλλαγές, αλλά δεν είναι κατάλληλη για όλους. Οι επιλογές τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση, μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Οι βιταμίνες, επίσης, μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Βιταμίνη Ε

Πολλά διαφορετικά τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί, οι ηλιόσποροι, το σπανάκι, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, το μάνγκο και η ντομάτα, περιέχουν βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο μπορεί να συμβεί αν υπάρχουν πολλές ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Ορισμένες βιολογικές διεργασίες και περιβαλλοντικές πιέσεις μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του σώματος από διάφορες αλλαγές και ασθένειες που γίνονται πιο πιθανές καθώς το άτομο γερνάει, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Οι επιστήμονες λένε επίσης ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών, του άγχους και της κατάθλιψης, που πολλοί άνθρωποι βιώνουν καθώς περνούν την εμμηνόπαυση. Η ενίσχυση της συνολικής υγείας μπορεί να διευκολύνει τη διαχείριση των αλλαγών που συμβαίνουν γύρω από την εμμηνόπαυση.

Βιταμίνη D

Ο οργανισμός παράγει το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D που χρειάζεται μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, αλλά το άτομο μπορεί επίσης να την αποκτήσει καταναλώνοντας κρόκους αυγών, λιπαρά ψάρια και εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά και χυμό πορτοκαλιού. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, η οποία εμφανίζεται όταν η οστική πυκνότητα μειώνεται και τα οστά γίνονται εύθραυστα και πιο επιρρεπή στο σπάσιμο. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση συμβάλλουν επίσης στην οστεοπόρωση. Ορισμένες γυναίκες βλέπουν μείωση της οστικής τους πυκνότητας έως και κατά το ένα πέμπτο στα 5-7 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Η λήψη αρκετής βιταμίνης D και ασβεστίου γύρω από την εμμηνόπαυση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του φαινομένου. Το Γραφείο για την Υγεία των Γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά την πρόσληψη 600 διεθνών μονάδων (IU) βιταμίνης D ημερησίως μέχρι την ηλικία των 70 ετών και 800 IU ημερησίως από τα 71 έτη και μετά. Ένας γιατρός μπορεί να εξετάσει τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα για να καθορίσει αν ένα άτομο χρειάζεται να λάβει συμπλήρωμα. Ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει σχετικά με το πόση βιταμίνη D χρειάζεται ένα άτομο και τον καλύτερο τρόπο για να την πάρει. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών και νεφρικών προβλημάτων.

Βιταμίνες Β

Ορισμένα άτομα μπορεί να βρουν ορισμένες βιταμίνες Β χρήσιμες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Το 2018, μια ομάδα ερευνητών ανέφερε ότι “ρόλος των ενώσεων από την ομάδα των βιταμινών Β δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί στην εμμηνόπαυση”. Προσθέτουν ότι η ανεπάρκεια αυτών των βιταμινών κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία. Η λήψη αρκετών βιταμινών Β μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της άνοιας, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για τους ηλικιωμένους και μπορούν να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Οι βιταμίνες Β-6 και Β-12 μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της γνωστικής λειτουργίας, δηλαδή της ικανότητας να σκέφτεστε και να θυμάστε. Προβλήματα μνήμης, εστίασης και “εγκεφαλικής ομίχλης” μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η λήψη αρκετών από αυτές τις βιταμίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας με την πάροδο του χρόνου, είτε βιώνουν εμμηνόπαυση είτε όχι. Τα ποσοστά κατάθλιψης φαίνεται να είναι υψηλότερα κατά την περίοδο της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με μια μελέτη, η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Β-6 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης σε όλους τους ηλικιωμένους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βιώνουν εμμηνόπαυση. Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β-2, Β-6 και Β-12 μπορεί επίσης να έχουν μειωμένη οστική πυκνότητα, παράγοντα οστεοπόρωσης. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Β-9, επίσης γνωστή ως φυλλικό οξύ, ήταν αποτελεσματική στη μείωση του αριθμού και της σοβαρότητας των εξάψεων που βίωνε ένα άτομο.

Οι διατροφικές πηγές βιταμινών Β περιλαμβάνουν:

  • Βιταμίνη Β-2 (ριβοφλαβίνη): Μοσχαρίσιο συκώτι, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, βρώμη, γαλακτοκομικό γάλα, γιαούρτι και αμύγδαλα.
  • Βιταμίνη Β-6: Ρεβίθια, συκώτι βοδινού κρέατος, τόνος, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, πατάτες και μπανάνες.
  • Β-9 (φυλλικό οξύ): Μοσχαρίσιο συκώτι, σπανάκι, μαυρομάτικα μπιζέλια, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, σπαράγγια και μαρούλι.
  • B-12: Μύδια, συκώτι βοδινού κρέατος, εμπλουτισμένες διατροφικές ζύμες, γαλακτοκομικά προϊόντα, κοτόπουλο, ψάρι, κοτόπουλο και αυγά.

Βιταμίνη C

Σύμφωνα με ένα άρθρο, ορισμένες γυναίκες που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C γύρω από την εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν υψηλότερη οστική πυκνότητα και υψηλότερη βαθμολογία σε γνωστικά τεστ από εκείνες με χαμηλότερη πρόσληψη. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών που μπορεί να προκύψουν από το οξειδωτικό στρες, όπως ορισμένοι τύποι καρδιαγγειακών παθήσεων. Η βιταμίνη C διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί βασικό μέρος της δομής του δέρματος και των κυττάρων.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι ένα αντιοξειδωτικό. Είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία της υγείας των ματιών. Δεν έχει συγκεκριμένα οφέλη γύρω από την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της συνολικής υγείας και στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών. Οι πηγές πρόσληψης περιλαμβάνουν τη γλυκοπατάτα, το συκώτι βοδινού κρέατος, το σπανάκι, τα καρότα, τα μαυρομάτικα μπιζέλια και τα αποξηραμένα βερίκοκα. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι σπάνια στις ΗΠΑ και η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Α μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν λάβουν πρόσθετη βιταμίνη Α.


+ 17 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

he effect of folic acid on menopausal hot flashes: A randomized clinical trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4161099/

Depression or menopause? Presentation and management of major depressive disorder in perimenopausal and postmenopausal women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2882813/

Folate Fact Sheet for Health Professionals https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/

Ιntakes of folate, vitamin B6 and B12 and risk of depression in community-dwelling older adults: The Quebec Longitudinal Study on Nutrition and Aging https://www.nature.com/articles/ejcn2015202

Menopause and your bone health. https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/menopause-and-your-bone-health/

Selected vitamins and quality of life in menopausal women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6372850/

Osteoporosis. https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/osteoporosis

Free radicals: Properties, sources, targets, and their implication in various diseases. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4310837/

Fact sheet for health professionals. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/

The menopause years. https://www.acog.org/Patients/FAQs/The-Menopause-Years

Vitamin A. Fact sheet for health professionals. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/

Vitamin B6. Fact sheet for health professionals. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/

Vitamin B12. Fact sheet for health professionals. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/

Vitamin C. Fact sheet for health professionals. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

Vitamin D. Fact sheet for health professionals. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

Vitamin E. Fact sheet for health professionals. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/

Novel therapeutic targets in depression and anxiety: Antioxidants as a candidate treatment. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3964743/