Καρδιά και αγγεία

Λαχανικά: Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων;

Η κατανάλωση άφθονων λαχανικών βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των διατροφικών συμβουλών της υγιεινής διατροφής για την καρδιά, επειδή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Την ίδια ώρα, τα λαχανικά είναι φυσικά χαμηλά σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, δύο συστατικά που συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις. (Καλύτερη υγεία της καρδιάς σε οκτώ εβδομάδες: Διπλασιάστε τα φρούτα και τα λαχανικά)

Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν πράγματι η κατανάλωση λαχανικών παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας. (Γιατί επιβάλλεται να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά;)

Η κατανάλωση λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων;

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της πρόσληψης λαχανικών στον κίνδυνο και τα αποτελέσματα των καρδιακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, θέλησαν να ελέγξουν αν προκύπτουν διαφορετικά αποτελέσματα από την κατανάλωση ωμών λαχανικών σε σύγκριση με τα μαγειρεμένα λαχανικά. (Δεν αρέσουν τα λαχανικά στο παιδί σας; Ο λόγος μπορεί να είναι γενετικός!)

Χρησιμοποιήθηκαν λοιπόν δεδομένα από την UK Biobank, με τους ερευνητές να εξετάζουν σχεδόν 400.000 άτομα που δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο, σχετικά με την πρόσληψη ωμών και μαγειρεμένων λαχανικών. Οι ερευνητές, ανέλυσαν τα δεδομένα τους για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην πρόσληψή λαχανικών και την διάγνωση της καρδιακής νόσου ή τον θάνατο από τη νόσο. (Αντιοξειδωτικά συμπληρώματα: Μπορούν να αποτρέψουν τις καρδιακές παθήσεις;)

Κατά τη διάρκεια των 12 ετών παρακολούθησης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση περισσότερων ωμών λαχανικών είχε άμεση σχέση με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Η ίδια σχέση ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε με τα μαγειρεμένα λαχανικά.

Παρόλα αυτά, η πρόσληψη λαχανικών, δεν ήταν ο μοναδικός παράγοντας που διαχώρισε τους συμμετέχοντες σε άτομα χαμηλού και υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά, ήταν πιθανότερο να χαρακτηρίζονται και από άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Για παράδειγμα, ήταν πιθανότερο να:

Όταν όμως οι ερευνητές εξέτασαν πιο προσεκτικά τα δεδομένα τους, λαμβάνοντας και άλλους παράγοντες κινδύνου υπόψη, όπως το κάπνισμα, τα συμπληρώματα διατροφής και η άσκηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων δεν ήταν η πρόσληψη λαχανικών, αλλά οι πιο πάνω παράγοντες κινδύνου.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι σε καμία περίπτωση το εύρημα αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση λαχανικών δεν είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς. Αντιθέτως, η κατανάλωση λαχανικών είναι ένας σημαντικός παράγοντας που σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή του κόκκινου κρέατος, μπορεί να ευνοήσει την καρδιαγγειακή υγεία. (20 λεπτά καθημερινή άσκηση: Μειώνει τον καρδιακό κίνδυνο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας)

Ποια διατροφή προστατεύει περισσότερο την υγεία της καρδιάς;

Ακόμα κι αν τα λαχανικά δεν συγκαταλέγονται στις βασικές σας διατροφικές επιλογές, υπάρχουν άλλες συνήθειες που έχουν σημαντική επίδραση στην γενική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής υγείας.

Η Melissa Azzaro, RDN, LD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, εξήγησε ότι η μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα DASH και η δίαιτα TLC, αποδεδειγμένα υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Οι εν λόγω διατροφές δίνουν έμφαση στα λαχανικά, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου διατροφικού μοτίβου. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, ότι «μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, υγιή λίπη και μειωμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα, είναι το καλύτερο διατροφικό μοτίβο που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς του». (Διατροφή DASH: Διατηρήστε την υγεία της καρδιάς σας)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

You Have to Do More Than Eat Your Veggies to Prevent Heart Disease https://www.verywellhealth.com/vegetable-intake-heart-disease-risk-5221105

Fruits, vegetables, and health: A comprehensive narrative, umbrella review of the science and recommendations for enhanced public policy to improve intake https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2019.1632258

Raw and Cooked Vegetable Consumption and Risk of Cardiovascular Disease: A Study of 400,000 Adults in UK Biobank https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.831470/full

Cardiovascular diseases https://www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1