Βότανα

Μαγνόλια: Ένα πανέμορφο δέντρο με πανίσχυρες θεραπευτικές ιδιότητες

Η μαγνόλια ή μανόλια (Magnolia officinalis) είναι ένα δέντρο με όμορφα αρωματικά άνθη, τα οποία μαζί με το φλοιό χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην παραδοσιακή κινέζικη και γιαπωνέζικη ιατρική. Μερικές από τις πιο συχνές χρήσεις της αφορούν την ανακούφιση γαστρεντερικών διαταραχών, του άγχους, αλλεργιών, κλπ.

Από μελέτες των τελευταίων ετών, έχει αποδειχθεί πως ο φλοιός κυρίως της μαγνόλιας παρουσιάζει ορισμένα σημαντικά οφέλη για την υγεία, τα οποία οφείλονται σε μια σειρά βιοδραστικών ενώσεων που αυτός περιέχει. Συγκεκριμένα, μερικές από τις πιο σημαντικές είναι η μανολόλη, η χονοκιόλη, η 4-Ο-μεθυλχονοκιόλη και η οβοβατόλη.

Σε ποιες παθήσεις μπορεί να βοηθήσει η μαγνόλια;

  • Νευρολογικές παθήσεις

Ο φλοιός της μαγνόλιας φαίνεται να δρα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση διαφόρων νευρολογικών παθήσεων, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η νόσος του Alzheimer.

Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως οι πολυφαινόλες της μαγνόλιας έχουν σημαντική αγχολυτική δράση, η οποία μπορεί να σχετίζεται με την ενεργοποίηση του υποδοχέα γ-αμμαμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ενός νευροδιαβιβαστή που βοηθά στην ηρεμία και χαλάρωση του οργανισμού. Ο μηχανισμός αυτός δράσης μπορεί να συνδέεται και με την ευεργετική δράση της μαγνόλιας όσον αφορά την καλύτερη ποιότητα ύπνου και αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Οι πολυφαινόλες της μαγνόλιας μπορούν επίσης να βελτιώσουν τα επίπεδα σεροτονίνης και των μεταβολιτών της στον εγκέφαλο, καθώς και να ρυθμίσουν τα επίπεδα κορτικοστερόνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να δρουν αντικαταθληπτικά.

Τέλος, υπάρχουν επίσης δεδομένα που υποστηρίζουν πως ο φλοιός της μαγνόλιας μπορεί να βοηθήσει και στη θεραπεία της νόσου του Alzheimer.

  • Φλεγμονώδεις παθήσεις

Ο φλοιός της μαγνόλιας είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, όπως η μανολόλη και η χονοκιόλη, τα οποία καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για την υγεία ασθένειες, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση της μαγνόλιας συμβάλει στη μείωση του πόνου, που προκύπτει ως αποτέλεσμα της φλεγμονής στο σώμα (πχ. πόνος στις αρθρώσεις και τους μύες).

  • Γαστρεντερικές παθήσεις

Ο φλοιός της μαγνόλιας χρησιμοποιείται ευρέως στα πλαίσια της παραδοσιακής ιατρικής για την ανακούφιση γαστρεντερικών διαταραχών και επιστημονικά δεδομένα έχουν επιβεβαιώσει τις ευεργετικές αυτές ικανότητες. Συγκεκριμένα, τα συστατικά της μαγνόλιας έχουν την ικανότητα να χαλαρώνουν τους λείους μύες της γαστρεντερικής οδού και να μειώνουν τις κράμπες και τους μυϊκούς σπασμούς.

Μελέτες έχουν δείξει μάλιστα πως ο φλοιός της μαγνόλιας μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της λειτουργικής δυσπεψίας σε ανθρώπους, όπως το κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με μελέτες.

  • Καρκίνος

Η μανολόλη και η χονοκιόλη, δύο από τα κύρια συστατικά του φλοιού της μαγνόλιας, έχουν παρουσιάσει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η χονοκιόλη, σύμφωνα με μελέτες, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολλά υποσχόμενο αντικαρκινικό παράγοντα, καθώς έχει παρουσιάσει ευεργετικά αποτελέσματα in vitro στην αναστολή της ανάπτυξης καρκινικού όγκου στον μαστό, το ήπαρ, το δέρμα, το παχύ έντερο και τον εγκέφαλο.

Η μανολόλη έχει επίσης βοηθήσει στην καταστολή της ανάπτυξης καρκινικού όγκου σε διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση της μαγνόλιας;

Η χρήση μαγνόλιας θεωρείται ως επί το πλείστον ασφαλής, με εξαίρεση την περίπτωση της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και ατόμων που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή (αντιπηκτικά και ηρεμιστικά), η οποία μπορεί να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις με το βότανο.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Therapeutic applications of compounds in the Magnolia family https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21277893/

Magnolia Bark: Benefits, Usage, and Side Effects https://www.healthline.com/nutrition/magnolia-bark