Διατροφή, Καρδιά και αγγεία

Ποια φαγητά είναι κατάλληλα μετά από μια καρδιακή προσβολή;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου (CAD). Εάν έχετε ήδη στεφανιαία νόσο, μπορεί να αναρωτιέστε τι είδους διατροφή θα μπορούσε να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς σας. Ποιες τροφές θα πρέπει να επιλέγετε (ή να αποφεύγετε) εάν έχετε υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή), εγκεφαλικό επεισόδιο, οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή στηθάγχη; Μέχρι πρόσφατα, η έρευνα σχετικά με τη διατροφή και τη στεφανιαία νόσο δεν ήταν τόσο ισχυρή. Ως εκ τούτου, οι διατροφικές συστάσεις για τα άτομα με στεφανιαία νόσο δεν ήταν πάντα σαφείς. Υπάρχει ένα δημοφιλές διατροφικό πρότυπο που ανταποκρίνεται σε όλες αυτές τις συστάσεις: η μεσογειακή διατροφή.

Τι είναι η Μεσογειακή Διατροφή;

Δεν υπάρχει επίσημος ορισμός της μεσογειακής διατροφής. Η ονομασία επιλέχθηκε επειδή το διατροφικό πρόγραμμα διαθέτει πολλές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στις μεσογειακές περιοχές του κόσμου. Η μεσογειακή διατροφή είναι ως επί το πλείστον μια διατροφή με βάση τα φυτά. Όταν ακολουθείτε αυτό το διατροφικό πλάνο:

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία της καρδιάς;

Η μεσογειακή διατροφή έχει αρκετά βασικά στοιχεία που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Για παράδειγμα:

  • Η δίαιτα περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, τρανς λιπαρά, χοληστερόλη, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα. Σε περίσσεια, αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση σε παράγοντες υγείας της καρδιάς, όπως το βάρος, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Ορισμένα από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη έμφαση στη διατροφή, όπως το ελαιόλαδο, αποτελούν σημαντικές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που είναι υγιεινά για την καρδιά.
  • Ορισμένα θρεπτικά συστατικά της διατροφής, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Τι λέει η έρευνα για τη Μεσογειακή διατροφή;

Πρόσφατες μελέτες έχουν παράσχει ενδείξεις ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου καθώς και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τα άτομα που έχουν ήδη την πάθηση. Ένα παράδειγμα είναι η μελέτη PREDIMED του 2018. Η μελέτη συνέκρινε δύο εκδοχές της μεσογειακής δίαιτας με μια απλή δίαιτα χαμηλών λιπαρών (το είδος της δίαιτας που συνιστάται για τα άτομα με στεφανιαία νόσο τα τελευταία 25 χρόνια).

PREDIMED Μέρος πρώτο

Το πρώτο μέρος της μελέτης περιελάμβανε περισσότερα από 7.000 άτομα που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την ομάδα αυτή μετά από περίπου 5 χρόνια. Τα περιστατικά καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου σχετιζόμενου με την καρδιά ήταν χαμηλότερα στις δύο ομάδες που είχαν τυχαία λάβει τη μεσογειακή διατροφή.

PREDIMED Μέρος δεύτερο

Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε 30.000 άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω. Κάθε άτομο είχε είτε στεφανιαία νόσο είτε διαβήτη με καρδιαγγειακές επιπλοκές. Οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν κάθε ομάδα για 56 μήνες κατά μέσο όρο. Τα άτομα που ακολουθούσαν μια μεσογειακού τύπου διατροφή είχαν σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιαγγειακού θανάτου σε σχέση με τα άτομα που ακολουθούσαν άλλα διατροφικά πρότυπα.

Ανασκόπηση Cochrane

Το 2019, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων παρείχε κάποιες πληροφορίες για την κατάσταση της έρευνας σχετικά με τη μεσογειακή διατροφή και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Για την ανασκόπησή τους εξέτασαν κάτι λιγότερο από 50 εργασίες σχετικά με το θέμα. Οι ερευνητές προσπάθησαν να παράσχουν μια επισκόπηση και σύνοψη των ευρημάτων από όλες τις μελέτες, καθώς και να επισημάνουν τι δεν γνωρίζουμε ακόμη. Ακολουθούν μερικά βασικά σημεία από την ανασκόπησή τους:

  • Παρόλο που έχουν γίνει πολλές μελέτες που εξετάζουν τη μεσογειακή διατροφή και τις καρδιακές παθήσεις, τα στοιχεία είναι ανάμεικτα.
  • Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ενδείξεις ότι η τήρηση μιας μεσογειακού τύπου διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά η ποιότητα αυτών των στοιχείων δεν ήταν πάντα πολύ ισχυρή.
  • Υπήρξαν επίσης πολλές μελέτες που δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μεσογειακή διατροφή βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε ακόμη αρκετά υψηλής ποιότητας στοιχεία για να δείξουμε ότι υπάρχει σαφές προληπτικό όφελος της μεσογειακής διατροφής για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.,

Πώς να δοκιμάσετε τη Μεσογειακή Διατροφή;

Είτε ανησυχείτε για τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, είτε έχετε ήδη, είτε απλώς θέλετε να δοκιμάσετε ένα νέο διατροφικό πρότυπο, υπάρχουν ορισμένα βασικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ακολουθήσετε τη μεσογειακή διατροφή:

  • Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Κάντε τις φυτικές τροφές τη βάση της διατροφής σας (φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως)
  • Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και μαργαρίνη
  • Περιορίστε το κόκκινο κρέας σε μία ή δύο φορές το μήνα
  • Τρώτε ψάρια και πουλερικά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
  • Εάν ήδη καταναλώνετε αλκοόλ, σκεφτείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το δείπνο


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice (version 2012) https://academic.oup.com/eurheartj/article/33/13/1635/488083?login=false

Transferability of the Mediterranean Diet to Non-Mediterranean Countries. What Is and What Is Not the Mediterranean Diet https://www.mdpi.com/2072-6643/9/11/1226

What is Metabolic Syndrome? https://www.heart.org/en/health-topics/metabolic-syndrome/about-metabolic-syndrome

Monounsaturated Fat https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/monounsaturated-fats

Omega-3 Fatty Acids for the Management of Hypertriglyceridemia: A Science Advisory From the American Heart Association https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000709

Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1800389

Mediterranean‐style diet for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009825.pub3/full