Μολυσματικές ασθένειες

Ουρολοίμωξη: Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης των νεφρών

Εάν είστε γυναίκα, πιθανότατα έχετε νιώσει (ή πιθανότατα θα νιώσετε κάποια στιγμή) τον πόνο μιας ουρολοίμωξης (UTI). Μπορεί στην αρχή να μην σας φαίνεται κάτι σημαντικό, αλλά μια συνηθισμένη ουρολοίμωξη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης των νεφρών. Αν και η επιπλοκή είναι σπάνια, μπορεί να γίνει σοβαρή, ειδικά αν δεν λάβετε εγκαίρως θεραπεία.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ουρολοίμωξης και σκέφτεστε: «Ε, μπορώ να περιμένω μερικές ημέρες ακόμα για να πάρω αυτά τα αντιβιοτικά», ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Θα είναι καλύτερα να αντιμετωπίσετε τη λοίμωξη άμεσα.

Αλλά πώς θα καταλάβετε αν έχει προχωρήσει σε μια λοίμωξη των νεφρών; Και τι προκαλεί μια τέτοια λοίμωξη; Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε, καθώς και γιατί είναι τόσο σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Τι είναι η νεφρική λοίμωξη;

Η λοίμωξη των νεφρών, ή αυτό που οι γιατροί αποκαλούν πυελονεφρίτιδα, είναι ένας τύπος λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος που τις περισσότερες φορές προέρχεται από την ουροδόχο κύστη (λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος) και εξαπλώνεται στο ένα ή και στα δύο νεφρά. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να προκληθούν από βακτήρια ή ιούς, αλλά το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) είναι ένας κοινός ένοχος, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Ασθενειών (NIDDK). Οι περισσότεροι τύποι E. coli είναι συνήθως αβλαβείς και βρίσκονται στο έντερό σας, αλλά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν χάος όταν φτάσουν στο ουροποιητικό σύστημα, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Οι λοιμώξεις των νεφρών είναι μία από τις πιο συχνές ουρολογικές. Και είναι συνήθως εύκολο να αντιμετωπιστούν – αρκεί να τις αντιμετωπίσετε νωρίς.

Λοίμωξη των νεφρών έναντι ουρολοίμωξης: Ποια είναι η διαφορά;

Η λοίμωξη των νεφρών είναι ένας τύπος ουρολοίμωξης, αλλά συχνά είναι πιο επιθετική επειδή η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης έχει εξαπλωθεί πιο πάνω στο ουροποιητικό σύστημα. Έτσι, αν καθυστερήσετε να αναζητήσετε θεραπεία, τα πράγματα μπορεί ίσως να αρχίσουν να γίνονται επικίνδυνα. Πρόκειται για μια σοβαρή λοίμωξη του οργάνου και πρέπει να τη φροντίζετε. Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης είναι δυσάρεστες, αλλά οι λοιμώξεις των νεφρών μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Όσο για το πόσος χρόνος χρειάζεται για να μετατραπεί μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης σε λοίμωξη των νεφρών, δεν υπάρχει απάντηση που να ταιριάζει σε όλους, αλλά μόλις τα βακτήρια, που προκαλούν τη μόλυνση, φτάσουν από την ουροδόχο κύστη στα νεφρά, τα συμπτώματα ενός ατόμου μπορεί να αρχίσουν να εντείνονται πολύ ξαφνικά.

Τι προκαλεί μια νεφρική λοίμωξη και ποιοι παράγοντες κινδύνου πρέπει να ληφθούν υπόψη;

Τα βακτήρια μετακινούνται από τον πρωκτό (θυμηθείτε, το E. coli είναι κοινό στο γαστρεντερικό σωλήνα) στην ουρήθρα, τον μικρό σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα έξω από το σώμα σας -και την είσοδο στο ουροποιητικό σύστημα. Από εκεί τα βακτήρια μπορούν να μετακινηθούν στην ουροδόχο κύστη και στη συνέχεια στα νεφρά μέσω των ουρητήρων, που είναι οι σωλήνες που συνδέουν την ουροδόχο κύστη με τα νεφρά.

Τα βακτήρια μπορούν πιο εύκολα να κάνουν τη μετακίνησή τους από τον πρωκτό στην ουρήθρα αν κάνετε πράγματα όπως το σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός αντί από μπροστά προς τα πίσω. Πιο σπάνια, μπορεί να πάθετε λοίμωξη των νεφρών εάν βακτήρια εισέλθουν στο αίμα σας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και φτάσουν στα νεφρά σας.

Όσο για το ποιος είναι πιο πιθανό να τις πάθει; Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς από άλλους. Εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο, είναι ακόμη πιο σημαντικό να γνωρίζετε τα πιθανά σημάδια μιας νεφρικής λοίμωξης .Σύμφωνα με την Mayo Clinic, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε λοίμωξη των νεφρών αν έχετε έναν από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

  1. Είστε γυναίκα: Επειδή ο κόλπος και ο πρωκτός είναι ανατομικά κοντά μεταξύ τους και η ουρήθρα στον κόλπο είναι μικρότερη από την ουρήθρα στο πέος, τα βακτήρια έχουν ευκολότερο τρόπο να εισέλθουν στην ουροδόχο κύστη και πιθανώς να εξαπλωθούν στα νεφρά – σε αυτή την περίπτωση, το θέμα είναι η μικρή απόσταση.
  2. Είστε έγκυος: Οι ανατομικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν είστε έγκυος μπορεί να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για λοιμώξεις των νεφρών.
  3. Έχετε περάσει την εμμηνόπαυση: Μετά την εμμηνόπαυση, η πτώση της παραγωγής οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κολπικού ερεθισμού που μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοιμώξεις. Μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για τα μετεμμηνοπαυσιακά άτομα με ιστορικό υποτροπιάζουσας ουρολοίμωξης είναι τα τοπικά κολπικά οιστρογόνα.
  4. Είστε άνω των 65 ετών: Καθώς μεγαλώνετε, είναι πιο πιθανό να καταλήξετε με νεφρική λοίμωξη λόγω ανατομικών αλλαγών και αλλαγών στη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
  5. Έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Καταστάσεις όπως ο διαβήτης και ο HIV, καθώς και η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, μπορεί να δυσχεράνουν το σώμα σας να καταπολεμήσει τα επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν νεφρική λοίμωξη.
  6. Χρησιμοποιήσατε πρόσφατα καθετήρα: Μερικές φορές χρησιμοποιούνται μετά από χειρουργική επέμβαση, οι καθετήρες χρησιμοποιούνται για την αποστράγγιση των ούρων από την ουροδόχο κύστη, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
  7. Έχετε άλλα προβλήματα με το ουροποιητικό σύστημα: Όταν μια μικρή ποσότητα ούρων ρέει με λάθος τρόπο προς τα πάνω στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπές σε νεφρική λοίμωξη.

Ποια είναι τα σημάδια μιας νεφρικής λοίμωξης; Και πώς θα νιώθετε με μια νεφρική λοίμωξη;

Τόσο οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης όσο και οι λοιμώξεις των νεφρών μοιράζονται ορισμένα συμπτώματα, όπως η επώδυνη ούρηση, η συχνότητα και η επείγουσα ανάγκη, αλλά συνήθως μόνο οι λοιμώξεις των νεφρών παρουσιάζουν πόνο στην πλάτη, ναυτία ή έμετο, πυρετό και ρίγη. Αυτός ο πόνος είναι γνωστός ως πλευρικός πόνος στην ιατρική και συνήθως παρουσιάζεται σε κάθε πλευρά του σώματός σας μεταξύ του άνω μέρους της κοιλιάς και του κάτω μέρους της πλάτης. Θα παρατηρήσετε πιθανότατα έναν βαθύ, θαμπό πόνο στην περιοχή, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθεί ο πόνος στα νεφρά σας.

Έτσι, αν είστε ένας νέος ή μεσήλικας ενήλικας, τα σημάδια μιας νεφρικής λοίμωξης είναι παρόμοια με αυτά που μπορεί να αντιμετωπίσετε στα αρχικά στάδια των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης με επιπλέον δυσάρεστα που προστίθενται στην κορυφή. Ακολουθεί μια ανάλυση για το τι πρέπει να προσέξετε:

Μια σημαντική πληροφορία: Τα σημάδια μόλυνσης των νεφρών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία σας. Οι ενήλικες άνω των 65 ετών μπορεί να μην έχουν κανένα από τα τυπικά συμπτώματα και αντ’ αυτού να παρουσιάζουν γνωστικά προβλήματα όπως σύγχυση, παραισθήσεις και αποδιοργανωμένη ομιλία.

Τα μωρά και τα νήπια, ιδίως τα κορίτσια και τα αγόρια χωρίς περιτομή, μπορεί επίσης να είναι επιρρεπή σε λοιμώξεις των νεφρών. (Στην πραγματικότητα, είναι δεύτερες μετά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος μεταξύ των πολύ μικρών παιδιών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.) Και όταν προσβάλλονται παιδιά κάτω των δύο ετών, το μόνο σύμπτωμα που μπορεί να έχουν είναι υψηλός πυρετός.

Πώς επιβεβαιώνεται η διάγνωση της λοίμωξης των νεφρών;

Εάν αισθάνεστε σημάδια μόλυνσης των νεφρών, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, αν είναι δυνατόν. Μια λοίμωξη των νεφρών μπορεί να είναι σοβαρή, επειδή μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη, απειλητική για τη ζωή κατάσταση υγείας που ονομάζεται σήψη. (Τα σημάδια της σήψης περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, γρήγορη αναπνοή, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, εξάνθημα και σύγχυση, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ).

Ακόμη και αν η λοίμωξη δεν εξελιχθεί σε αυτό, μια νεφρική λοίμωξη μπορεί να γίνει χρόνια, δηλαδή μακροχρόνια, και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα νεφρά σας. Απευθυνθείτε στα επείγοντα περιστατικά εάν έχετε ενδείξεις νεφρικής λοίμωξης.

Για το γιατρό σας, η διάγνωση μιας νεφρικής λοίμωξης είναι αρκετά απλή. Θα πρέπει να ξεκινήσει με εργαστηριακές εξετάσεις, όπως μια ανάλυση ούρων. Αφού παραδώσετε το δείγμα σας, τα ούρα εξετάζονται στο μικροσκόπιο για να ελεγχθεί η παρουσία βακτηρίων και λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τη λοίμωξη. Για να δείτε με τι είδους βακτήρια έχετε να κάνετε, τα ούρα θα πρέπει επίσης να καλλιεργηθούν κατά τη διάρκεια μιας έως τριών ημερών. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι ο γιατρός σας χρησιμοποιεί το καλύτερο διαθέσιμο φάρμακο για τη θεραπεία της συγκεκριμένης λοίμωξης. Η χρήση λάθος αντιβιοτικών μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στην ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά, γεγονός που μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη τη θεραπεία μελλοντικών λοιμώξεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα για να εξετάσει από κοντά τα νεφρά σας.

Τι να περιμένετε από τη θεραπεία της λοίμωξης των νεφρών

Μια λοίμωξη των νεφρών είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί εάν εντοπιστεί στο αρχικό της στάδιο, ειδικά εάν είστε νέοι και γενικά υγιείς. Σε αυτή την περίπτωση, μια σειρά αντιβιοτικών διάρκειας μιας έως δύο εβδομάδων είναι συνήθως αρκετή. Ωστόσο, η λήψη ολόκληρου του κύκλου των αντιβιοτικών είναι το κλειδί για την πλήρη καταπολέμηση της λοίμωξης, ακόμη και αν αισθάνεστε απολύτως καλά στα μισά του, οπότε φροντίστε να παίρνετε κάθε δόση.

Εάν έχετε σοβαρή λοίμωξη των νεφρών (που χαρακτηρίζεται από έμετο, ναυτία, αφυδάτωση, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή σύγχυση) ή είστε ανοσοκατεσταλμένος, πιθανότατα θα χρειαστεί να αντιμετωπιστείτε στο νοσοκομείο με ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Μετά από λίγες ημέρες, θα πρέπει να μπορείτε να προχωρήσετε στη λήψη αντιβιοτικών από το στόμα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για μια λοίμωξη των νεφρών. Συνήθως, αυτό εξετάζεται μόνο εάν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι υπάρχει κάτι που εμποδίζει το ουροποιητικό σας σύστημα (και προκαλεί επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις), όπως μια πέτρα στους νεφρούς ή ένας διογκωμένος προστάτης.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της νεφρικής λοίμωξης;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν 100% από μια νεφρική λοίμωξη – αλλά υπάρχει η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών εάν μια τέτοια λοίμωξη αφεθεί χωρίς θεραπεία. Όπως αναφέραμε, μια λοίμωξη των νεφρών που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως σήψη. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας αντιδρά υπερβολικά σε μια λοίμωξη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής πίεσης και να προκαλέσει σοκ στο σώμα. Αυτό μπορεί να κάνει τα όργανά σας να αποτύχουν, γεγονός που, στις πιο ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Ακόμη και σε μη απειλητικές για τη ζωή περιπτώσεις, εάν έχετε μια λοίμωξη των νεφρών που γίνεται χρόνια, μπορεί να καταλήξετε με μόνιμη βλάβη των νεφρών που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως νεφροπάθεια ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Στις εγκύους, οι μη θεραπευμένες λοιμώξεις των νεφρών μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο γέννησης μωρού με χαμηλό βάρος γέννησης.

Όλα αυτά ακούγονται τρομακτικά, αλλά να τι είναι πιο σημαντικό να γνωρίζετε: Η λοίμωξη των νεφρών θεραπεύεται. Το θέμα είναι πόσο σύντομα θα αναζητήσετε θεραπεία μόλις αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα νεφρικής λοίμωξης.

+ 12 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Female Pelvic Medicine & Reconstructive Surgery, Vaginal Estrogen for the Prevention of Recurrent Urinary Tract Infection in Postmenopausal Women: A Randomized Clinical Trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31232721/

Pediatrics in Review, Pyelonephritis https://publications.aap.org/pediatricsinreview/article-abstract/26/10/364/75803/Pyelonephritis?redirectedFrom=fulltext

Clinical Focus: Gastroenterology, Hepatology & Nephrology, Treatment of Urinary Tract Infections in the Era of Antimicrobial Resistance and New Antimicrobial Agents https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31608743/

American Urological Association, Recurrent Uncomplicated Urinary Tract Infections in Women: AUA/CUA/SUFU Guideline (2019) https://www.auanet.org/guidelines/guidelines/recurrent-uti#x14260

Kidney Infection (Pyelonephritis) https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/kidney-infection-pyelonephritis

Urinary tract infection (UTI) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447

Kidney infection https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-infection/symptoms-causes/syc-20353387

Symptoms & Causes of Kidney Infection (Pyelonephritis) https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/kidney-infection-pyelonephritis/symptoms-causes

Sepsis https://medlineplus.gov/sepsis.html

Can Cranberry Stop Your UTIs? https://health.clevelandclinic.org/can-cranberry-juice-stop-uti/

Diagnosis of Kidney Infection (Pyelonephritis) https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/kidney-infection-pyelonephritis/diagnosis

Treatment for Kidney Infection (Pyelonephritis) https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/kidney-infection-pyelonephritis/treatment