Άσκηση και Υγεία

Κράμπες ποδιών: Αιτίες και θεραπεία

Οι κράμπες στα πόδια είναι ένας τύπος μυϊκής κράμπας που εμφανίζεται συχνότερα είτε στην καμάρα, είτε κοντά στα δάχτυλα, είτε στο πάνω μέρος του ποδιού. Οι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν μια σειρά από θεραπείες για να ανακουφιστούν από τις κράμπες στα πόδια. Οι μυϊκές κράμπες είναι οι ακούσιες συσπάσεις ενός μυός. Αυτοί οι σπασμοί μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων ή να ξυπνήσουν ένα άτομο στη μέση της νύχτας. Όπως και άλλες μυϊκές κράμπες, οι κράμπες στα πόδια μπορεί να προκαλέσουν ήπιο έως έντονο πόνο μέχρι να χαλαρώσει ο μυς και να σταματήσει η κράμπα. Ένα απαλό μασάζ ή ασκήσεις διάτασης μπορούν συχνά να βοηθήσουν τον μυ να επανέλθει σε χαλαρή κατάσταση. Οι κράμπες στα πόδια είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και σπάνια αποτελούν αιτία ανησυχίας. Τα άτομα που έχουν συχνές ή χρόνιες κράμπες στα πόδια μπορούν να μιλήσουν στο γιατρό τους για τα συμπτώματά τους. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες αυτής της κατάστασης.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Οι περισσότερες αιτίες είναι ακίνδυνες και προσωρινές. Αυτές οι μυϊκές κράμπες είναι συχνά εύκολο να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν.

 1. Χαμηλό κάλιο

Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στον έλεγχο λειτουργιών που είναι ζωτικής σημασίας για την κίνηση και τη συντήρηση των μυών. Όταν τα επίπεδα καλίου πέφτουν πολύ χαμηλά, το άτομο μπορεί να εμφανίσει κράμπες στα πόδια. Εάν τα επίπεδα καλίου ενός ατόμου είναι συχνά χαμηλά, μπορεί να έχει ανεπάρκεια καλίου, την οποία οι γιατροί αποκαλούν υποκαλιαιμία. Σε μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις υποκαλιαιμίας, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει:

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει την υποκαλιαιμία εξετάζοντας τα επίπεδα καλίου στο αίμα και στα ούρα.

 1. Υπερβολική άσκηση

Άνθρωποι σε όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, από αρχάριους έως κορυφαίους αθλητές, μπορεί να εμφανίσουν μυϊκές κράμπες εάν πιέσουν τους μυς τους υπερβολικά σε σύγκριση με τα συνήθη επίπεδα δραστηριότητάς τους. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2019, οι μυϊκές κράμπες που σχετίζονται με την άσκηση είναι η κατάσταση που απαιτεί συχνότερα ιατρική φροντίδα όταν οι άνθρωποι συμμετέχουν σε αθλήματα. Εάν ένα άτομο ασκείται πολύ έντονα κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή της αθλητικής εξάσκησης, οι καταπονημένοι μύες μπορεί να σφίξουν περισσότερο και να προκαλέσουν κράμπες στα πόδια.

 1. Αφυδάτωση

Όταν ένα άτομο αφυδατώνεται, το σώμα του στερείται την απαραίτητη ποσότητα νερού για να βοηθήσει τους ιστούς και τα όργανα να λειτουργήσουν σωστά. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών.Η αφυδάτωση μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους, όπως:

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ότι δεν πίνουν αρκετό νερό. Εάν εμφανιστεί οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, το άτομο μπορεί να είναι αφυδατωμένο και να χρειάζεται θεραπεία:

 1. Υπερβολικά στενά παπούτσια

Όταν τα παπούτσια ενός ατόμου είναι πολύ στενά, μπορεί να μειώσουν την κυκλοφορία του αίματος στο πόδι. Όταν το αίμα δεν κυκλοφορεί πλέον όπως θα έπρεπε, οι μύες στο πόδι μπορεί να πάθουν κράμπα. Τα σημάδια που δείχνουν ότι τα υποδήματα ενός ατόμου είναι πολύ στενά περιλαμβάνουν τα εξής:

 • τα πόδια αρχίζουν να μουδιάζουν
 • αδυναμία να κουνήσουν τα δάχτυλα των ποδιών μέσα στα παπούτσια
 • άβολο τρίψιμο στις φτέρνες ή τα δάχτυλα των ποδιών
 • τα παπούτσια αφήνουν βαθουλώματα στα πόδια

Αντικαθιστώντας τα περιοριστικά υποδήματά τους με καλά προσαρμοσμένα παπούτσια, οι άνθρωποι μπορούν να αποτρέψουν τα προβλήματα κυκλοφορίας.

 1. Παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής

Αρκετοί τύποι φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες ως παρενέργεια. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Ωστόσο, δεν θα εμφανίσουν όλοι μυϊκές κράμπες μετά τη λήψη αυτών των φαρμάκων.

 1. Νευρική βλάβη

Η νευρική βλάβη δεν προκαλεί κράμπες. Ωστόσο, ο πόνος και η δυσφορία που προκαλεί σε μέρη του σώματος μπορεί να μοιάζει με κράμπες. Είναι πιθανό ένα άτομο να αισθανθεί τις επιπτώσεις της νευρικής βλάβης στα πόδια του. Τα άτομα με διαβήτη είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε νευρική βλάβη σε αυτό το μέρος του σώματος. Τα άτομα μπορεί επίσης να παρουσιάσουν νευρική βλάβη εάν έχουν:

 • εκτεθεί σε τοξίνες
 • ορισμένες γενετικές διαταραχές
 • μεταβολικά προβλήματα
 • τραυματιστεί στο πόδι τους ή κοντά στο πόδι τους
 • λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου

Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία;

Οι καλύτερες θεραπείες ποικίλλουν ανάλογα με το τι προκαλεί κράμπες στα πόδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να ανακουφιστούν από τις κράμπες με ελαφρές διατάσεις και ήπια μασάζ. Εάν τα χαμηλά επίπεδα καλίου προκαλούν μυϊκές κράμπες, οι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν να λάβουν συμπληρώματα καλίου. Διαφορετικά, μπορούν να αυξήσουν τη διαιτητική τους πρόσληψη τρώγοντας τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι πατάτες και οι μπανάνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την αφυδάτωση πίνοντας νερό ή ποτά με ηλεκτρολύτες. Η αφυδάτωση μπορεί να απαιτεί ιατρική παρέμβαση εάν ένα άτομο δεν μπορεί να κρατήσει τα υγρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Εάν η υπερβολική άσκηση είναι η αιτία των κραμπών στα πόδια, το άτομο μπορεί να μειώσει τον χρόνο που ασκείται ή να μειώσει την ένταση της άσκησης. Τα αθλητικά μασάζ μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Όταν το πρόβλημα είναι τα παπούτσια, οι άνθρωποι μπορούν να ανακουφίσουν τις κράμπες αλλάζοντας τα υποδήματά τους. Πολλά καταστήματα υποδημάτων προσφέρουν υπηρεσίες μέτρησης ποδιών για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν παπούτσια που ταιριάζουν σωστά. Εάν ένα φάρμακο προκαλεί κράμπες, το άτομο θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό που το συνταγογραφεί για την παρενέργεια αυτή. Ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει εναλλακτικό φάρμακο ή μέθοδο θεραπείας. Τέλος, ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να είναι σε θέση να παράσχει φάρμακα, κρέμες ή άλλες θεραπείες για την ανακούφιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη βλάβη των νεύρων.

Ποια είναι η πρόληψη;

Ορισμένες κράμπες ποδιών μπορούν να προληφθούν. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορούν συχνά να προλάβουν τις κράμπες των ποδιών χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεθόδους:

 • άσκηση σε ένα άνετο όριο και κατάλληλα αθλητικά παπούτσια.
 • διατροφή πλούσια σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του καλίου
 • κατανάλωση άφθονων υγρών σωστή ενυδάτωση
 • φορώντας καλά προσαρμοσμένα παπούτσια
 • αλλαγή τυχόν φαρμάκων που προκαλούν μυϊκές κράμπες, υπό τις οδηγίες του γιατρού

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Muscle cramps. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499895/

Nocturnal leg cramps: Prevalence and associations with demographics, sleep disturbance symptoms, medical conditions, and cardiometabolic risk factors. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5460850/

Hypokalemia. https://rarediseases.org/rare-diseases/hypokalemia/

Muscle cramps. https://medlineplus.gov/musclecramps.html

Muscle cramps. http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00200