Πρόληψη και θεραπεία

Τα 6 εμβόλια που πρέπει να κάνουν όλοι οι παππούδες και οι γιαγιάδες

Παρόλο που ο καθένας μπορεί να νοσήσει με γρίπη και άλλες μολυσματικές ασθένειες, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αν μολυνθούν. Σε περίπτωση που είστε άνω των 65 ετών, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Πιο κάτω λοιπόν, θα αναφέρουμε τα έξι βασικότερα εμβόλια που πρέπει να έχετε, τα οποία αν δεν έχετε κάνει θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας προς διευθέτησή τους.

Ποια εμβόλια είναι απαραίτητα για τους ηλικιωμένους;

1. Εμβόλιο γρίπης

Κάθε χρόνο πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι από γρίπη, ενώ άλλοι τόσοι νοσηλεύονται εξαιτίας αυτής της διαρκώς εξελισσόμενης λοίμωξης του αναπνευστικού.

Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από γρίπη. Σύμφωνα μάλιστα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου το 70-85% των θανάτων που σχετίζονται με τη γρίπη αφορούν άτομα 65 ετών και άνω, ενώ το 50-70% των νοσηλειών αφορά και πάλι αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, όχι μόνο για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τα νεότερα μέλη της οικογένειάς τους. Φέτος προβλέπεται έξαρση της γρίπης και θα πρέπει να σκεφτείτε και τα νεότερα μέλη της οικογένειας. Μέχρι τα μωρά να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου σε ηλικία 6 μηνών, είναι εξαιρετικά ευάλωτα στις επιπλοκές της γρίπης (πρέπει να κάνω το εμβόλιο της γρίπης στο παιδί μου;) ( Επιστήμονες απαντούν ερωτήσεις σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης)

2. Εμβόλιο Tdap

Αν περιμένετε εγγόνι, πιθανότατα ο γιατρός σας να σας συμβουλεύσει να κάνετε το εμβόλιο Tdap αν δεν το έχετε κάνει στην εφηβεία σας. Το συγκεκριμένο εμβόλιο προστατεύει από τρείς ασθένειες: τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκκύτη.

Το εμβόλιο είναι σημαντικό διότι ο κοκκύτης τείνει να έχει ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργική ρινίτιδα και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανόν να μην διαγνωστεί. Ακόμη και έτσι όμως, η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί στο νεογνό, για το οποίο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι σοβαρή. Σύμφωνα με το CDC, περίπου τα μισά μωρά κάτω του ενός έτους που μολύνονται από κοκκύτη χρειάζονται νοσηλεία.

3. Εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

Παρόλο που ο κοκκύτης μεταδίδεται συνήθως από τους ενήλικες στα μικρά παιδιά, ο πνευμονιόκοκκος -ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και άλλες σοβαρές ασθένειες- μεταδίδεται συχνότερα από τα παιδιά στους ενήλικες.

Γενικότερα, ο πνευμονιόκοκκος προκαλεί ήπιες ασθένειες στα παιδιά, όπως η λοίμωξη του αυτιού. Όμως, σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί την κύρια αιτία πνευμονίας, η οποία είναι πιο πιθανόν να οδηγήσει σε θάνατο.

4. Εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα

Τα άτομα άνω των 50 ετών θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους για τη λήψη του εμβολίου για τον έρπη ζωστήρα, ακόμη και αν έχουν περάσει ήδη έρπη ζωστήρα στο παρελθόν.

Αν και ο έρπητας ζωστήρας σπάνια οδηγεί σε θάνατο, μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως ο μεταερπητικός νευροπαθητικός πόνος και ο οφθαλμικός έρπητας ζωστήρας. Τα άτομα 65 ετών και άνω, που είναι πιθανότερο να έχουν ανοσοκαταστολή, διατρέχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας από τον έρπη ζωστήρα, σε σύγκριση με τα άτομα κάτω των 65 ετών.

5. Εμβόλιο MMR

Εάν έχετε γεννηθεί πριν από το 1957 και δεν έχετε εμβολιαστεί κατά της ιλαράς πρόσφατα, ενδεχομένως να χρειάζεστε μια αναμνηστική δόση.

Παρόλο που οι ηλικιωμένοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ιλαρά, σε περίπτωση που μολυνθούν θα έχουν σοβαρές επιπλοκές. Σύμφωνα με το CDC, ένας στους πέντε μη εμβολιασμένους χρειάζεται νοσηλεία αν νοσήσει με ιλαρά, ιδιαίτερα τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

6. Εμβόλιο covid-19

Τα άτομα 65 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, επιπλοκών και θανάτου από τη νόσο COVID-19, συγκριτικά με όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Στην πραγματικότητα, οι στατιστικές δείχνουν ότι οκτώ στους δέκα θανάτους που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19 αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Ο εμβολιασμός συνιστάται για όλα τα άτομα 12 ετών και άνω, ενώ προς το παρόν, δεν συνιστάται για μικρότερα παιδιά έως ότου διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.