Πρόληψη και θεραπεία

Υγεία του εντέρου και Αλτσχάιμερ: Ποια η σχέση μεταξύ τους;

Για πρώτη φορά, ερευνητές κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τη σχέση ανάμεσα στις γαστρεντερικές διαταραχές και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. (Μπορούν φάρμακα της ΔΕΠΥ να θεραπεύσουν το Αλτσχάιμερ;)

Η υγεία του εντέρου συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ;

Σύμφωνα με νέα δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan της Αυστραλίας, υπάρχει μια σαφής γενετική επικάλυψη μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ και ορισμένων γαστρεντερικών παθήσεων, όπως:

Σημειώνεται ότι δεν παρατηρήθηκε η ίδια επικάλυψη ανάμεσα στα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Για να καταφέρουν να προσδιορίσουν τη σχέση ανάμεσα στις πιο πάνω γαστρεντερικές διαταραχές και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές αξιολόγησαν γενετικές πληροφορίες από 400.000 άτομα που είχαν συμμετάσχει παλαιότερα σε μελέτες κοόρτης.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Emmanuel Adewuyi PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan στη Δυτική Αυστραλία, δεδομένου ότι στην παρούσα μελέτη ενοχοποιήθηκαν οι εντερικές διαταραχές ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είναι λογικό να θεωρηθεί ότι η βελτιωμένη υγεία του εντέρου μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Ωστόσο, όπως εξήγησε, παρά την πιο πάνω σύνδεση, δεν υπάρχει καμία αιτιώδης απόδειξη που να συνδέει τις δύο καταστάσεις μεταξύ τους. Με απλά λόγια, δεν υπάρχουν απτά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι οι γαστρεντερικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ ή το αντίστροφο. (Νόσος Αλτσχάιμερ: Στο φως νέοι παράγοντες κινδύνου και πρώιμα σημάδια)

Πέραν από τις πιο πάνω συνδέσεις, οι ερευνητές παρατήρησαν παράλληλα ότι τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης συσχετίστηκαν τόσο με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, όσο και με τις διαταραχές του εντέρου. Με βάση αυτό, τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη (όπως οι στατίνες) και η υγιεινή διατροφή, θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο και στις δύο ασθένειες. (Νόσος Αλτσχάιμερ: Για ποιους λόγους είναι πιο συχνή στις γυναίκες;)

Μπορεί η διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών και Αλτσχάιμερ;

Ο τρόπος διατροφής έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική ανθρώπινη υγεία και τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δείχνουν το πόσο σημαντική είναι η διαχείριση της υπερλιπιδαιμίας (υψηλή ποσότητα λίπους στο αίμα).

Οι συγγραφείς της μελέτης, υπογράμμισαν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην πρόληψη και τη διαχείριση της υπερλιπιδαιμίας, χωρίς την ανάγκη φαρμάκων, προτείνοντας τη μεσογειακή διατροφή ως μέσο πρόληψης και διαχείρισης, τόσο της νόσου του Αλτσχάιμερ, όσο και των γαστρεντερικών διαταραχών. (Η Μεσογειακή διατροφή ανακηρύσσεται ως χρυσό διατροφικό πρότυπο: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Να υπενθυμίσουμε ότι η μεσογειακή διατροφή προτείνει την άφθονη κατανάλωση:

  • Φρούτων
  • Λαχανικών
  • Δημητριακών ολικής αλέσεως
  • Φασολιών
  • Σπόρων
  • Ελαιόλαδου
  • Ξηρών καρπών

Προτείνει επίσης την περιορισμένη κατανάλωση:

  • Γαλακτοκομικών
  • Άπαχου κρέατος
  • Αυγών

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πρεβιοτικές ίνες, που ευνοούν την υγεία του εντέρου. (6 τρόποι για να κάνετε τη διατροφή σας πιο μεσογειακή)

Τι είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ;

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας. Πρόκειται για μια προοδευτική ασθένεια, η οποία ξεκινά με ήπια απώλεια μνήμης, που οδηγεί σε απώλεια ικανότητας συμμετοχής σε συζητήσεις και σωστής ανταπόκρισης στο περιβάλλον. Η νόσος του Αλτσχάιμερ επηρεάζει τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σκέψη, τη μνήμη και τη γλώσσα. Καθώς εξελίσσεται, η ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες επηρεάζεται αρνητικά. (Άνοια και ψύχωση: 4+1 προβλήματα που προκύπτουν απ’ αυτήν)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

New Evidence Confirms Genetic Link Between Gut Health and Alzheimer’s https://www.verywellhealth.com/gut-disorders-alzheimers-link-6361182

Gut microbiome-Mediterranean diet interactions in improving host health [version 1; peer review: 3 approved] https://f1000research.com/articles/8-699/v1

A large-scale genome-wide cross-trait analysis reveals shared genetic architecture between Alzheimer’s disease and gastrointestinal tract disorders https://www.nature.com/articles/s42003-022-03607-2

Alzheimer’s Disease and Related Dementias https://www.cdc.gov/aging/aginginfo/alzheimers.htm