Τι αισθάνεσαι;

Καρκίνος

6 τρόποι για μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη ασθένεια που προκύπτει από ένα συνδυασμό γενετικών παραγόντων και ανθυγιεινών συνηθειών.

Παρόλο που δεν μπορεί κανείς να μηδενίσει τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να τον μειώσουν, τις οποίες θα δούμε πιο κάτω.

Πώς εμφανίζεται ο καρκίνος;

Ο καρκίνος ουσιαστικά προκύπτει όταν τα κύτταρα του σώματος αρχίσουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας μεταλλάξεις που βλάπτουν το DNA τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γονιδιακές μεταλλάξεις, είτε κληρονομούνται, είτε αποκτούνται στην πορεία εξαιτίας άλλων παραγόντων, όπως η έκθεση στον ήλιο ή εξαιτίας του καπνίσματος. Στην βάση αυτής της θεωρίας λοιπόν, οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν τις μεταλλάξεις που κληρονόμησαν, αλλά έχουν κάποιο έλεγχο στις επίκτητες μεταλλάξεις, τις οποίες μπορούν να προλάβουν αλλάζοντας μερικές από τις συνήθειες τους.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου;

1. Προστατευθείτε από τον ήλιο

Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν γονιδιακές μεταλλάξεις στα κύτταρα του δέρματος. Μελέτες μάλιστα, έχουν δείξει ότι μόνο ένα άσχημο ηλιακό έγκαυμα κατά την εφηβεία είναι αρκετό για να διπλασιάσει τον κίνδυνο μελανώματος.

Για να προστατέψετε το δέρμα σας και να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, οι δερματολόγοι συνιστούν να φοράτε αντηλιακό, να αποφεύγετε το μαύρισμα, να αναζητάτε σκιά και να φοράτε καπέλα και άλλα προστατευτικά ρούχα.

2. Τραφείτε υγιεινά

Παρόλο που δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη δίαιτα που να μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο, δεκαετίες έρευνας δείχνουν ότι υπάρχουν διατροφικές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο, οι οποίες περιλαμβάνουν:

3. Περιορίστε το αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στόματος και του λαιμού, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του ορθού και του μαστού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα καθώς μεταβολίζει το αλκοόλ, σχηματίζει μια καρκινική τοξίνη που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία βλάπτει το DNA των κυττάρων επιτρέποντας την ανάπτυξη όγκων.

4. Διατηρείστε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα

Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με χρόνια φλεγμονή, ανισορροπίες ορμονών και αντίσταση στην ινσουλίνη και όλες αυτές οι καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό να τρώτε υγιεινά και να ασκείστε, ώστε να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα (ανάλογα με το ύψος σας).

5. Ασκηθείτε

Έρευνες συνδέουν την τακτική σωματική άσκηση με χαμηλά ποσοστά καρκίνου. Η σωματική άσκηση βελτιώνει πολλούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και συγκεκριμένα βοηθά:

  • Στην διαχείριση του βάρους
  • Στην ισορροπία των ορμονών
  • Στην μείωση της φλεγμονής
  • Στην διαχείριση των επιπέδων της ινσουλίνης

6. Διακόψτε το κάπνισμα

Σαφώς, δεν ακούτε πρώτη φορά ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Ωστόσο, ο κίνδυνος καρκίνου δεν αυξάνεται μόνο από το τσιγάρο, αλλά και από όλα τα καπνικά προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ο ναργιλές κ.ο.κ. Σύμφωνα μάλιστα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα προϊόντα καπνού προκαλούν περίπου το 90% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τρόπους διακοπής.