Γυναίκα

Αερόβια άσκηση: Βελτιώνει τον ύπνο και την ψυχική υγεία των περιεμμηνοπαυσιακών γυναικών

Η αερόβια άσκηση συνδέεται με τη βελτίωση του άγχους, της κατάθλιψης και της ποιότητας του ύπνου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Frontiers in Psychiatry. (Αερόβια άσκηση: Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 72%)

Η αερόβια άσκηση βελτιώνει τον ύπνο και την ψυχική υγεία των περιεμμηνοπαυσιακών γυναικών;

Ο Yan Zhao, από το Πανεπιστήμιο Lyuliang στην Κίνα και οι συνεργάτες του, μελέτησαν την επίδραση της αερόβιας άσκησης, για οκτώ εβδομάδες, στο άγχος, την κατάθλιψη και τις διαταραχές του ύπνου σε 289 περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. (Εμμηνόπαυση: Είναι βοηθητική η χρήση κάνναβης για τα δυσάρεστα συμπτώματά της;)

Η επιστημονική ομάδα, για να αξιολογήσει το άγχος, την κατάθλιψη και την κατάσταση ύπνου των γυναικών, πριν και μετά την παρέμβαση (αερόβια άσκηση), χρησιμοποίησε την κλίμακα άγχους αυτοαξιολόγησης, την κλίμακα αυτοαξιολόγησης της κατάθλιψης και την κλίμακα ύπνου του Πίτσμπουργκ.

Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την αερόβια άσκηση, οι βαθμολογίες του άγχους και της κατάθλιψης που αξιολογήθηκαν από τις ίδιες τις γυναίκες και το ερωτηματολόγιο ύπνου του Πίτσμπουργκ, ήταν σημαντικά χαμηλότερες από αυτές πού καταγράφηκαν πριν από την παρέμβαση. Παρατηρήθηκε ωστόσο, σημαντική διακύμανση στο ποσοστό ύφεσης των συμπτωμάτων, νοουμένου ότι οι συμμετέχουσες επιδίδονταν σε διαφορετικής συχνότητας αερόβια δραστηριότητα, με την υψηλότερη συχνότητα να συνδέεται σημαντικά με υψηλότερα ποσοστά ύφεσης για όλες τις καταστάσεις. (Η αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με την άρση βαρών μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου)

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά το άγχος και την κατάθλιψη των περιεμμηνοπαυσιακών γυναικών, να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου τους, ενώ παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέθοδος πρόβλεψης για τη βελτίωση του επιπέδου της ψυχικής υγείας των περιεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Ωστόσο, τόνισαν, ότι χρειάζονται περαιτέρω μελλοντικές μελέτες για να διερευνηθούν οι φυσιολογικοί και βιοχημικοί μοριακοί μηχανισμοί, τους οποίους χρησιμοποιεί η άσκηση για να βελτιώσει την κατάθλιψη, το άγχος και τις διαταραχές του ύπνου, στις περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. (Η καθημερινή αερόβια άσκηση βελτιώνει την γνωστική λειτουργία)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η εμμηνόπαυση; Τι πρέπει να γνωρίζετε για την περιεμμηνόπαυση;

Η περίοδος της περιεμμηνόπαυσης είναι η φάση κατά την οποία, για μερικούς μήνες ή/χρόνια, οι γυναίκες γύρω στα 45 τους χρόνια, αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης. (Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει τις γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση;)

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, σε γενικές γραμμές, είναι τα ακόλουθα:

Η εμφάνιση των πιο πάνω συμπτωμάτων διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Το σταθερό σύμπτωμα όλων των γυναικών είναι οι ακανόνιστες περίοδοι κατά την περιεμμηνοπαυσιακή φάση. Στη αυτή τη φάση, η περίοδος μπορεί να εμφανίζεται για ένα μήνα και ξανά μετά από τέσσερις, για παράδειγμα, μήνες, μέχρι να διακοπεί εντελώς. Μια γυναίκα μπαίνει επίσημα στην εμμηνόπαυση, όταν για έναν ολόκληρο χρόνο (12 μήνες) δεν έχει περίοδο. (Πώς θα χάσετε βάρος μετά την εμμηνόπαυση;)

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, πολλά από τα πιο πάνω συμπτώματα συνεχίζονται, όπως οι εξάψεις, η αύξηση βάρους, η ξηρότητα του κόλπου και οι αλλαγές της διάθεσης. Αν ταλαιπωρείστε από έντονα συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για θεραπείες. (Κάνναβη: Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;)


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Aerobic exercise tied to better sleep, mental health in perimenopausal women https://medicalxpress.com/news/2022-12-aerobic-mental-health-perimenopausal-women.html

Effects of aerobics training on anxiety, depression and sleep quality in perimenopausal women https://dx.doi.org/10.3389/fpsyt.2022.1025682

Does a history of migraines mean women are more likely to be poor sleepers? https://medicalxpress.com/news/2022-10-history-migraines-women-poor-sleepers.html