Μολυσματικές ασθένειες

Ασθένειες του παρελθόντος που επανεμφανίζονται

Ποιες σοβαρές ασθένειες νομίζουμε πως ανήκουν στο παρελθόν αλλά επανεμφανίζονται;

1. Πανούκλα

Ο Μαύρος Θάνατος, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται η Πανούκλα, δεν υπάρχει μόνο σαν ιστορία στα βιβλία, ούτε εμφανίστηκε μόνο σε μακρινά μέρη του πλανήτη. Η πανούκλα εμφανίστηκε πρόσφατα στο Νέο Μεξικό, στην Καλιφόρνια και στο Κολοράντο, αν και συνεχίζει να είναι σπάνια. Σήμερα, υπάρχουν αντιβιοτικά που μπορούν να την αντιμετωπίσουν, αλλά πρόκειται για μια ασθένεια που είναι γενικά θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η ασθένεια αυτή μεταφέρεται στον άνθρωπο από τρωκτικά, όπως οι σκίουροι και τα ποντίκια και από τους ψύλλους που ζουν πάνω τους.

2. Φυματίωση (TB)

Οι μισοί θάνατοι που αναφέρθηκαν το 1990 σε ολόκληρο τον κόσμο, οφείλονται στην φυματίωση. Πρόκειται για μια ασθένεια που κατατάσσεται στο ίδιο επίπεδο με τον ιό HIV, όσον αφορά τους θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα για την θεραπεία της, δεν λειτουργούν γιατί η ασθένεια συνεχώς μεταλλάσσεται, οπότε η καταπολέμηση της καθίσταται πιο δύσκολη.

3. Σύφιλη και Χλαμύδια

Παλαιότερα, τα αντιβιοτικά μπορούσαν να καταπολεμήσουν πιο εύκολα την σύφιλη και τα χλαμύδια, αλλά πλέον η καταπολέμηση αυτών των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών (ΣΜΝ) είναι πιο δύσκολη. Σημειώνεται ότι η σύφιλη είχε σχεδόν εξαφανιστεί από τις ΗΠΑ, αλλά μέσα 20 χρόνια επανεμφανίστηκε και μάλιστα σε πολύ υψηλά ποσοστά. Τα χλαμύδια, η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, επίσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέσω των αντιβιοτικών. Για να μειώσετε τις πιθανότητες και των δύο ασθενειών, χρησιμοποιήστε προφυλακτικά και αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές με αγνώστους.

4. Οστρακιά

Και σε αυτή την περίπτωση, η δράση των αντιβιοτικών δεν είναι τόσο αποτελεσματική εξαιτίας των αλλαγών που παρατηρούνται στα βακτήρια. Η οστρακιά προκαλείται από τα ίδια βακτήρια που προκαλούν πονόλαιμο και επηρεάζει κυρίως τα παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, προκαλώντας τους ένα τραχύ, κόκκινο εξάνθημα που μοιάζει με γυαλόχαρτο. Στην περίπτωση που αυτή η νόσος μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα καρδιάς ή των νεφρών.

5. Ιλαρά

Το 1996, στις ΗΠΑ, προσβλήθηκαν 58 άτομα από ιλαρά και το 2013, οκτώ. Ο εμβολιασμός για την ιλαρά έχει ιδιαίτερα προστατευτικές ιδιότητες, οπότε τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Η ιλαρά προκαλεί κόκκινα στίγματα που ξεκινούν από το πρόσωπο και απλώνονται σε ολόκληρο το σώμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα 5 ετών και οι ενήλικες 20 ετών και άνω, που θα εμφανίσουν ιλαρά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές, όπως πνευμονία ή πρήξιμο του εγκεφάλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Ιλαρά είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.

6. Παρωτίτιδα

Αν και τα περισσότερα άτομα στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί για παρωτίτιδα, τα κρούσματα εξακολουθούν να εμφανίζονται σε διάφορα μέρη σποραδικά. Για παράδειγμα, το 2009 μολύνθηκαν περισσότερα από 3.000 άτομα. Η παρωτίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που ζουν μαζί κατά ομάδες πολλών ατόμων, όπως σε κοιτώνες στρατοπέδων ή σε εστίες κολεγίων. Τα συμπτώματα της νόσου είναι πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση, πόνος και πρήξιμο στο σαγόνι και το μάγουλο, στο σημείο μπροστά από τα αφτιά. Σημειώνεται ότι σε σπάνιες περιπτώσεις η παρωτίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα στον εγκέφαλο, το στήθος, τις ωοθήκες και τους όρχεις.

7. Κοκκύτης

Ο κοκκύτης προκαλεί πολύ επίμονο βήχα και όταν ο ασθενής προσπαθήσει να ανασάνει βαθιά, ακούγεται από τους πνεύμονες του ένας παράξενος ήχος. Η ασθένεια μπορεί να διαρκέσει 10 εβδομάδες ή περισσότερο και είναι πολύ μεταδοτική από άτομο σε άτομο. Σε κάθε ηλικία, η ασθένεια αυτή είναι σοβαρή, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, για τα μικρά παιδιά είναι απειλητική για τη ζωή και χρειάζεται άμεσα θεραπεία. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης για τον κοκκύτη είναι ο εμβολιασμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012, στις ΗΠΑ, προσβλήθηκαν πάνω από 48.000 άτομα.

8. Νόσος των Λεγεωνάριων

Η Νόσος των Λεγεωνάριων, είναι μια λοίμωξη των πνευμόνων, που αναπτύσσεται όταν κάποιος αναπνεύσει μικροσκοπικά σταγονίδια νερού που έχουν βακτήρια λεγεωνέλλας. Τα συμπτώματα που προκαλεί αρχικά, μοιάζουν με γρίπη και ακολούθως παρουσιάζεται έντονος βήχας, πόνος στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της, αλλά αν παραμείνει αθεράπευτη, ειδικά σε ηλικιωμένους, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη.

9. Λέπρα

Η Λέπρα προκαλείται από βακτήρια που προσβάλλουν τα νεύρα. Αυτή η ασθένεια, αν και θεωρείται ασθένεια του παρελθόντος, στην πραγματικότητα προσβάλλει περίπου 250.000 άτομα, σε ολόκληρο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Η Λεπρά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αίσθησης των χεριών και των ποδιών ή στην παράλυση τους. Σημειώνεται, επίσης ότι παρά την σοβαρότητα της, δύσκολα εξαπλώνεται και μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα μόλις γίνει διάγνωση.

10. Πολιομυελίτις

Η πολιομυελίτιδα εξακολουθεί να εμφανίζεται σε πολλές χώρες, εκτός των ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί. Επίσης, σε μέρη που δεν γίνεται προαιρετικός εμβολιασμός, μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα στον πληθυσμό, πριν οι γιατροί προλάβουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα εμβόλια. Η πολιομυελίτιδα είναι μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και παράλυση σε μέρος του σώματος.

11. Αρθρίτιδα

Όσο περνούν τα χρόνια, η αρθρίτιδα εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε πολλούς πληθυσμούς. Οι υπέρβαροι, μάλιστα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα και όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο. Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να ξεκινήσει με πόνο σε οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, όπως ο αγκώνας ή το γόνατο, αν και συνήθως ξεκινά με πόνο σε κάποιο δάκτυλο. Υπογραμμίζεται ότι ο πόνος αυτός, έρχεται και φεύγει σε διαφορετική άρθρωση του σώματος κάθε φορά.

12. Ραχίτιδα

Η ραχίτιδα, προκαλείται από την έλλειψη βιταμίνης D, γεγονός που οδηγεί σε μαλακά οστά, κυρίως στα μικρά παιδιά. Τα τελευταία χρόνια, η εμφάνιση της ραχίτιδας παρουσιάζει αυξητική πορεία και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι μητέρες επιλέγουν μόνο τον θηλασμό και όχι τον θηλασμό μαζί με κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D και στο ότι αποφεύγουν να αφήνουν τα παιδιά τους να εκτίθενται στο φως του ηλίου γιατί ανησυχούν για καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα, ωστόσο, με τους ειδικούς, το μητρικό γάλα δεν περιέχει πολύ βιταμίνη D για αυτό είναι απαραίτητη η παράλληλη χορήγηση ενός συμπληρώματος στα βρέφη. Όσον αφορά τον καρκίνο του δέρματος, οι ειδικοί τονίζουν πως δεν χρειάζεται τα παιδιά να περνούν πολλές ώρες στον ήλιο. Μια μικρή ποσότητα έκθεσης στο ηλιακό φως είναι υπεραρκετή.

13. Σκορβούτο

Το Σκορβούτο (Scurvy), ήταν μια ασθένεια των ναυτών κατά τα παλαιότερα χρόνια και οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως έμεινε στο παρελθόν. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς η ασθένεια αυτή είναι ακόμη μαζί μας. Προκαλείται από σοβαρή έλλειψη βιταμίνης C και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στα ούλα και να ρίξει τα δόντια. Είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα που δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά, ηλικιωμένους και αλκοολικούς. Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορούν να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

+ 12 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Diseases and Conditions: Diseases Making a Comeback https://www.medicinenet.com/diseases_conditions_making_comeback/article.htm

Rickets: Not a Disease of the Past https://www.aafp.org/afp/2006/0815/p619.html

Resurrection of vitamin D deficiency and rickets. https://europepmc.org/article/pmc/pmc1523417

Growing antibiotic resistance forces updates to recommended treatment for sexually transmitted infections https://www.who.int/news-room/detail/30-08-2016-growing-antibiotic-resistance-forces-updates-to-recommended-treatment-for-sexually-transmitted-infections

Prevalence of gout and hyperuricemia in the US general population: the National Health and Nutrition Examination Survey 2007-2008. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21800283

Worrisome Diseases That Are Still Around https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-diseases-coming-back

Gout https://www.arthritis.org/diseases/gout

Scarlet fever making a comeback https://www.uq.edu.au/news/article/2015/11/scarlet-fever-making-comeback

What Is The Connection Between Influenza and Pneumonia? https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/pneumonia/what-is-the-connection

Plague https://nmhealth.org/about/erd/ideb/zdp/plg/

Legionnaires' disease https://www.nhs.uk/conditions/legionnaires-disease/

history of vaccines https://www.historyofvaccines.org/