Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Ηπατίτιδα C: Ποια μέρη του σώματος επηρεάζει και πώς;

Ποια μέρη του σώματος επηρεάζει η ηπατίτιδα C και πώς;

1. Εγκέφαλος

Με την έναρξη της ηπατίτιδας C, οι ασθενείς παρατηρούν ότι αισθάνονται λίγο πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο. Αργότερα, αφού η πάθηση μετατραπεί σε χρόνια, παρατηρείται εγκεφαλική ομίχλη, σύγχυση και εντονότερη κόπωση, προβλήματα μνήμης και συμπτώματα κατάθλιψης. (Αυτοάνοση ηπατίτιδα: Τι είναι και πώς διαφέρει από άλλες μορφές;)

2. Αίμα

Η φλεγμονή στο συκώτι, που προκαλείται από την ηπατίτιδα C, και αργότερα οι ουλές που δημιουργούνται, εμποδίζουν την ικανοποιητική ροή του αίματος στην περιοχή. Χωρίς φυσιολογική ροή αίματος, τα ηπατικά κύτταρα πεθαίνουν και προκαλείται πρήξιμο στην κοιλιά και τα πόδια. Μάλιστα, η αιμορραγία και οι μώλωπες γίνονται πιο συχνό φαινόμενο από ότι παλαιότερα. (Ηπατίτιδα C: Με ποιους τρόπους ΔΕΝ μεταδίδεται;)

3. Στόμα

Σε ορισμένους ασθενείς, η ηπατίτιδα C προκαλεί μια αυτοάνοση κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο sicca, το οποίο προκαλεί ξηροστομία και δυσκολία στην κατάποση, μαζί με άλλα συμπτώματα. Επιπρόσθετα, η ηπατίτιδα C έχει συνδεθεί με τον ομαλό λειχήνα του στόματος, μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση που επηρεάζει τους βλεννογόνους μέσα στο στόμα, προκαλώντας οίδημα, πληγές και λευκά δαντελωτά μπαλώματα.

4. Μάτια

Η ηπατική βλάβη, στα τελευταία στάδια της ηπατίτιδας C, προκαλεί μια κιτρινωπή απόχρωση στα μάτια, που αποτελεί σημάδι ίκτερου. Και αυτό επειδή το συκώτι δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και η χολή (χολερυθρίνη) συσσωρεύεται στο σώμα. Επιπρόσθετα, μπορεί να παρατηρηθεί έντονη ξηροφθαλμία εξαιτίας του συνδρόμου sicca. (Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τι την προκαλεί τελικά, ξέρουμε;)

5. Έντερα

Η ηπατίτιδα C, που επηρεάζει το συκώτι, επηρεάζει και τα έντερα. Ένα κατεστραμμένο συκώτι, δεν μπορεί να παράξει αρκετή χολή. Όταν τα χολικά οξέα είναι χαμηλά, τα έντερα αδυνατούν να απορροφήσουν τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα. (Χολή: Τι είναι; Σε τι χρησιμεύει; Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν;)

6. Πέψη

Όταν η ηπατική βλάβη (κίρρωση), που προκαλείται από την ηπατίτιδα C, αρχίσει να επιδεινώνεται, προκαλούνται συμπτώματα ναυτίας και απώλειας όρεξης. Η προχωρημένη κίρρωση μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία του ήπατος, γεγονός που διευρύνει τις φλέβες στον οισοφάγο και σε άλλα σημεία του πεπτικού συστήματος, προκαλώντας προβλήματα πέψης. (Η βαθιά αναπνοή μπορεί να βελτιώσει την πέψη;)

7. Βάρος

Η ηπατίτιδα C μπορεί να προκαλέσει υπερδραστηριότητα του θυρεοειδή αδένα (υπερθυρεοειδισμός), ο οποίος οδηγεί σε απώλεια βάρους. Αργότερα, όταν η ηπατική βλάβη της ηπατίτιδας C μετατραπεί σε κίρρωση, ο ουλώδης ιστός που δημιουργείται στο συκώτι αποτρέπει τη σωστή του λειτουργία, επηρεάζοντας την ικανότητα του σώματος να αφομοιώνει τα τρόφιμα, αυξάνοντας το βάρος. (7 βότανα για την προστασία του ήπατος)

8. Ουροδόχος κύστη και έντερο

Ο ίκτερος που συνοδεύει ένα άρρωστο συκώτι, δεν κιτρινίζει μόνο τα μάτια και το δέρμα, αλλά σκουραίνει, επιπρόσθετα, και τα ούρα. Την ίδια ώρα, επηρεάζονται και τα κόπρανα, τα οποία παίρνουν το χρώμα του πηλού. 

9. Αρθρώσεις

Οι πόνοι στις αρθρώσεις και στους μυς, αποτελούν πρώιμο σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει τη μόλυνση. Αυτό το συναίσθημα συνοδεύεται από συμπτώματα που παραπέμπουν σε γρίπη, όπως ναυτία, κόπωση και έλλειψη όρεξης.

10. Ζάχαρο αίματος

Η ηπατίτιδα C δυσκολεύει το σώμα να διαχειριστεί τη γλυκόζη, εμποδίζοντας τη σωστή λειτουργία της ινσουλίνης, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη. Περίπου το 33% των ατόμων με ηπατίτιδα, έχουν παράλληλα και διαβήτη τύπου 2. (Διαβήτης τύπου 2: Πώς καθορίζεται ποια είναι η σωστή θεραπεία;)


+ 16 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How Hepatitis C Affects Your Body https://www.webmd.com/hepatitis/ss/slideshow-hep-c-body

Cirrhosis of the liver https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/cirrhosis-of-the-liver

Nail changes in patients with liver disease https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1468-3083.2009.03476.x

Targeting collagen expression in alcoholic liver disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3103805/

HCSP Fact Sheet: An Overview of Extrahepatic Manifestations of Hepatitis C https://npin.cdc.gov/publication/hcsp-fact-sheet-overview-extrahepatic-manifestations-hepatitis-c

Diabetes and hepatitis C: a two-way association https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2015.00134/full

Clinical manifestations and natural history of chronic hepatitis C virus infection https://www.uptodate.com/contents/clinical-manifestations-and-natural-history-of-chronic-hepatitis-c-virus-infection

Impact of hepatitis C on wider health http://hepctrust.org.uk/information/hepatitis-c-and-overall-health

Symptoms & Causes of Cirrhosis https://www.niddk.nih.gov/health-information/liver-disease/cirrhosis/symptoms-causes

Viral hepatitis https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/viral-hepatitis

Secretion of Bile and the Role of Bile Acids In Digestion http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/digestion/liver/bile.html

Adult Jaundice https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15367-adult-jaundice

Association of oral lichen planus with chronic C hepatitis. Review of the data in literature https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25553136/

Oral Lichen Planus and Lichenoid Lesions in Sjogren’s Syndrome Patients: A Prospective Study https://www.hindawi.com/journals/ijd/2019/1603657/

Hepatitis C virus infection and the risk of Sjögren's or Sicca syndrome: A meta-analysis https://www.researchgate.net/publication/266206509_Hepatitis_C_virus_infection_and_the_risk_of_Sjogren's_or_Sicca_syndrome_A_meta-analysis

Silymarin use and liver diease progression in the HALT-C trial https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3490214/