Διατροφή

Xυμός αλόης: Βοηθάει πραγματικά στην υγεία του εντέρου;

Τι είναι η αλόη βέρα;

Το φυτό αλόη βέρα είναι ένα παχύφυτο της οικογένειας των κρίνων που αναπτύσσεται αυτοφυώς στη φύση στην Αφρική και τη Μαδαγασκάρη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποιείται ως τοπική θεραπεία από το 1500 π.Χ. περίπου.

Η αλόη βέρα έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία προβλημάτων υγείας όπως:

  • Κοψίματα
  • Τσιμπήματα
  • Πληγές

Σε τι βοηθάει ο χυμός αλόης βέρα τον οργανισμό μας;

Υπάρχουν διαφημίσεις που ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση του χυμού αλόης για μια εβδομάδα προσφέρει στο δέρμα λάμψη, καθώς και ότι μειώνει το φούσκωμα μετά το φαγητό. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι διαφημίσεις συχνά λένε πολλά, για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, για τα οποία όμως δεν υπάρχουν πάντα επαρκείς αποδείξεις. Είναι λοιπόν νόμιμοι αυτοί οι ισχυρισμοί για το χυμό αλόης βέρα;

Πώς φτιάχνετε ο χυμό αλόης;

Αν πάρετε ένα φύλλο αλόης βέρα, μπορείτε να ξεφλουδίσετε την εξωτερική επίστρωσή του και να αφαιρέσετε το εσωτερικό που μοιάζει με τζελ και να το βάλετε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει χυμός.

Ωστόσο, παρά τους πολλούς ισχυρισμούς σχετικά με τα οφέλη του χυμού αλόης για την υγεία, τα στοιχεία που τους υποστηρίζουν είναι ελάχιστα.

Τι περιέχει ο χυμός αλόης βέρα;

Ο χυμός αλόης είναι στην πραγματικότητα μια πλούσια πηγή βιταμινών –ιδιαίτερα Α, C και Ε– μαζί με φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), ασβέστιο και μαγνήσιο. Προτιμάται από πολλούς για το γεγονός ότι είναι μια φυτική πηγή τροφής χαμηλής θερμιδικής αξίας, καθώς και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Ποια είναι τα οφέλη της αλόης βέρα για την υγεία;

  1. Αντιφλεγμονώδη δράση

Η αλόη έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία κάνουν καλό στη συνολική υγεία. Ο χυμός αλόης βέρα θα μπορούσε, θεωρητικά, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη και συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χρόνιας συστηματικής φλεγμονής.

  1. Γαστρεντερικές επιδράσεις

Ο χυμός αλόης βέρα μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Για παράδειγμα, ο χυμός αλόης βέρα μπορεί να λειτουργήσει ως καθαρτικό. Περιέχει φυτικές ενώσεις που ονομάζονται γλυκοζίτες ανθρακινόνης, οι οποίες έχουν ισχυρή καθαρτική δράση. Εμποδίζουν την απορρόφηση νατρίου στο έντερο και διεγείρουν τη ροή νερού στο έντερο για να παράγουν πιο μαλακά κόπρανα και να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα. Αλλά αυτή η επίδραση έχει αποδειχθεί μόνο σε λίγες βραχυπρόθεσμες μελέτες.

Σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου Εντέρου, οι μελέτες σχετικά με τη χρήση του χυμού αλόης δεν έχουν δείξει στατιστικά σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων.

  1. Ανακούφιση της παλινδρόμησης

Μια μικρή μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σιροπιού αλόης βέρα τη νύχτα βελτίωσε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι ο χυμός αλόης βέρα μπορεί να μειώσει την παραγωγή οξέων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να προτείνουν τη χρήση του αντί της φαρμακευτικής αγωγής ή άλλων μέτρων διατροφής.

  1. Έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χυμού αλόης βέρα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε προ-διαβητικούς ασθενείς.

Ωστόσο δεν μπορούν να κάνουν υποθέσεις ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άτομα με διαβήτη. Δεν υπάρχει τρέχουσα σύσταση για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να πίνουν χυμό αλόης.

Μπορεί ο χυμός αλόης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Η σκόνη αλόης βέρα βρίσκεται συνήθως σε προϊόντα που βοηθούν στην απώλεια βάρους, όπως φυτικά και προβιοτικά συμπληρώματα και χυμούς.

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η αλόη βέρα βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού όταν καταναλώνεται πριν από ένα γεύμα, καθώς και ότι βοηθά στην πέψη και στην καύση του λίπους.

Ωστόσο, η έρευνα για το θέμα αυτό είναι περιορισμένη.

Πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες προτού τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί σχετικά με τη χρήση της αλόης βέρα για την απώλεια βάρους.

Είναι ο χυμός αλόης βέρα καλός για το δέρμα;

Πολλές μελέτες έχουν δείξει οφέλη από την τοπική χρήση του τζελ αλόης βέρα στο δέρμα, γι’ αυτό και αποτελεί κοινό συστατικό πολλών προϊόντων περιποίησης μαλλιών και δέρματος.

Η αλόη βέρα βρίσκεται σε προϊόντα όπως οι μάσκες προσώπου και εφαρμόζεται ακόμη και σε σχεδόν φυσική μορφή. Ως αποτέλεσμα, τα προϊόντα με αλόη βέρα μπορούν να μειώσουν την ερυθρότητα και το πρήξιμο και να εξισορροπήσουν την επιδερμίδα.

Επιπλέον, το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης αναφέρει ότι το τζελ αλόης βέρα έχει τη δυνατότητα να καταπραΰνει το έκζεμα και την ψωρίαση, αλλά η έρευνα είναι περιορισμένη.

Όμως, δεν συνιστάται η χρήση αλόης βέρα σε σοβαρές πληγές, καθώς το τζελ μπορεί να επιδεινώσει και να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Είναι ασφαλής ο χυμός αλόης βέρα;

Η ασφαλής χρήση του χυμού αλόης βέρα έχει επιβεβαιωθεί μόνο για διάστημα έως δύο μηνών και η ασφάλεια της πιο μακροχρόνιας χρήσης δεν είναι γνωστή. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει ανισορροπία των ηλεκτρολυτών.

Ο χυμός αλόης αποτρέπει την αφυδάτωση;

Ενώ οι ισχυρισμοί αναφέρουν ότι ο χυμός αλόης προσφέρει ενυδάτωση, στην πραγματικότητα κάνει το αντίθετο, ενθαρρύνοντας τη μεταφορά νερού στον αυλό του εντέρου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, όχι να την αποτρέψει. Σκεφτείτε την αίσθηση που νιώθετε μετά από διάρροια – η καθαρτική επίδραση μπορεί να σας αφήσει αφυδατωμένους.

Μπορεί ο χυμός αλόης να καθαρίσει το συκώτι;

Η δουλειά του ήπατος είναι να καθαρίζει τις τοξίνες από το σώμα, οπότε το κάνει αυτό χωρίς τη βοήθεια του χυμού αλόης. Έχουν υπάρξει ορισμένες αναφορές για την πρόκληση ηπατίτιδας από το χυμό αλόης βέρα, η οποία είναι μια φλεγμονή του ήπατος. Ο χυμός αλόης περιγράφεται ως ηπατοτοξικός, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι επιζήμιος ή καταστροφικός για τα ηπατικά κύτταρα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του χυμού αλόης βέρα;

Ενώ η αλόη βέρα μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, υπάρχουν παράγοντες που πρέπει να σκεφτείτε πριν την καταναλώσετε ή την εφαρμόσετε στο δέρμα σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να είστε αλλεργικοί στην αλόη βέρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής και η λήψη αλόης βέρα από το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και έμετο.

Εάν έχετε κάποιο είδος νεφρικής ή καρδιακής νόσου, η αλόη βέρα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στους ηλεκτρολύτες για έως και δύο μήνες, καθώς και σε αλλαγές στα επίπεδα νατρίου και καλίου. Μακροχρόνιες μελέτες δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί, οπότε η ασφάλεια δεν μπορεί να εγγυηθεί.

Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί εάν παίρνετε φάρμακα για υπογλυκαιμία και έχετε διαβήτη τύπου 2, καθώς οι δυνατότητες της αλόης βέρα να μειώνει τη γλυκόζη του αίματος δεν έχουν αποδειχτεί και υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης απότομης πτώσης του σακχάρου.

Είναι η αλόη βέρα κατάλληλη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν είστε έγκυος, ο χυμός αλόης πρέπει επίσης να αποφεύγεται. Η έρευνα είναι περιορισμένη σχετικά με τις επιπτώσεις της στην αναπαραγωγή, αλλά μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι ο χυμός αλόης βέρα μπορεί να προκαλέσει θνησιμότητα και βλάβη στο σπέρμα.

Το κίτρινο εκχύλισμα από το εσωτερικό της αλόης ονομάζεται λάτεξ αλόης. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν, καθώς έχει βρεθεί ότι είναι ισχυρό καθαρτικό.

Ποιες είναι οι συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου πριν την κατανάλωση της αλόης;

  1. Να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων και να αποφεύγετε εκείνα που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη
  2. Προτιμήστε καθαρό, βιολογικό χυμό
  3. Αποθηκεύστε τον χυμό στο ψυγείο, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, και καταναλώστε τον μέχρι την ημερομηνία λήξης
  4. Μην καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα από τη συνιστώμενη
  5. Μην τον δίνετε σε παιδιά
  6. Πίνετε ταυτόχρονα άφθονο νερό ή αραιώστε την αλόη σε νερό, καθώς μπορεί να σας αφυδατώσει
  7. Περιορίστε τη χρήση της αν έχετε παρενέργειες – όπως κράμπες στην κοιλιά, διάρροια ή υπερβολικά αέρια
  8. Ελέγξτε με τον γιατρό σας αν είναι ασφαλές να πίνετε τον χυμό της αλόης, αν πάσχετε από χρόνιες παθήσεις ή αν παίρνετε τακτικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των διουρητικών ή των στεροειδών


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Aloe Vera Juice https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/generic/aloe-vera-juice

Efficacy and safety of Aloe vera syrup for the treatment of gastroesophageal reflux disease: a pilot randomized positive-controlled trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26742306/

Improvement of glucose and lipid profile status with Aloe vera in pre-diabetic subjects: a randomized controlled-trial https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4399423/

Aloe vera: A review of toxicity and adverse clinical effects https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6349368/

Integrative Approaches to Care https://www.psoriasis.org/integrative-approaches-to-care/