Καρκίνος

Δείτε τις νέες οδηγίες για το πώς πρέπει να ασκούνται οι καρκινοπαθείς!

Η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), κάνει νέες συστάσεις άσκησης για ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο, δίνοντας έμφαση στις αερόβιες ασκήσεις και στις ασκήσεις αντίστασης.(Η καθημερινή αερόβια άσκηση βελτιώνει την γνωστική λειτουργία)

Η άσκηση μπορεί να μειώσει τη διάρκεια παραμονής των καρκινοπαθών στο νοσοκομείο;

Για τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Oncology, οι ερευνητές ανέλυσαν 52 επιστημονικές ανασκοπήσεις: 42 αφορούσαν την άσκηση, 9 τη διατροφή και 1 τη διαχείριση του βάρους. Στην ανάλυσή τους, συμπεριλήφθηκαν και 23 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. (Η καθημερινή αερόβια άσκηση βελτιώνει την γνωστική λειτουργία)

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου που συμπεριλήφθηκαν στις μελέτες ήταν ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, βελτίωσε την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, τη δύναμη και την κόπωση των ασθενών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ασκούνταν, περνούσαν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο και είχαν λιγότερες επιπλοκές, συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν ασκούνταν.

Στην βάση των πιο πάνω ευρημάτων, η ASCO αποφάσισε να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές άσκησης για ασθενείς που επί του παρόντος υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο. (Θεραπεία καρκίνου: Οι γυναίκες βιώνουν χειρότερες παρενέργειες από τους άνδρες)

Ποια άσκηση και ποια διατροφή συνιστάται στους καρκινοπαθείς;

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αφορούν τόσο την άσκηση, όσο και τη διατροφή των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο.

Η ASCO προτείνει στους ογκολόγους να συνιστούν στους ασθενείς τους την αερόβια άσκηση και τις ασκήσεις αντίστασης κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, οι οποίες μειώνουν τις παρενέργειες που τους προκαλεί. Μάλιστα, οι εν λόγω ασκήσεις ωφελούν ιδιαίτερα τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του πνεύμονα. (Καρκίνος του πνεύμονα: 7+1 ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα)

Σε ότι αφορά την διατροφή, οι ερευνητές δεν βρήκαν αρκετά στοιχεία υπέρ ή κατά των ακόλουθων διατροφών, σε σχέση με τους καρκινοπαθείς:

Πώς βοηθούν τους καρκινοπαθείς η αερόβια άσκηση και η άσκηση αντίστασης;

Η μελέτη δεν εξέτασε το πώς η αερόβια άσκηση και η άσκηση αντίστασης καταφέρνει να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς με τις παρενέργειες της θεραπείας τους. Αντίθετα, βρήκε μόνο ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην άσκηση και στις λιγότερες παρενέργειες που προκύπτουν από τη θεραπεία. (Ασκήσεις ενδυνάμωσης όλου του σώματος στο σπίτι)

Με βάση αυτό, οι ειδικοί έκαναν κάποιες υποθέσεις, σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν το πώς η αερόβια άσκηση και η άσκηση αντίστασης ωφελεί τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο. (Χημειοθεραπεία: Τι είναι και πώς λειτουργεί στο σώμα;)

Ο Nathan Parker, PhD, MPH, ερευνητής στο Τμήμα Αποτελεσμάτων Υγείας και Συμπεριφοράς στο Κέντρο Καρκίνου Moffitt, εξήγησε ότι και οι δύο τύποι άσκησης παρέχουν τα ερεθίσματα που χρειάζεται το σώμα για να βελτιώσει ή να διατηρήσει την υγεία. Σε γενικές γραμμές, η αερόβια άσκηση βελτιώνει ή διατηρεί την καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση και η άσκηση αντίστασης ενισχύει τη μυϊκή δύναμη και διατηρεί τη μάζα του σώματος. (Πώς να διατηρήσετε τη μυϊκή δύναμη και το συντονισμό σας καθώς μεγαλώνετε)

Ο Scherezade K. Mama, DrPH, επίκουρος καθηγητής Έρευνας για τις Ανισότητες Υγείας στο Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Τέξας, MD Anderson, εξήγησε από την πλευρά του ότι τόσο η αερόβια, όσο και η άσκηση αντίστασης μειώνουν τη φλεγμονή του σώματος και βελτιώνουν τις  υποκείμενες καταστάσεις υγείας που συνήθως συνυπάρχουν με τον καρκίνο. όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των παρενεργειών που προκύπτουν από τη θεραπεία, όπως η ναυτία και η κόπωση, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο νοσηλείας κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

ASCO Makes Recommendations for Exercising During Cancer Treatment https://www.verywellhealth.com/asco-recommendations-exercising-during-cancer-treatment-5341393

Exercise, Diet, and Weight Management During Cancer Treatment: ASCO Guideline https://ascopubs.org/doi/full/10.1200/JCO.22.00687