Διατροφή

Απώλεια βάρους: 8 πρωινές συνήθειες που μπορεί να σας βοηθήσουν

Μερικές φορές η επίτευξη στόχων που αφορούν την απώλεια βάρους φαίνεται δύσκολη. Ωστόσο, για να χάσει κάποιος μερικά κιλά, δεν χρειάζεται να κάνει δραστικές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής του. Αντιθέτως, μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινή πρωινή ρουτίνα μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση αυτού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παρακάτω αναφέρονται 8 απλές πρωινές συνήθειες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια ενός ατόμου να χάσει βάρος:

1.     Κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε πρωτεΐνη

Το πρωινό θεωρείται από πολλούς το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και αυτό γιατί όσα καταναλώνει ένας άνθρωπος στην αρχή της ημέρας του μπορεί να καθορίσουν το πόσο χορτάτος και ικανοποιημένος θα είναι μέχρι την ώρα που θα καταναλώσει το μεσημεριανό του γεύμα.

Η κατανάλωση ενός πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των λιγούρων και επομένως να συμβάλει στην απώλεια βάρους. Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα της γκρελίνης («ορμόνη της πείνας»), που είναι υπεύθυνη για την αύξηση της όρεξης.

Επομένως, το ξεκίνημα της ημέρας με ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη, όπως τα αυγά, το γιαούρτι, το τυρί cottage και οι ξηροί καρποί, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

2.     Κατανάλωση άφθονου νερού

Το νερό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ενεργειακής δαπάνης, ή αλλιώς του αριθμού των θερμίδων που καίει το σώμα, για τουλάχιστον 60 λεπτά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση άφθονου νερού το πρωί μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, αλλά και να μειώσει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής σε μερικά άτομα.

Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση 1-2 λίτρων νερού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Επομένως, το ξεκίνημα της ημέρας με ένα ποτήρι νερό και η καλή ενυδάτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για ενίσχυση της απώλειας βάρους με ελάχιστη μόνο προσπάθεια.

3.     Έκθεση στο φως του ηλίου για μερικά λεπτά

Η έκθεση για μερικά λεπτά στο φως του ηλίου σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας μπορεί, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη, να επηρεάσει το σωματικό βάρος ενός ανθρώπου.

Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε επίσης πως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου συνέβαλε στην καταστολή της αύξησης του βάρους των ποντικών που τρέφονταν με ανθυγιεινές τροφές.

Η έκθεση στο φως του ηλίου βοηθά στην πρόσληψη βιταμίνης D για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών ενός ανθρώπου. Η πρόσληψη επαρκούς βιταμίνης D έχει φανεί πως μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, καθώς και να αποτρέψει την αύξησή του.

Ωστόσο, ο συνιστώμενος χρόνος έκθεσης στο φως του ηλίου ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του δέρματος ενός ανθρώπου, την εποχή του χρόνου και το μέρος. Σε γενικές γραμμές όμως, τα 10-15 λεπτά έκθεσης στο φως του ηλίου κάθε πρωί θεωρείται πως μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην απώλεια βάρους.

4.     Εξάσκηση της ενσυνειδητότητας

Η ενσυνειδητότητα είναι μια πρακτική, κατά την οποία ένα άτομο εστιάζει πλήρως στην παρούσα στιγμή και έχει πλήρη επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων του. Μελέτες έχουν αποδείξει πως η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους και να προάγει την υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

5.     Σωματική άσκηση

Μελέτες έχουν δείξει πως η πρωινή σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της διαδικασίας απώλειας βάρους, καθώς αυτή έχει συσχετιστεί με το υψηλότερο επίπεδο κορεσμού.

Επιπλέον, η πρωινή σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα όλη την ημέρα, γεγονός το οποίο μπορεί να αποτρέψει τα αρνητικά συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα, όπως η υπερβολική πείνα.

6.     Προετοιμασία μεσημεριανού εκ των προτέρων

Ο προγραμματισμός και η προετοιμασία του μεσημεριανού εκ των προτέρων αποτελεί έναν εύκολο τρόπο διασφάλισης πως κάποιος θα κάνει καλύτερες διατροφικές επιλογές και επομένως θα μπορεί πιο αποτελεσματικά να χάσει βάρος.

Σύμφωνα με μελέτες, η συχνότερη κατανάλωση σπιτικών γευμάτων και ο προγραμματισμός των γευμάτων συσχετίστηκε με την καλύτερη ποιότητα διατροφής και το χαμηλότερο κίνδυνο περίσσειας σωματικού λίπους.

Επομένως, ο προγραμματισμός και η προετοιμασία του μεσημεριανού γεύματος από πριν μπορεί να είναι μια καλή συνήθεια, που βοηθά στην προσπάθεια ενός ατόμου να χάσει βάρος.

7.     Επαρκής ύπνος

Ο ύπνος λίγο νωρίτερα το βράδυ ή το ξύπνημα λίγο πιο αργά το πρωί, ώστε να συμπληρωθούν περισσότερες ώρες ύπνου, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της απώλειας βάρους.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει πως η στέρηση ύπνου μπορεί να συνδέεται με την αύξηση της όρεξης, ειδικά για τροφές πλούσιες σε θερμίδες και υδατάνθρακες. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.

Επομένως, η καθιέρωση ενός προγράμματος ύπνου, που να εξασφαλίζει πως ένα άτομο θα κοιμάται τουλάχιστον 8 ώρες τη νύχτα, σε συνδυασμό με την καλή διατροφή και άσκηση, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων απώλειας βάρους.

8.     Αλλαγή του τρόπου μετακίνησης

Παρόλο που η οδήγηση είναι ένας βολικός τρόπος μετακίνησης, δεν είναι ιδανικός όσον αφορά την υγεία ενός ατόμου.

Μελέτες δείχνουν πως το περπάτημα, η ποδηλασία ή ακόμη και η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, μπορεί να συνδέονται με το μειωμένο κίνδυνο πρόσληψης βάρους και γενικά το χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Επομένως, η αλλαγή του τρόπου μετακίνησης σε έναν πιο δραστήριο μπορεί να αποτελεί έναν καλό τρόπο ενίσχυσης της απώλειας βάρους.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

10 Morning Habits That Help You Lose Weight https://www.healthline.com/nutrition/weight-loss-morning-habits

Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16469977/

Water consumption reduces energy intake at a breakfast meal in obese older adults https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18589036/

Timing and Intensity of Light Correlate with Body Weight in Adults https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3973603/

Mindfulness-based interventions for weight loss: a systematic review and meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29076610/

Acute Effect of Morning and Afternoon Aerobic Exercise on Appetite of Overweight Women https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4592764/

Short Sleep Duration Is Associated with Reduced Leptin, Elevated Ghrelin, and Increased Body Mass Index https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC535701/

Meal planning is associated with food variety, diet quality and body weight status in a large sample of French adults https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5288891/

Associations between active commuting, body fat, and body mass index: population based, cross sectional study in the United Kingdom https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4138353/