Γήρανση

Ορμονική θεωρία της γήρανσης: Τελικά γιατί γερνάμε;

Μπορεί οι ορμόνες να σας γερνούν; Υπάρχουν πολλές θεωρίες πίσω από το γιατί γερνάμε, και μία από αυτές είναι η θεωρία των ορμονών για τη γήρανση. Οι ειδικοί που υποστηρίζουν αυτή την ιδέα πιστεύουν ότι οι ορμόνες, οι οποίες ελέγχουν τη λειτουργία των οργάνων, θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από τη διαδικασία της γήρανσης.

Ποιος ο ρόλος του ενδοκρινικού συστήματος;

Το ενδοκρινικό σύστημα του σώματός σας εκκρίνει και ελέγχει τις ορμόνες που ρυθμίζουν πολλές διαδικασίες του σώματος, όπως ο μεταβολισμός, η χρήση των θρεπτικών συστατικών, η απέκκριση και η αναπαραγωγή. Καθώς γερνάτε, τα συστήματα αυτά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά, οδηγώντας σε αλλαγές στο σώμα σας, όπως η εμμηνόπαυση. Η ορμονική θεωρία της γήρανσης αναφέρει ότι αυτές οι αλλαγές προκαλούν τελικά τα αποτελέσματα της γήρανσης.

Οι ορμόνες προκαλούν γήρανση;

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία των ορμονών για τη γήρανση. Σε μια παλαιότερη μελέτη, οι ερευνητές αφαίρεσαν την υπόφυση των ποντικιών, τον αδένα που ελέγχει μεγάλο μέρος του ενδοκρινικού συστήματος. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αντικατέστησαν την υπόφυση με συμπλήρωμα όλων των ορμονών που εντοπίστηκαν στα ποντίκια. Αποδείχθηκε ότι τα ποντίκια χωρίς υπόφυση ζούσαν περισσότερο από την ομάδα ελέγχου των ποντικιών που είχαν τον αδένα. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η υπόφυση πρέπει να εκκρίνει και μια άλλη άγνωστη ακόμη ορμόνη που επηρεάζει αρνητικά τη γήρανση. Έρευνες σε διάφορους οργανισμούς έδειξαν ότι μεταλλάξεις που μειώνουν τον ινσουλινόμορφο αυξητικό παράγοντα 1 (IGF-1) οδηγούν σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αλλά η μείωση του IGF-1 έχει ασυνεπή αποτελέσματα στις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία στους ανθρώπους. Μειώνει τους κινδύνους για κάποιους, αλλά τους αυξάνει για άλλους. Η αυξητική ορμόνη διεγείρει την παραγωγή του IGF-1, γεγονός που αποτελεί χτύπημα κατά της συμπληρωματικής χορήγησης ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (HGH) για να σταματήσει η γήρανση. Μια ενδιαφέρουσα ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Endocrinology το 2019, σημείωσε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα με περιορισμένες θερμίδες είχαν παρόμοιο ενδοκρινικό προφίλ με τους αιωνόβιους , με αμφότερους να έχουν ευνοϊκό προφίλ GH/IGF-1/ινσουλίνης. Ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων είναι μόνο ένας τομέας στον οποίο η τροποποίηση του τρόπου ζωής έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ορμονική λειτουργία. Ένα άλλο παράδειγμα αλλαγής του τρόπου ζωής που βελτιώνει την ορμονική λειτουργία είναι η παρατήρηση ότι η απώλεια βάρους και η άσκηση βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ποιες είναι οι ορμόνες της «αντιγήρανσης»;

Η αντίληψη ότι οι ορμόνες ή η μειωμένη παραγωγή ορμονών μπορεί να προκαλέσει γήρανση έχει επίσης οδηγήσει ορισμένους να πιστεύουν ότι η σωστή ποσότητα ορισμένων ορμονών θα μπορούσε να αποτελέσει ελιξίριο κατά της γήρανσης. Η αυξητική ορμόνη, η οποία παράγεται από την υπόφυση, συμβάλλει στη διατήρηση των ιστών και των οργάνων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Είναι επίσης υπεύθυνη για την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας. Η συνθετική ανθρώπινη αυξητική ορμόνη έχει μελετηθεί με αυτόν τον τρόπο και προωθείται από ορισμένους ως πιθανή πηγή νεότητας, με τους υποστηρικτές της να ελπίζουν ότι μπορεί να ανακόψει τη μείωση της ανάπτυξης των ιστών λόγω γήρανσης. Ενώ ορισμένοι ενήλικες έχουν ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης και χρειάζονται συμπλήρωμα, αυτή η κατάσταση είναι σπάνια. Η έρευνα είναι αναποφάσιστη για οποιαδήποτε άλλα πιθανά οφέλη της HGH. Επιπλέον, η χρήση της HGH έχει πολλές πιθανές παρενέργειες, όπως πρήξιμο των χεριών και των ποδιών, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, διαβήτη, υπέρταση και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια άλλη πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η αυξητική ορμόνη διεγείρει τον IGF-1 και ορισμένες θεωρίες λένε ότι η μείωση του IGF-1 είναι ευεργετική για τη γήρανση. Σε αυτή την περίπτωση, η προσθήκη αυξητικής ορμόνης θα προκαλούσε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τελικά…

Οι ορμονικές αλλαγές αποτελούν σημαντικό μέρος της γήρανσης. Το αν ελέγχουν τον ρυθμό με τον οποίο συμβαίνει η γήρανση ή είναι συνέπεια άλλων αλλαγών στο σώμα είναι άγνωστο. Είναι απίθανο η ορμονική υποκατάσταση στους ανθρώπους να αυξήσει τη διάρκεια ζωής και μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη. Ορισμένοι γιατροί θα συνταγογραφήσουν HGH, αλλά η έρευνα δεν υποστηρίζει τη χρήση της για την αντιγήρανση. Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι υπάρχουν πολλές άλλες θεωρίες για τη γήρανση. Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να ζήσουμε αρκετά για να δούμε ποιες είναι σωστές.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Aging changes in hormone production https://medlineplus.gov/ency/article/004000.htm

Infoaging Guide to Theories of Aging https://www.afar.org/docs/migrated/111121_INFOAGING_GUIDE_THEORIES_OF_AGINGFR.pdf

GH and ageing: Pitfalls and new insights https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28477727/