Καρκίνος

Άσκηση και καρκίνος του αίματος: Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς;

Έρευνες έχουν τεκμηριώσει ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου είναι πολύ σημαντική. Η τακτική σωματική δραστηριότητα, μειώνει, συγκεκριμένα, ορισμένες από τις παρενέργειες που προκαλεί η θεραπεία του καρκίνου, όπως η κόπωση και ο πόνος.

Ωστόσο, οι ασθενείς με καρκίνο του αίματος και του μυελού των οστών, όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και το μυέλωμα, έχουν διάφορες ανησυχίες για την ασφάλεια της άσκησης στην περίπτωσή τους και πιο κάτω θα δούμε τι πρέπει να γνωρίζουν πριν ξεκινήσουν να ασκούνται. (Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία: Κοινό γενετικό πρόγραμμα θεραπείας για κάθε ασθενή ξεχωριστά)

Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με καρκίνο του αίματος πριν ξεκινήσουν την άσκηση;

Οι ασθενείς με καρκίνο του αίματος που θέλουν να ασκούνται, πρέπει πριν ξεκινήσουν το πρόγραμμά τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, να λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό των αιμοσφαιρίων τους.

Οι καρκίνοι του αίματος και του μυελού, καθώς και οι θεραπείες τους, συνήθως προκαλούν μείωση των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων που υπάρχουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτοί οι μειωμένοι αριθμοί μπορούν να καταστήσουν το πρόγραμμα άσκησης επικίνδυνο. (Κορεσμός οξυγόνου: Ποια είναι τα φυσιολογικά και ποια τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα;)

  • Χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια (ουδετεροπενία): Όταν τα λευκά αιμοσφαίρια είναι χαμηλά, ο ασθενής έχει μειωμένη ικανότητα να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με πολύ κόσμο και να προτιμάται η άσκηση στο σπίτι. Τα γυμναστήρια, οι πισίνες και τα αποδυτήρια, αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης σε ιούς και βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια.
  • Χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια (αναιμία): Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς του σώματος. Όταν είναι χαμηλά, δεν συμβαδίζουν με την αυξημένη ζήτηση οξυγόνου που προκύπτει κατά τη διάρκεια της άσκησης. Σε μια τέτοια περίπτωση προκαλούνται συμπτώματα όπως η κόπωση και η δυσκολία στην αναπνοή. Σε περιόδους που τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλά, είναι καλό για τους ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για το αν και πόσο μπορούν να ασκούνται.
  • Χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων (θρομβοπενία): Τα αιμοπετάλια είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό θρόμβων στο σώμα. Όταν ο αριθμός τους μειώνεται, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για μώλωπες και αιμορραγία. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών. Χρησιμοποιείστε ζώνες αντίστασης αντί βάρη, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση. Μείνετε, επίσης, μακριά από αθλήματα επαφής, την περίοδο που τα αιμοπετάλιά σας είναι χαμηλά.(Αξιολόγηση κινδύνου πτώσης)

Εκτός από τον αριθμό των αιμοσφαιρίων, οι ασθενείς με καρκίνο του αίματος και του μυελού, πρέπει να λαμβάνουν μερικά ακόμη πράγματα υπόψη τους, που αφορούν την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως:

  • Εάν υπάρχει κεντρικός φλεβικός καθετήρας, θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι είναι καλά ασφαλισμένος πριν αρχίσουν την άσκηση. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, συζητήστε με τον γιατρό σας για το πώς θα ασφαλίσετε τον φλεβικό καθετήρα χωρίς να υπάρξει πρόβλημα.
  • Οι ασθενείς με κεντρικό φλεβικό καθετήρα και όσοι λαμβάνουν ακτινοθεραπεία, θα πρέπει να αποφεύγουν το κολύμπι και τα υδρομασάζ για την πρόληψη της μόλυνσης.
  • Οι ασθενείς με μυέλωμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος και βλάβης των οστών. Θα πρέπει να αποφεύγουν δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και ασκήσεις που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς για περαιτέρω ασφάλεια είναι καλό να ασκείστε με ένα φίλο και πριν ξεκινήσετε την άσκηση να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας.

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Αν κατά την άσκηση παρουσιάσετε κάποιο από τα πιο κάτω συμπτώματα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια:

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Exercise Precautions During Blood Cancer Treatment https://www.verywellhealth.com/exercise-precautions-during-blood-cancer-treatment-2252408

The Effects of a Comprehensive Exercise Program on Physical Function, Fatigue, and Mood in Patients With Various Types of Cancer https://www.researchgate.net/publication/239976167_The_Effects_of_a_Comprehensive_Exercise_Program_on_Physical_Function_Fatigue_and_Mood_in_Patients_With_Various_Types_of_Cancer

Exercise and Quality of Life: Strengthening the Connections https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2885352/

Exercise in Patients Receiving Hematopoietic Stem Cell Transplantation: Lessons Learned and Results From a Feasibility Study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3721148/

Keep Moving: Patients With Myeloma Talk About Exercise and Fatigue https://www.researchgate.net/publication/8178804_Keep_Moving_Patients_With_Myeloma_Talk_About_Exercise_and_Fatigue

Mobility and Safety in the Multiple Myeloma Survivor https://www.ons.org/cjon/15/4/supplement/mobility-and-safety-multiple-myeloma-survivor