Βότανα

Ιπποφαές: Τι είναι και πώς ωφελεί τον οργανισμό μας;

Τι είναι το ιπποφαές;

Το ιπποφαές είναι ένας μικρός φυλλοβόλος θάμνος, ο οποίος αναπτύσσεται σε ψυχρές περιοχές, μεγάλου υψόμετρου της Ευρώπης και της Ασίας. Είναι ένα φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία και στο κρύο, με αποτέλεσμα να καλλιεργείται ευρέως σε διάφορα μέρη του κόσμου για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και την υψηλή θρεπτική του αξία.

Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν σημαντικά βιοδραστικά συστατικά, αλλά οι σπόροι, οι καρποί και τα φύλλα του ιπποφαούς είναι αυτά που χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό για τα σημαντικά οφέλη υγείας τους.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας του ιπποφαούς;

  • Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Όλα τα μέρη του ιπποφαούς είναι πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες (Α, C, E, K, ριβοφλαβίνη, φολικό οξύ), τα καροτενοειδή (καροτίνη, λυκοπένιο), οι φυτοστερόλες (εργοστερόλη, στιγμαστερόλη, λανστερόλη), τα οργανικά οξέα (μηλικό και οξαλικό οξύ), τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα. Μεγάλη είναι επίσης η περιεκτικότητά τους σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.

Το λάδι που προκύπτει από τους σπόρους ή τους καρπούς του ιπποφαούς θεωρείται ένα τα πιο πολύτιμα και θρεπτικά συστατικά του φυτού, διότι είναι ένα από τα ελάχιστα προϊόντα φυτικής προέλευσης που περιέχουν και τα τέσσερα ωμέγα λιπαρά οξέα (ωμέγα 3, 6, 7 και 9).

  • Προστατεύει το δέρμα

Η υψηλή περιεκτικότητα του ιπποφαούς σε πολυακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικές ενώσεις, φυτοστερόλες, καροτενοειδή και βιταμίνες, συμβάλει στην προστασία του δέρματος και προώθηση της ανανέωσής του.

Το έλαιο ιπποφαούς είναι μια εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων, όπως το παλμιτολεϊκό, λινολεϊκό και γ λινολενικό οξύ, τα οποία συντίθενται με φυσικό τρόπο από το σώμα και βρίσκονται άφθονα στο ανθρώπινο δέρμα, όπου δρουν βελτιώνοντας την υγεία του.

Συγκεκριμένα, η πρόσληψη παλμιτολεϊκού οξέος από το έλαιο ιπποφαούς, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία εγκαυμάτων και γρηγορότερη επούλωση των πληγών, ενώ η πρόσληψη λινολεϊκού οξέος μπορεί να προστατέψει από τη ξηροδερμία και να βελτιώσει την ακμή και τη ψωρίαση. Τέλος, το γ λινολενικό οξύ συμβάλει επίσης στη βελτίωση της ακμής και μείωση του εκζέματος.

Επιπλέον, το ιπποφαές περιέχει ενώσεις οι οποίες βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), με αποτέλεσμα πολλές φορές να χρησιμοποιείται ως συστατικό προϊόντων για τη μείωση των πρόωρων σημαδιών της γήρανσης.

  • Προασπίζει την υγεία της καρδιάς

Η υψηλή περιεκτικότητα του ιπποφαούς σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την προστασία του ανθρώπινου οργανισμού από ασθένειες, όπως αυτές που αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το ιπποφαές βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων είναι μέσω μείωσης της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης και αποτροπή του σχηματισμού θρόμβων αίματος.

  • Βελτιώνει την εμφάνιση των μαλλιών

Το ιπποφαές περιέχει μικρές ποσότητες λεκιθίνης, μιας λιπαρής ουσίας, η οποία μπορεί να αφαιρέσει την υπερβολική λιπαρότητα από τα μαλλιά.

Επιπλέον, το ιπποφαές μπορεί να προστατέψει από τη φθορά και το σπάσιμο της τρίχας, αλλά και να βελτιώσει τη δομή των κατεστραμμένων μαλλιών.

  • Έχει ηπατοπροστατευτική δράση

Τα λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή, που περιέχει το έλαιο ιπποφαούς, θεωρείται πως βοηθούν στην προστασία του ήπατος από βλάβες.

Μελέτες σε αρουραίους με ηπατική βλάβη, έδειξαν πως η χορήγηση ελαίου ιπποφαούς βελτίωσε σημαντικά τους δείκτες ηπατικής λειτουργίας, ενώ τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε μια μελέτη, όπου συμμετείχαν άτομα με κίρρωση του ήπατος.

Παρόλα αυτά τα επιστημονικά δεδομένα είναι ελάχιστα και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

  • Προλαμβάνει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως το ιπποφαές μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας την έκκριση της ινσουλίνης και την ευαισθησία των ιστών σε αυτή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες σε ανθρώπους που να εξετάζουν τη σχέση μεταξύ λήψης ιπποφαούς και του σακχαρώδη διαβήτη.

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το ιπποφαές είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Μια in vitro μελέτη έδειξε πως το ιπποφαές έχει την ικανότητα να προστατεύει από τους ιούς της γρίπης, του έρπητα και του HIV. Ωστόσο, μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη τα αποτελέσματα αυτά.

  • Διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες

Φλαβονοειδή, όπως η κερσετίνη, και άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις, που περιέχει το ιπποφαές, έχουν δείξει in vitro αντικαρκινικά αποτελέσματα, τα οποία αφορούν την εξόντωση και αναστολή της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.

Επιπλέον, έρευνες σε ζώα έχουν δείξει πως το ιπποφαές έχει την ικανότητα να προστατεύει τα υγιή κύτταρα από τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Medicinal and therapeutic potential of Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21963559/

What are the benefits of sea buckthorn oil? https://www.medicalnewstoday.com/articles/sea-buckthorn-oil-benefits#properties

The Top 11 Health Benefits of Sea Buckthorn Oil https://www.healthline.com/nutrition/sea-buckthorn-oil